Serviciile si solutiile de cloud computing ar trebui privite din perspectiva afacerii, pentru ca 90% dintre acestea se adreseaza problemelor de business si doar 10% celor IT, a declarat pentru wall-street.ro, Ana Radosevic, manager pentru segmentul de cloud in cadrul Hewlett-Packard pentru zona Europei de Sud-Est.

“Trebuie sa gandesti cloudul din perspectiva de business, nu a tehnologiei. Nu trebuie sa pornesti de la IT, pentru ca serviciile si solutiile cloud se adreseaza 90% problemelor de business si doar 10% inseamna tehnologie. Oamenii nu inteleg inca ce inseamna cloud si dureaza pana cand oamenii din conducere se pun de acord care este strategia companiei. Insa, aproape toti directorii IT recunosc ca partea de cloud este o metoda prin care atrag atentia conducerii companiei, pentru ca prin cloud vorbesti doar de business”, spune Radosevic.

Cloud Computing reprezinta o solutie prin care aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile online si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware. Plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate. Practic, prin cloud computing antreprenorii pot utiliza serviciile si produsele IT pe care si le doresc, dar la costuri mult mai mici. Ajung astfel sa utilizeze produse si servicii pe care pana acum doar companiile mari, cu bugete IT de sute de mii si milioane de euro si le puteau permite.

Ungaria, cea mai mare tara ca business de cloud in regiune

Ana Radosevici lucreaza din 2003 pentru HP, iar de-a lungul anilor a avut mai multe functii de management, in special pe segmentul de stocare, servere si retelistica. De anul trecut conduce zona de cloud pentru Europa de Sud-Est si are in subordine 13 tari printre care Slovenia, Croatia, Albania, Macedonia, Bosnia, Muntenegru, Malta, Moldova, Romania, Ungaria si Bulgaria.

“Cea mai mare tara ca business este Ungaria si apoi este Romania. Unele proiecte nu au inceput in Romania cu aceeasi viteza cu care s-au derulat in Ungaria in ceea ce priveste solutiile de cloud si de aceea ei sunt in fata. Cresterea in Romania va veni din zona de proiecte guvernamentele si fonduri europene. Fiecare guvern, fiecare companie mare, fiecare IMM se uita la trei indicatori de performanta: cresterea afacerii, reducerea costurilor si eficienta. Guvernul Romaniei nu a aratat foarte mult interes pentru cloud pana acum, dar stiu ca sunt cateva proiecte mari in plan si vor aparea mai multe datorita fonduri europene”, afirma Radosevici.

Piata locala de solutii cloud este estimata sa creasca cu circa 40% anual si va ajunge astfel la aproximativ 150 de milioane de euro in 2017, potrivit unor date oferite de compania romaneasca de cloud Ymens.

Pe de alta parte, la nivel global, veniturile din solutii cloud vor creste cu 15-18% anul pana ala 21 miliarde de dolari in 2016.

„Pe viitor totul va fi hibrid, in timp real si pe mobil. Vanzarile de PC-uri scad pentru ca tot ce vor oameni se gaseste acum pe mobil. Nu se va intampla anul acesta, dar va fi asa foarte repede. Alte trenduri in IT vor fi cantitatile mari de informatii, hihernalizarea datelor si securitatea”, spune oficialul HP.

Oamenilor le este frica de cloud pentru ca le este teama de schimbare

Ea adauga ca oamenilor carora le este frica sa apeleze la solutii cloud, de fapt, le este frica de schimbare.

„Oamenilor carora le este frica de schimbare le este frica de securitate si de cloud. Pentru ca este usor sa zica ca este vorba de securitate, este ceva in natura umana, iar securitatea este un lucru in spatele careia se pot ascunde usor. Dar, in tarile mici, oamenii sunt foarte deschisi sa vorbeasca despre alternative pentru ca ei simt o presiune imensa a costurilor. In Slovenia de exemplu, IMM-urile nu vor sa fie blocate de niciun vendor. In adoptia cloud totul depinde de business. Mereu trebuie sa te uiti la cei trei indicator de performante: crestere, costuri si eficienta. Problema este ca firmele din regiune se uita la cloud ca la un lucru care tine de tehnologie ceea ce este gresit, ar trebuie sa inceapa de la business. In Europa de Vest este diferit pentru ca oamenii incep de la business, dar totul depinde de cine conduce departamentul de IT. Directorul IT vorbeste cu CEO-ul, iar unii dintre ei vad cloudul ca business, iar unii ca tehnologie. Daca se gandesc inca la cloud ca la o tehnologie nu vor avea argumente in fata managementului si totul se blocheaza”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri