Dezvoltarea solutiiilor de cloud computing, de securitate si cybercime, dar si consolidarea infrastructurii vor fi principalele tendinte pe piata locala de software anul acesta, a declarat Sorin Mindrutescu, directorul general al Oracle Romania, cel mai mare producator de software de pe piata locala.

“Piata locala de software se va indrepta tot mai pregnant catre zona solutiilor cloud, care va asigura o tranzitie de la modul traditional de livrare a functionalitatilor IT prin implementarea de sisteme proprii, catre o livrare <<software as a service>> si utilizare de tip “self-service”. Solutiile cloud au atins un nivel de maturitate si standardizare care sa permita adoptia la nivel extins in piata, primele semne avandu-le in 2013, cand o serie de clienti importanti din domeniul privat au investit in sisteme cloud computing”, spune Mindrutescu.

El adauga ca un factor important pentru dezvoltarea cloud computingului in Romania este faptul ca inclusiv Comisia Europeana doreste sa ia masuri care sa creeze o piata unica si sa legifereze aceste servicii.

“Aceste intiative cel mai probabil se vor reflecta mai ales in domeniul public, unde implementarea unui cloud de tip guvernamental ar putea asigura o crestere a eficientei si o reducere a costurilor operationale”, afirma seful Oracle Romania.

Cloud Computing reprezinta o solutie prin care aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile online si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware. Plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate. Practic, prin cloud computing antreprenorii pot utiliza serviciile si produsele IT pe care si le doresc, dar la costuri mult mai mici. Ajung astfel sa utilizeze produse si servicii pe care pana acum doar companiile mari, cu bugete IT de sute de mii si milioane de euro si le puteau permite

Piata locala de solutii cloud este estimata sa creasca cu circa 40% anual si va ajunge astfel la aproximativ 150 de milioane de euro in 2017, potrivit unor date oferite de compania de cloud Ymens.

Sorin Mindrutescu afirma ca alte tendinte care vor marca anul acesta domeniul software vor fi consolidarea infrastructurii si zona de securitate si criminalitate informatica.

“Intr-o economie dominata de nevoia de eficientizare maxima si scaderea costurilor de implementare a sistemelor informatice, standardizarea si consolidarea sistemelor devin componente tot mai importante. In perioada urmatoare se va mentine trendul de consolidare la nivel de infrastructura, prin standardizarea bazelor de date, a platformelor software de executie a proceselor de business, precum si la nivelul infrastructurii hardware care sa sustina aceste sisteme. De asemenea, noile provocari ale pietei locale se refera la securizarea accesului la serviciile accesate si a informatiilor transmise. Tendintele globale de tip infractional precum cybercrime devin importante si pentru Romania, generand necesitatea crearii unor structuri specializate de lupta impotriva acestora atat la nivel guvernamental cat si privat”, mai spune Sorin Mindrutescu.

Oracle Romania este cel mai mare producator de software de pe piata locala, cu afaceri de 105,1 milioane de euro anul trecut si pierderi nete de 3,3 milioane de euro. Pe de alta parte, compania are peste 2.500 de angajati in centrele din Romania.

Domeniile pe care se bazeaza Oracle Romania pentru a creste anul acesta sunt industrii care folosesc foarte mult solutii IT, precum cea bancara, telecomunicatiile si energia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri