Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) vrea sa sprijine cu 20,38 milioane de euro investitiile in dezvoltarea infrastructurii in banda larga (broadband) in zonele rurale neacoperite de retelele operatorilor telecom, potrivit unui anunt al institutiei publicat pe propria pagina web.

"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a hotarat sa utilizeze suma de aproximativ 20,38 milioane de euro disponibila in cadrul masurii 322 din Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), alocata prin Planul European de Redresare Economica, pentru realizarea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii in banda larga (broadband) in zonele rurale care nu beneficiaza in prezent de acces la o astfel de infrastructura", se spune in anunt, relateaza Mediafax.

Prin aceasta initiativa, MADR si-a propus sa sprijine in zona rurala investitiile in crearea sau modernizarea segmentului de acces (last mile) al retelelor de comunicatii in banda larga la punct fix, precum si crearea sau modernizarea segmentului de distributie (backhaul) al retelelor de comunicatii in banda larga, acolo unde acest segment nu exista sau nu se incadreaza in parametrii broadband.
"Sprijinul acordat va acoperi maximum 90% din totalul cheltuielilor eligibile, iar volumul sprijinului public acordat in cadrul proiectelor nu poate depasi plafonul de 200.000 euro/beneficiar", se mai spune in anunt.

Beneficiarii eligibili sunt agentii economici care se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si care activeaza sau urmeaza sa activeze in domeniul comunicatiilor.

Retelele realizate vor trebui sa asigure o viteza de transfer de minimum un Mbps partajat pentru persoane fizice si minimum patru Mbps partajat pentru persoane juridice, conform caracteristicilor tehnice descrise de legislatia in vigoare.
"In vederea implementarii submasurii, MADR a solicitat Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) realizarea unei liste a «zonelor albe», respectiv a localitatilor din Romania situate in spatiul rural (satele din componenta comunelor)", se precizeaza in anuntul MARD.
Eventualele observatii sau informatii suplimentare in legatura cu lista "zonelor albe" pot fi transmise lafeadr@madr.ro si consultare@ancom.org.ro pana la data de 10 ianuarie.
"Proba existentei unei intentii concrete de efectuare a unor investitii se realizeaza numai prin transmiterea planului de afaceri relevant, impreuna cu un calendar detaliat al planurilor de dezvoltare si a dovezilor unei finantari adecvate sau a oricarui alt tip de dovada care ar demonstra caracterul credibil si plauzibil al investitiei planificate. MADR si ANCOM asigura confidentialitatea documentelor si informatiilor primite in acest sens", se mai spune in anunt.
Si Ministerul pentru Societatea Informationala a initiat un proiect care vizeaza acoperirea "zonelor albe" din mediul rural. In acest sens, in prima parte a lunii ianuarie, vor fi deschise ofertele depuse in cadrul licitatiei pentru concensionarea lucrarilor de construire a unei retele nationale de comunicatii in zonele defavorizate, cu fonduri UE, proiectului fiind estimat la 369,5 milioane de lei, TVA inclusa (83 milioane de euro).
Potrivit anuntului de concesionare, proiectul RO-NET consta in concesionarea lucrarilor de proiectare si construire a unei infrastructuri nationale de comunicatii si operarea acestei infrastructuri in vederea furnizarii de servicii de comunicatii in localitatile tinta (zone defavorizate eligibile) din 35 de judete.
"Lucrarile se executa cu finantare din fonduri structurale. Localitatile tinta sunt repartizate in sapte regiuni consolidate geografic si administrativ (loturi investitionale). Suma aferenta cheltuielilor diverse si neprevazute se ridica la 7.164.210,00 lei, reprezentand 2,46% din valoarea estimata a contractului. Cuantumul cheltuielilor diverse si neprevazute pe fiecare lor investitional este de 1.023.458,57 lei", se spune in anuntul de concesionare publicat pe www.e-licitatie.ro in prima parte a lunii noiembrie.
Castigatorul licitatiei va primi in concesiune reteaua RO-NET pentru o perioada de 18 ani, la sfarsitul carora o poate cumpara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri