Raport GOOG

Google este liderul segmentului de cautari online, dar este si una din cele mai profitabile investitii. In 2004 compania 'a iesit' pe bursa si de atunci valoarea actiunilor Google a crescut de peste patru ori. In acest moment GOOG (indicativul bursier al unei actiuni Google) este cotata la 400,94 dolari, dar expertii bursieri cred ca actiunile companiei americane vor creste in acest an pana la 550 de dolari. Asta in timp ce o actiune Yahoo valoreaza 30,75 dolari, una Microsoft 23.04 dolari, eBay fiind cotata la 30,37 dolari pe actiune iar o actiune Amazon fiind cotata la 36,61 dolari. Sfatul expertilor? Cumparati GOOG!

Citigroup estimeaza 550$ pe actiune

Expertii bursieri coteaza o actiune Google la 550 dolari, chiar 600 in perioada urmatoare. Sfatul lor este sa cumparati actiuni ale companiei americane, chiar daca riscul este mare. Grupul bancar Citigroup a preconizat intr-un studiu propriu ca GOOG va creste pana la 550 dolari, riscul fiind insa mare (high risk buy). Citigroup si-a bazat aceasta evaluare pe rezultatul inmultirii unui indice de 27 cu EBITDA (profitul brut inainte de impozitare si amortizare) estimat pentru anul in curs la 5,95 miliarde de dolari. Multiplul calculat pentru Google de Citigroup este cel mai mare pe segmentul high tech, acesta fiind de 24 pentru eBay, 20 pentru Yahoo si 16 pentru Amazon.

15735_1.pdfRatingul 'risc inalt' a fost acordat in urma analizarii competitiei acerbe pe segmentul Internetului si din cauza unei perioade de tranzactionare considerate prea mici pentru realizarea unei evaluari mai bune din acest punct de vedere. Cu toate acestea, Citigroup noteaza in analiza sa ca Google are si un avantaj substantial, si anume lichididatile companiei care depasesc opt miliarde de dolari.

Evaluare buna pe care a primit-o Google din partea Citigroup mai este bazata pe mutarile realizate de compania americana care vor asigurarea cresterea afacerilor si in viitorul apropiat. Intelegerea cu Dell in urma careia pc-urile produse de grupul american vor iesi din fabrica echipate cu software Google sau achizitionarea unui pachet de 5% din AOL sunt doar doi factori care vor creste cota de piata a Google pe segmentul cautarilor pe Internet si implicit a castigurilor din publicitatea online.

Piper Jaffray estimeaza si mai mult: 600$

Fondul de investitii Piper Jaffray a estimat la inceputul acestui an ca GOOG va fi cotata la finalul lui 2006 la 600 de dolari, sfatul fondului fiind acelasi: cumpara. Intre timp cotatiile Google au scazut de la 414,86 de dolari la inceputul anului la 400,94 dolari in momentul redactarii acestui articol.

Piper Jaffray estimeaza de asemenea ca Google isi va majora cota de piata a cautarilor pe Internet, asta dupa ce motorul de cautare a castigat inca 5% din piata anul trecut numai in SUA. Piata cautarilor pe Internet va creste potrivit acestor estimari cu 41% anul acesta si 31% in 2007, iar Google va creste mai repede decat nivelul general inregistrat pe piata.

Inovatia este un alt argument pentru evaluarile bune primite de Google. Primele produse, ca Google Maps sau Gmail au intrat deja in mintea consumatorului, iar Google Ad Network si Google Base sunt produse care vor creste veniturile din publicitatea contextuala pe Internet. De asemenea, incercarile Google de a nu isi baza afacerea exclusiv pe segmentul Internetului denota o grija a companiei fata de veniturile sale viitoare.

Estimare de 600 de dolari pe actiune realizata de Piper Jaffray a fost obtinuta in urma inmultirii unui indice de valoarea 50 cu profitul la momentul respectiv pe actiune. In urma analizei s-a estimat ca Google isi va creste veniturile cu 52% in 2006, comparativ cu o crestere de 27% pentru Yahoo, 34% pentru eBay si 19% pentru Amazon. Pozitia ocupata de Google pe segmentul publicitatii online este un alt factor forte al companiei americane, Google acaparand 64% din cele 10 miliarde de dolari la cat s-a ridicat piata anul trecut potrivit estimarilor Pipper Jaffray. Fondul de investitii estimeaza de asemenea ca piata va ajunge in 2010 la 33 miliarde de dolari, cresterea pe care Google o va inregistra fiind preconizata a fi mai mare decat cea a pietei.

Potrivit unui studiu ComScore Networks Google detine la sfarsitul lunii aprilie o felie de 43,1% din piata cautarilor online din Statele Unite, numarul cautarilor efectuate prin Google fiind de peste 2,9 miliarde. Aceasta reprezinta o crestere semnificativa fata de o cota de 36.5% inregistrata in perioada similara din 2005. Pe pozitia a doua se clasa Yahoo cu un toatal de 29% din cautari, in timp ce MSN detinea o cota de piata de 12,9% din piata.

In primele trei luni ale lui 2006, Google a raportat un profit de 592,3 milioane de dolari, veniturile companiei ridicandu-se la 2,25 miliarde de dolari, adica o crestere de 72 procenta fata de perioada similara a anului trecut. Comparativ, Yahoo a incheiat primele trei luni cu o scadere de 22 de procente a profitului. Cu toate acestea, veniturile companiei au crescut cu 34% pana la 1,57 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri