Localizarea exacta a apelurilor de urgenta, prin coordonate GPS, a fost promovata in PE, dar nu a fost inca votata in plen, dupa ce localizarea telefoanelor pe antenele GSM s-a dovedit ca are abateri de kilometri patrati, a declarat pentru Mediafax europarlamentarul PNL Adina Valean.

Localizarea prin coordonate GPS ofera o acuratete exacta, prin determinarea valorilor de longitudine si latitudine ale telefonului care apeleaza numarul de urgenta 112, a precizat Valean.

Ea a precizat ca la nivelul statelor europene s-au constatat mai multe cazuri de accidente precum cel petrecut luni seara in Romania, dar si faptul ca tarile UE nu au implementat in sistemul apelurilor de urgenta localizarea prin GPS.

"Localizarea pe baza antenelor GSM are o abatere, nu da de fapt decat o zona de pana la un kilometru in zonele urbane, o zona destul de mare chiar pentru un oras. In ceea ce priveste zona rurala, pana la cinci kilometri, iar in zone nelocuite cum sunt cele montane pana la zeci de kilometri, pentru ca in zonele montane si nelocuite antenele GSM sunt la distante mari, si atunci cand se face triangulatia zona care trebuie acoperita pentru a identifica apelul este foarte mare", a sustinut Valean.

"Au existat astfel de situatii, cum este cea nefericita de astazi din Romania, si in alte state europene, ca a fost vorba de accidente in zona montana si s-a efectuat apel la 112, dar nu a putut fi gasita persoana tocmai din cauza lipsei de acuratete a triunghiulatiei. Au fost cazuri in orase, in care tot asa, data fiind suprafata nu au reusit sa gaseasca exact emitentul apelului", a mai spus europarlamentarul PNL.

Valean a precizat ca in noua varianta in momentul in care apelantul formeaza 112 pe monitorul celor de la statia de urgenta apar coordonatele GPS de unde a fost efectuat apelul.

"Asta presupune 250 de milioane de euro la nivel european pentru toti operatorii de telefonie, dar paleste cifra in raport cu evaluarea facuta la nivel european legata de faptul ca nelocalizarea apelurilor de urgenta costa pana la 4 miliarde de euro bugetele statelor membre cu tot ceea ce inseamna interventii esuate, costuri medicale (...) In cazul introducerii acestei obligativitati, s-ar ajunge la un cost de 50 de centi/smartphone, pentru a descarca aplicatii care sa permita aceasta localizare GPS", a afirmat Valean.

Europarlamentarul a mentionat ca, pentru a fi localizat prin GPS, telefonul nu trebuie sa aiba activata aplicatia anterior evenimentului.

"Exista posibilitatea din punct de vedere tehnic, asa cum am discutat cu operatorii de telecomunicatii, ca numai atunci cand apelul la 112 este efectuat sa se declanseze automat activarea GPS, astfel incat nu e nevoie ca cineva sa prevada, sa aiba GPS activat pentru a putea fi localizat apelul la sistemul de urgenta", a mai spus Valean.

Europarlamentarul PNL a precizat ca pentru promovarea acestei solutii de localizare a initiat o rezolutie la nivelul Comisiei de industrii din PE, care a fost adoptat in luna noiembrie 2013, si instituie obligativitatea implementarii acestei masuri.

"Daca un stat membru vroia sa faca acest lucru, putea sa-l adopte inainte prin legislatia nationala, dar odata cu legislatia europeana va intra si aceasta obligativitate pentru statele membre sa adopte legislatie care sa ceara operatorilor localizarea apelului prin coodonatele exacte GPS", a mai declarat Valean.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri