Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, a propus desemnarea din oficiu a Postei Romane ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale, in perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2018, pentru toate serviciile postale incluse in sfera serviciului universal.

In calitate de furnizor de serviciu universal, Posta Romana va avea obligatia de a furniza serviciile pentru care va fi desemnata, pe intreg teritoriul Romaniei, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde numarul redus al trimiterilor postale colectate sau distribuite nu justifica prezenta unui furnizor de servicii postale pe baze comerciale.

Totodata, compania va trebui sa asigure tarife uniforme pe intreg teritoriul Romaniei pentru serviciile care intra in sfera serviciul universal, tarife fundamentate in functie de costuri si supuse aprobarii ANCOM.

In urma unui anunt de intentie publicat in septembrie, niciuna dintre cele doua companii interesate sa devina furnizor de serviciu universal nu a depus o cerere care sa indeplineasca integral conditiile de forma dar si de eligibilitate pentru a fi desemnata furnizor de serviciu universal, scrie Mediafax.

"Avand in vedere ca prevederile legale impun asigurarea serviciului universal pentru toti cetatenii Romaniei, respectiv furnizarea unor servicii minime, la un anumit nivel de calitate, pe intreg teritoriul national, ANCOM a analizat, pe baza informatiilor aflate la dispozitia sa, capacitatea furnizorilor de servicii postale autorizati in Romania de a respecta obligatiile ce revin furnizorului de serviciu universal si posibilitatea de a desemna din oficiu pe unul dintre acestia pentru indeplinirea acestei obligatii", se arata intr-un comunicat al institutiei.

ANCOM a constatat ca Posta Romana detine peste 5.700 puncte de acces/contact deservite de personal, aproximativ 60% din totalul celor existente pe teritoriul Romaniei, fiecare asigurand in medie accesul pentru 3.550 locuitori.

In plus, in timp ce activitatea celorlalti furnizori este concentrata cu precadere in zona urbana, CNPR asigura acoperirea intregului teritoriu al tarii, inclusiv a zonelor rurale slab populate sau aflate in conditii exceptionale din punct de vedere geografic, 86% din totalul punctelor de acces/contact ale Postei Romane fiind in mediul rural.

"Avand in vedere aceste considerente, ANCOM propune desemnarea din oficiu a Postei Romane ca furnizor de serviciu universal pentru perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2018", se spune in comunicat.

Posta Romana va avea astfel calitatea de furnizor de serviciu universal pentru o perioada de cinci ani, autoritatea considerand aceasta durata ca suficienta pentru ca operatorul sa aiba posibilitatea de a isi recupera eventualele investitii si de a acoperi posibilele pierderi economice cauzate de indeplinirea obligatiilor de serviciu universal.

Si in prezent dreptul de acces la serviciul universal este asigurat de Posta Romana, care detine calitatea de furnizor de serviciu universal pana la 31 decembrie 2013, conform unei decizii din 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri