Actionarii Nokia au aprobat vanzarea diviziei de telefoane mobile catre Microsoft, tranzactie de 5,44 miliarde euro, grupul finlandez fiind astfel cu un pas mai aproape de despartirea de operatiunile neprofitabile, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Peste 99% dintre actionarii Nokia, reuniti marti la Helsinki, au votat pentru vanzarea diviziei care dezvolta si produce smartphone-urile Lumia si telefoanele Asha, a anuntat compania finlandeza. Nokia se va concentra in continuare pe divizia de echipamente pentru retele mobile si pe servicii de navigatie si geolocatie.

Divizia de telefoane mobile este pe pierdere de cativa ani, dupa prabusirea vanzarilor in urma ascensiunii Apple, Samsung Electronics si Google, companii care domina acum piata smartphone-urilor.

Telefoanele mobile au adus renume mondial grupului finlandez, iar vanzarea diviziei reprezinta cea mai importanta decizie strategica luata de Nokia in ultimii 20 de ani.

"Mentinerea strategiei existente ar fi rezultat in dificultati majore. Nu avem nicio indoiala ca aceasta este decizia corecta", a declarat presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, la adunarea actionarilor. Acordul de vanzare cu Microsoft a fost semnat in luna septembrie, dupa ce Nokia si-a pierdut relevanta pe piata smartphone-urilor, in lipsa unui raspuns credibil la iPhone, lansat in 2007 de Apple.

Odata cel mai mare producator de smartphone-uri, cu o cota de piata de peste 50%, Nokia are in prezent aproximativ 3% din piata si a iesit din top 5.

Actiunile companiei finlandeze au crescut de aproape doua ori dupa anuntarea intelegerii cu Microsoft. Nokia are acum o capitalizare de piata de aproximativ 22 miliarde euro.
Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va pleca la Microsoft odata cu transferul diviziei de telefoane mobile, si va primi un bonus de 25 milioane de dolari in urma finalizarii tranzactiei.

Elop a preluat conducerea Nokia cu trei ani in urma, fiind adus de la Microsoft, unde s-a ocupat de divizia de software de business. Sub conducerea acestuia, Nokia a renuntat la sistemul de operare propriu, preluand platforma Windows Phone dezvoltata de Microsoft, a concediat peste 21.000 de angajati si a inchis toate fabricile de telefoane din Europa, transferand productia in Asia in incercarea de a reveni pe profit.

Dupa revenirea la Microsoft, Elop este in carti pentru a prelua functia de CEO al gigantului american. Actualul director general, Steve Ballmer, a anuntat ca se va retrage anul viitor.

Smartphone-urile Lumia au avut succes, Nokia reusind sa vanda in trimestrul al treilea 8,8 milioane de terminale, insa au ramas cu mult in urma Samsung si Apple, cu vanzari cumulate de peste 120 milioane unitati in aceeasi perioada.

Nokia a prezentat in luna octombrie in premiera o tableta, dar si doua smartphone-uri cu ecrane mari, de 6 inci. Adunarea actionarilor Nokia a fost tensionata, cu intrebari despre viitorul companiei dupa disparitia telefoanelor, principala sursa de venit in ultimii 20 de ani si o sursa de mandrie nationala in Finlanda, unde compania avea la un moment dat o cota de piata de peste 90%. Dupa lansarea primelor telefoane, in anii '80, Nokia a devenit prima corporatie finlandeza de anvergura globala, simbolizand dezvoltarea economiei.

Unii actionari au criticat bonusul lui Elop, considerand ca este prea mare. Alti investitori i-au cerut lui Siilasmaa sa excplice cum a ajuns Nokia intr-o astfel de situatie.

Dupa vanzarea diviziei de telefoane mobile, Nokia va obtine peste 90% din venituri de la divizia de retele telecom, preluata integral de la Siemens in luna august. Veniturile diviziei au scazut in trimestrul al treilea cu 26%, la 2,59 miliarde euro, cu un profit operational de 218 milioane euro. Nokia cauta un nou CEO si incearca sa stabileasca o strategie dupa iesirea de pe piata telefoanelor mobile, care ar putea presupune fuziuni sau achizitii majore.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri