Anul 2014 bate la usa, la fel ca si pericolele informatice care au luat o amploare spectaculoasa in ultimii ani. Symantec, unul dintre cei mai mari producatori de solutii antivirus la nivel global a publicat o serie de predictii care vizeaza anul viitor, in materie de securitate informatica.

Utilizatorii vor incepe sa ia mai multe masuri pentru a-si proteja datele personale

Probleme de confidentialitate au fost pe prima pagina a tuturor media in 2013, un apel adresat utilizatorilor si companiilor cu privire la cantitatea de informatii personale pe care o partajeaza si care este colectata in fiecare zi, de la medicul care ne trateaza pana reteaua sociala pe care o folosim. Va puteti astepta la functii de protectie deja incluse in noile produse care vor fi lansate de catre producatori. Apoi, dupa 2014, ne vom intreba daca acestea ofera sau nu o protectie a vietii private. Ne putem astepta ca Tor, care permite anonimatul online, sa devina o aplicatie populara in randul utilizatorilor. Vom vedea, de asemenea, o cresterea a numarului de utilizatorir care adopta pseudonime sau nume false pe retelele sociale pentru a-si proteja intimitatea. Si cine credeti ca va conduce aceasta miscare? Adolescentii . Acestora se pare ca le pasa de viata privata. Avand in vedere acest lucru, mai multi utilizatori vor folosi retele sociale noi, nisate intr-o incercare de a comunicare cu prietenii fara a fi urmariti. Ceea ce ne conduce catre urmatoarea predictie…

Hackerii tintesc retelele de socializare

Este tentant sa credem ca daca ne mutam intr-un nou cartier, toate problemele vechi vor disparea. Ȋn viata reala nu este cazul si nici cand vine vorba de retelele sociale. Orice noua retea sociala, care atrage utilizatori, va atrage, de asemenea, si escroci. Utilizatorii care cred ca doar ei si prietenii lor sunt activi pe aceste platforme vor avea o mare (si neplacuta) surpriza. Mama nu va fi acolo pentru a le reaminti, insa :daca ceva suna prea frumos sa fie adevarat, este aproape sigur ca vorbim de o inselatorie. Protejati-va prin utilizarea celor mai bune practici de securitate, indiferent unde va aflati pe Internet sau cum sunteti conectati. Si daca tot vorbim de conectare ...

"Internetul lucrurilor" devine "Internetul vulnerabilitatilor"

Va puteti astepta ca lucrurile simpliste sa devina mai inteligente in 2014. Milioane de dispozitive sunt conectate la Internet si, in multe cazuri, aceastea ruleaza un sistem de operare integrat. Putem spune ca in 2014 acestea vor deveni un magnet pentru hackeri . Specialistii in securitate au descoperit deja atacuri impotriva televizoarelor inteligente , echipamentelor medicale si camerelor de securitate . Cunoastem deja cazul monitoarele pentru copii si situatia in care traficul a fost oprit intr-un tunel important din Israel, din cauza hackerilor care au accesat sistemele informatice prin intermediul camerelor de securitate . Furnizorii de software pot acum sa-si notifice clientii si sa le ofere patch-uri pentru diverse vulnerabilitati. Producatorii de diverse terminale conectate la Internet nu-si dau seama ca au o problema de securitate. Aceste sisteme nu numai ca sunt vulnerabile, ci nu dispun de metode de notificare a utilizatorilor sau companiilor atunci cand exista un risc de securitate. Mai mult decat atat, nu detin o metoda usor de utilizat pentru patch-uri in cazul unor vulnerabilitati. Avand in vedere acest lucru , vom cunoaste noi amenintari, diferite de cele deja intalnite .

Aplicatiile mobile ne vor demonstra ca ne place prea mult de noi insine

Utilizatorii au (in general) incredere in partenerii lor, cu care impart un spatiu intim, asa ca nu ar trebui sa fie surprinzator ca 48 la suta dintre cei care dorm cu telefoanele inteligente pe noptiera, au un sentiment ( fals ) de incredera in acestea. In 2013, am raportat o aplicatie mobila care asigura ‚like-uri’ suplimentare pe Instagram. Tot ce trebuia sa faca un utilizator era sa comunice login-ul si parola catre o persoana aflata undeva in Rusia. Mai mult de 100.000 de utilizatori nu au vazut nimic in neregula cu asta. Avem incredere in dispozitivele noastre mobile si in minunatele aplicatii care ruleaza pe ele pentru ne a face viata mai usoara. Avem incredere in aceste dispozitive pe care le purtam in buzunar, poseta sau pe noptiera. Baietii rai au de gand sa profite de toate acestea in 2014. Si aici nu ne referim la malware - aplicatiile mobile vor sta la baza farselor si escrocheriilor de toate tipurile in 2014.

Asadar, acestea ar fi previziunile mele pentru 2014. Desigur, cea mai buna parte din incercarea de a prezice viitorul este aceea de a fi surprins de neprevazut. Unele predictii vor fi corecte. Altele, probabil ca nu. Ceea ce este sigur, este ca voi asculta in continuare toate soaptele pentru a vedea ce ne va rezerva mai apoi anul 2015.

Symantec este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii antivirus la nivel global, segment pe care rivalizeaza cu BitDefender, Kaspersky Antivirus sau ESET.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri