Dezvoltarea serviciilor 4G, a celor de plati pe telefonul mobil si consolidarea veniturilor si a bazei de clienti in contextul uneia dintre cele mai competitive piete din Europa, vor fi cateva obiectivele viitorului CEO al Vodafone Romania, care il va inlocui pe Inaki Berroeta de la 1 martie, odata ce aceasta va pleca pentru a conduce filiala grupului din Australia.

Inaki Berroeta este CEO al Vodafone Romania din decembrie 2010, iar compania nu a anuntat inca un succesor.

Agenda viitorului CEO al Vodafone Romania:

1. Dezvoltarea retelei 4G

Poate cel mai important lucru pe agenda celui care va veni la sefia Vodafone Romania din aceasta primavara este lansarea completa a serviciilor 4G odata cu eliberarea frecventelor de catre ANCOM, autoritatea de reglementare in telecomunicatii.

De altfel, dezvoltarea retelei 4G, adica a serviciilor care permit viteze la internet de pana la 100 de Mbps, este o prioritate pentru toti cei trei mari operatori de telefonie mobile de pe piata loala.

“Vom continua sa investim in extinderea retelei 4G (de la sute de site-uri 4G la mii de site-uri in toata tara), sa oferim servicii diversificate 4G. In 2014 si 2015 vom investi sume semnificative, in principal in extinderea retelei 4G in toate orasele mari ale tarii, dar si in infrastructura de fibra optica pentru clientii business si in modernizarea retelei de magazine”, afirma recent Inaki Berroeta pentru wall-street.ro.

In prezent Vodafone ofera servicii 4G in 10 mari orase ale tarii: Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara.
Dezvoltarea serviciilor 4G este foarte importanta pentru operatori avand in vedere ca tot mai multi consumatori isi cumpara dispozitive mobile precum smartphone-uri ori tablete, iar internetul mobil este unul dintre putine segmente din telecom care mai inregistreaza cresteri.

2. Sa creasca veniturile si profitabilitatea companiei pe o piata in scadere

Un alt obiectiv important este ca noul sef sa mentina sau chiar sa creasca veniturile si profitabilitea companiei intr-o piata extrem de competitiva, in care tarifele continua sa scada si in care operatorii telecom sunt nevoiti sa faca anual investitii de zeci sau chiar sute de milioane de euro pentru a-si mentine clientii.

In toamna anului trecut, Till Streichert, directorul financiar al companiei, declara ca operatorul are in plan sa faca aloce circa 100 de milioane de euro pentru 2014.

Vodafone Romania este al doilea operator de telecomunicatii de pe piata locala, cu 8,18 milioane de clienti in septembrie anul trecut. In urma cu doi ani, compania a avut o cifra de afaceri de circa 775 de milioane de euro si profit net de 112 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

3. Dezvoltarea serviciilor de plata prin telefonul mobil

Vodafone a lansat in 2012 Vodafone Romania M - Payments SRL, o companie despre care presa scria in vara anului trecut ca a fost creata special pentru a dezvolta servicii de plati si transfer de bani prin telefonul mobil.

De altfel, lansarea unor astfel de servicii ar fi un lucru obisnuit in contextul in care manageri din tot mai multe companii globale afirma ca in cativa ani vom folosi din ce in ce mai mult telefonul mobil in locul cardului sau a banilor cash.

Pe de alta parte, principalii concurenti ai Vodafone, operatorii Orange si Cosmote fac si ei pasi in acest sens. De exemplu, Orange a testat timp de sase luni in 2012 serviciile NFC (permit telefonului sa faca plati, sa fie bilet pentru transportul in comun ori evenimente sau sa acceseze anumite informatii) prin intermediul a 120 de angajati ai BRD - Groupe Société Générale. De asemenea, managementul Deutsche Telekom, grupul german care detine Romtelecom si Cosmote, afirma anul trecut ca in 2014 va lansa si in Romania aplicatia My Wallet pentru plati prin telefonul mobil.

4. Reteaua de magazine

Un alt obiectiv al viitorului sef al Vodafone Romania va fi extinderea retelei de magazine, in special al celor in franciza. Operatorul avea la finalul anului trecut 610 magazine exclusive, dintre care 200 de magazine proprii si 410 unitati detinute de parteneri exclusivi (dealeri).

De altfel, managementul anunta in decembrie 2013 ca in urmatorii doi ani va investi mai mult decat de obicei, compania avand la dispozitie suplimentar 55 de milioane de euro pentru reteaua de magazine, dar si pentru serviciile 4G si cele de fibra optica.

Modelulul de francizare al retelelor Vodafone este destinat antreprenorilor cu experienta in retail sau in telecom, actuali sau fosti sefi de magazine care isi doresc sa devina antreprenori.

5. Consolidarea centrului regional de operatiuni de retea de la Bucuresti

In urma cu un an, Iñaki Berroeta, actualul sef al companiei, afirma ca isi doreste ca centrul de operatiuni de retea din Bucuresti sa devina unul de excelenta la nivel european. Centrul deschis in 2011 gestiona anul trecut operatiunile de retea ale Vodafone din Romania, Italia Grecia, Germania, Olanda, Cehia si Albania. Iar managementul companiei spunea ca pana la finalul lui martie 2014 s-ar putea adauga alte doua tari.

In centrul din Bucuresti, angajatii monitorizeaza retelele 2G/3G/4G, gestioneaza incidentele de retea, alarmele din teritoriu, directioneaza problemele catre linia a doua de suport si interactioneaza cu echipele locale de suport tehnic.

Cine este Inaki Berroeta:

Inainte de a veni in Romania la finalul lui 2010, Inaki Berroeta (foto) a fost director general al Vodafone Malta incepand din 2007, ocupand anterior diverse functii in industria telecom la Vodafone Spania, Global Star USA, AirTouch International (SUA), Airtel Movil (Spania) si Keon (Spania si SUA).

El este unul dintre primii angajati ai companiei care urma sa devina Vodafone, alaturandu-se echipei in anul 1995, cand Vodafone Spania era inca Airtel Movil.

Cine este Bill Morrow, actualul director general al Vodafone Australia

Morrow este considerat un expert in revitalizarea companiilor aflate in dificultate si a fost adus la Vodafone Australia dupa ce divizia a intampinat o serie de probleme cu reteaua si a pierdut peste un milion de clienti, potrivit presei australiene, potrivit Mediafax.

Managerul, al carui mandat se incheie in februarie, a declarat intr-un comunicat al companiei ca experienta internationala a lui Berroeta si "pasiunea sa pentru familia Vodafone" vor asigura tranzitia in bune conditii si evolutia companiei in continuare.

Divizia australiana a operatorului este aproape de finalizarea unui plan de revenire derulat pe parcursul a trei ani.

Incepand din martie, el va prelua conducerea NBN Co, compania care construieste reteaua nationala de broadband din Australia, cel mai mare proiect de infrastructura derulat vreodata in tara, afectat de intarzieri, probleme cu contractorii si un scandal privind deseurile de azbest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri