Doar in primele noua luni ale anului 2013, numarul troienilor “financiari”, creati cu scopul de a aduna cat mai multe date financiare ale utilizatorilor, a crescut de peste patru ori, mai exact cu 337%. De asemenea, numarul computerelor ce ar fi putut fi infectate in aceasta perioada depaseste 500.000 in fiecare luna, potrivit celui mai recent raport Symantec, The State of Financial Trojans 2013.

Anul trecut au fost atacate institutii din 88 de tari, dintre care 1.400 de institutii financiare, prin intermediul acestui tip de troieni financiari. Bancile din top 15 au fost atacate folosind cel putin 50% dintre troienii financiari existenti. Institutiile catre care au fost tintite majoritatea atacurilor sunt din SUA, iar in cazul lor, s-a identificat folosirea a 71,5% dintre toti troienii analizati de Symantec. Mai mult, se remarca o expansiune continua a atacurilor si asupra institutiilor din Orientul Mijlociu, Africa si Asia.
Pentru cel mai recent raport The State of Financial Trojans 2013, Symantec a analizat peste o mie de fisiere de configurare din opt troieni de online banking. Printre concluzii, s-a stabilit ca tehnicile de atac variaza de la redirectionarea paginilor de browser catre alte site-uri, pana la “injectari” complexe de cod, ce permit automatizarea unor tranzactii in fundal, fara a fi percepute de utilizatori.
Datele arata ca, in primele noua luni din 2013, cele mai multe infectari de acest tip – peste un milion – s-au inregistrat in Statele Unite. Pe urmatoarele locuri s-au situat Japonia – 206.000, Marea Britanie – 178.000 si Canada – 118.000. De asemenea, pe masura ce valoarea Bitcoin creste, creste si interesul de creare de malware special.
Cei mai folositi troieni in 2013 au fost Zbot + Gameover, care a comprimis peste doua milioane de computere, Cridex – 125.000 de computere, si Shylock – 33.000, doar in primele noua luni.
Printre cele mai importante concluzii ale studiului Symantec – The State of Financial Trojans 2013, mentionam extinderea tot mai mare a operatiunilor atacatorilor in piete noi. Devin tot mai interesante tarile cunoscute pentru numarul mare de cetateni bogati, precum Arabia Saudita si, de asemenea, sunt vizate mai ales serviciile de transfer de bani unde se regasesc cele mai multe tranzactii cu valori mari, precum ACH in SUA si, mai recent, SEPA in Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri