Operatorul Romtelecom nu va mai fi reglementat de catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) pe doua segmente ale pietei de telefonie fixa, dupa ce institutia a constatat, in urma efectuarii unor analize de profil, ca exista concurenta, conform Mediafax.

ANCOM a discutat in cadrul unei sedinte a Consiliului Consultativ, concluziile procesului de revizuire a pietelor cu amanuntul corespunzatoare serviciilor de acces la puncte fixe, respectiv a pietelor de gros corespunzatoare serviciilor de originare a apelurilor la puncte fixe si serviciilor de tranzit comutat al apelurilor prin retele publice de telefonie.

Revizuirea pietelor relevante din domeniul comunicatiilor si, in mod implicit, a masurilor de reglementare in vigoare se realizeaza periodic de catre ANCOM, in urma unor analize de piata complexe, care au in vedere in principal reevaluarea situatiei concurentiale pe respectivele piete.

"Analiza efectuata de ANCOM a aratat ca piata cu amanuntul corespunzatoare serviciilor de acces la puncte fixe in retelele publice de telefonie, respectiv piata de gros corespunzatoare serviciilor de originare a apelurilor la puncte fixe tind catre concurenta efectiva in orizontul de timp al analizei. Prin urmare, Autoritatea dereglementeaza aceste piete, stabilind o perioada tranzitorie de un an pana la retragerea tuturor obligatiilor impuse anterior in sarcina Romtelecom", potrivit unui comunicat al ANCOM.

Pe piata cu amanuntul corespunzatoare serviciilor de acces la puncte fixe Romtelecom nu va mai avea obligatia de a oferi abonatilor sai posibilitatea de a utiliza serviciile oricarui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului, cu care este interconectat, prin intermediul utilizarii procedurii de selectare sau preselectare a transportatorului si obligatia de a nu conditiona furnizarea serviciilor de acces la puncte fixe de acceptarea de catre utilizatorii finali a unor prestatii suplimentare, fara legatura cu serviciul solicitat.

De asemenea, dupa expirarea perioadei tranzitorii de un an, pe piata de gros corespunzatoare serviciilor de originare a apelurilor la puncte fixe in retelele publice de telefonie, Romtelecom nu va mai avea obligatia de transparenta, nediscriminare, furnizare a anumitor servicii si acordarea accesului la anumite facilitati, precum si de control al tarifelor.

"Situatia concurentiala pe piata de gros a serviciilor de tranzit national comutat al apelurilor este, insa, diferita. Analiza ANCOM arata ca, in continuare, barierele existente la intrarea pe aceasta piata se mentin la un nivel ridicat si ca este putin probabil ca, in orizontul de timp al analizei, operatorii alternativi sa-si imbunatateasca semnificativ pozitia pe piata, tinand cont de gradul mare de acoperire teritoriala a retelei Romtelecom si de numarul mare de contracte de interconectare directa incheiate de acesta atat cu operatorii alternativi de retele publice fixe, cat si cu operatorii de retele publice mobile", se mai spune in comunicat.

Astfel, pe baza cotei de piata detinute si a factorilor structurali analizati, a rezultat ca Romtelecom ramane furnizor cu putere semnificativa, fiind necesara mentinerea, in continuare, a obligatiilor de transparenta, nediscriminare, furnizare a unor servicii si acordarea accesului la elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, precum si fundamentare a tarifelor in functie de costuri in sarcina acestui operator.

Tariful maxim pe care il va putea percepe Romtelecom pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea tranzitului national comutat al apelurilor in retelele publice de telefonie va fi stabilit in perioada imediat urmatoare prin intermediul unui model de calculatie a costurilor.

Pana la data stabilirii tarifului pentru serviciul de interconectare in vederea tranzitului comutat al apelurilor pe baza modelului de calculatie a costurilor incrementale pe termen lung, tariful maximal ce poate fi perceput de catre Romtelecom se mentine la nivelul tarifului actual in vigoare de 0,05 eurocenti/minut in vederea tranzitului comutat – simplu tranzit si 0,16 eurocenti/minut in vederea tranzitului comutat - dublu tranzit.

Proiectele de masuri privind stabilirea tarifelor unor servicii de comunicatii electronice la nivel de gros, pe baza unor modele de calculatie a costurilor fac obiectul unui alt proces de consultare publica ale carui rezultate vor fi anuntate la momentul finalizarii.
Odata cu finalizarea consultarii nationale, conform dispozitiilor legale in vigoare, ANCOM urmeaza sa notifice Comisiei Europene, Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (OAREC) si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri de identificare, analiza si reglementare propuse, impreuna cu motivele care stau la baza acestor masuri.

Comisia Europeana, OAREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri