Statele asiatice dezvoltate, impreuna cu marii producatori de retelistica din regiune au inceput primele proiecte si planuri pentru construirea de retele 5G, cunoscut drept viitorul standard in materie de viteza pe Internet.

Pe langa avantajele pe care le ofera, cu viteze de pana la 10 Gigabiti pe secunda, retelele 5G prespun si costuri intiale foarte ridicate pentru a dezvolta infrastructura necesara, astfel ca guvernele unor tari precum China, Coreea de Sud, Japonia sau Taiwan si-au pregatit bugete de miliarde de dolari in acest sens.
Coreea de Sud si Taiwan sunt printre cele mai recente state care si-au anuntat intentiile clare de a incepe dezvoltarea platformei 5G.
Coreea de Sud, unul dintre statele cu cele mai rapide conexiuni la Internet, si-a bugetat investitii de 1,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta si perfectiona infrastructura 5G, noteaza The Guardian, care a precizat ca prin intermediul unei astfel de tehnologii un fisier de 800 MB poate fi descarcat intr-o singura secunda fata de 40 de secunde cat ar dura descarcarea sa prin tehnologia 4G/LTE.
Nu doar in viteza de descarcare se va cunoaste diferenta dintre actualul standard si 5G. In trenurile de mare viteza care strabat tara asiatica, Internetul va putea fi accesat si la viteze de 500 de km pe ora, comparativ cu limita impusa din prezent, de 300 de km pe ora.
Exista in prezent anumite garnituri de tren in China, asa numitele “Bullet Train” (Trenurile Glont – trad.) care ating chiar si 600 de km pe ora.
Pentru a ne face o idee cat de tehnologizat este statul asiatic, in Coreea de Sud, din cei aproximativ 50 de milioane de locuitori ai tarii, 78% detin un smartphone, iar printre tinerii cu varste cuprinse intre 18-24 de ani, ponderea atinge 97%.

Taiwan, un stat de sase ori mai mic decat Romania, intra in competitie

Taiwan, un stat cu o suprafata de peste 6 ori mai mica decat a Romaniei, dar cu o populatie de peste 23 de milioane de locuitori, este considerat unul dintre cele mai tehnologizate din Asia datorita numarului mare de fabrici pe care il detine, dar si al numarului mare de companii tehnologice existent pe teritoriul sau.
Taiwanul este ultimul stat asiatic care si-a anuntat interesul in dezvoltarea unei infrastructuri 5G, ce va permite utilizatorilor sa acceseze Internetul la viteze mult mai mari, noteaza ZDNet.com.
Guvernul taiwanez a pus la punct un plan prin care isi propune ca in urmatorii ani sa dezvolte infrastructura retelei 5G in statul insular situat in vecinatatea Chinei.
Alti mari jucatori din industrie si state si-au anuntat interesul pentru a incepe testarea reteleleor 5G. Este cazul gigantului chinez Huawei si al sud-coreenilor de la Samsung care planuiesc ca in urmatorii sase ani sa isi concentreze investitiile in aceasta directie.
Nu doar statele asiatice au inceput testarea tehnologiei 5G ci si statele dezvoltate din Europa si America de Nord, care isi propun ca pana in 2020 sa puna in functiune si primele retele 5G.

Noi standarde care apar o data la 10 ani

Tehnologia 5G ar urma sa fie a cincea generatie de Internet prin date mobile. Primul astfel de standard a aparut pentru prima data in anul 1981 si a fost lansat de catre Nordic Mobile Telephone, pentru ca tehnologia 2G sa apara in 1992. A urmat aparitia pe piata a standarului 3G, care a fost introdus pentru prima data in anul 2001, pentru ca reteaua 4G sa devina un standard abia in 2012. Este de asteptat insa ca pana in anul 2020 sa apara primele retele 5G.

Romania pe harta Internetului

Romania este cunoscuta la nivel global ca una dintre tarile cu cel mai rapid acces la Internet, arata unele statistici, care ne plaseaza in top.
Adoptarea Internetului a crescut puternic in tara noastra in ultimii ani.
In primavara acestui an, cei mai mari operatori de telefonie prezenti pe piata locala ar urma sa lanseze in mod oficial pe piata standardul 4G.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri