Era o vreme cand Sony, pe atunci in parteneriat cu Ericsson, producea aceleasi efecte precum Samsung sau Apple. Telefoanele lor erau bine cunoscute si dorite de toata lumea. La un telefon din gama Walkman sau Cybershot visa toata lumea.

Sony Xperia Z face parte din telefoanele greu de uitat. Dupa despartirea de Ericsson am crezut ca Sony va reveni in forta pe piata, avand putere totala asupra destinelor telefoanelor sale ce urmau sa beneficieze de intreaga istorie tehnologica a companiei.

Desi Sony face telefoane (foarte) bune, a disparut parca din vedere. Mai multe telefoane cu Android cu nume, sa fim cinstiti, nu prea memorabile, au facut ca firma sa iasa din prim plan. In prezent, intr-o lume dominata de Samsung si Apple, Sony este o marca pentru cei ...excentrici. Pentru cei ce vor sa fie altfel.

Design-ul telefonului mobil

Telefonul este un flagship foarte performant, realizat in acelasi mod ireprosabil, specific Sony. Ca design, telefonul are un aspect monolitic, drept, cu muchii deloc rotunjite. Este neted pe ambele fete, pe ambele existand sticla, iar asta face ca atunci cand il pui pe o suprafata neteda sa se "lipeasca" cu un zgomot infundat, asemenea portierei unei masini scumpe. Se vede usor ca Xperia Z este un aparat de calitate superioara. Asezat pe masa, blocul intunecat, acoperit cu sticla lucioasa arata aproape misterios, forma sa rectangulara netradand nimic, facandu-te sa crezi ca poate fi vorba de orice tip de dispozitiv, nu doar de un telefon.

Sony Xperia Z are un aspect neted care este completat si de ascunderea porturilor de pe lateralul aparatului. Telefonul este certificat ca fiind rezistent la apa si la praf, asa ca toate aceste porturi sunt acoperite de niste capace, care atunci cand sunt inchise, pastreaza aspectul neted al telefonului. Singurul lucru care iese nejustificat in evidenta este butonul de Power, rotund, cromat si maricel. Nu inteleg alegerea facuta in materie de design, dar nu pot spune ca este un deal-braker. Atentie, cartela trebuie sa fie de tip microSIM, nu are slot pentru cartele obisnuite.

sony xperia z

Sursa foto: Sonymobile.com

Din punct de vedere al performantei, nu sunt foarte multe de spus. Specificatiile tehnice ale telefonului vorbesc de la sine si se ridica la inaltimea asteptarilor. Xperia Z ruleaza Android 4.1 Jelly Bean pe o interfata specifica Sony si totul functioneaza impecabil, cum era de asteptat. Aplicatiile ruleaza bine, paginile de internet se incarca rapid iar framerate-ul este constant. Camera de 13 megapixeli face poze de calitate si are o interfata intuitiva, filmeaza in full HD si de asemenea poate sa filmeze HDR. Nu doar fotografiile beneficiaza de acest tratament al High Dynamic Range ci si filmarile vor iesi mult mai bine acum din punct de vedere al luminozitatii si contrastului.

Sony a implementat intotdeauna tehnologia din celelalte ramuri ale industriei pe gama sa de telefoane. Ecranele beneficiau de tehnologia Bravia de pe televizoare, partea de sunet era asigurata de tehnologia Walkman iar pe camerele foto se regasea tehnologia Cybershot a aparatelor foto compacte.

Display Sony Xperia Z

Este asadar firesc sa te astepti ca totul sa fie la superlativ la Xperia Z. Surprinzator, insa, desi ecranul full HD reda imaginile cu multa claritate, calitatea imaginii sufera considerabil atunci cand privesti ecranul din orice pozitie decat cea frontala. Orice inclinare a ecranului va duce la o desaturare a culorilor si la o reducere a contrastului. Este adevarat, putine sunt cazurile cand ne privim telefonul in alt mod decat frontal, dar chiar si asa, ar fi fost de preferat ca ecranul sa ofere o experienta placuta indiferent de circumstante.

Problemele se continua si pe partea de sunet, Xperia Z avand un difuzor destul de slab. Din nou, nu este un deal-braker, dar daca vrei sa iti incanti prietenii cu cele mai noi piese atunci vei avea de suferit. Nu in ultimul rand vorbim despre camera, care, dupa cum am spus, face poze bune, insa nu atat de bune pe cat te-ai fi asteptat din partea unui flagship Sony.

Xperia Z este tot ce poti astepta din partea lui Sony. Calitate ireprosabila a finisarii, stabilitate si performanta. Scaparile pe care le-am identificat se regasesc insa la capitole importante (ecran, sunet, camera) si este pacat deoarece de la Sony te astepti sa exceleze in primul rand la imagine si sunet.

Plusuri:

Design deosebit
Telefon performant, software bine optimizat

Minusurile telefonului Xperia Z:

Desaturare a culorilor cand privesti din unghi
Sunet destul de slab

Pret: ~2.100 de lei la EvoMag.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri