Anuntul venit din partea grupului chinez Lenovo in seara zilei de miercuri, cand a anuntat preluarea de la Google a Motorola Mobility, in schimbul sumei de 2,91 miliarde de dolari, a luat prin surprindere intreaga piata de IT din lume.

O piata extrem de concurentiala cum este cea a producatorilor de smartphone-uri a suscitat si mai mult pe chinezi, 80% din veniturile Lenovo fiind realizate in prezent din vanzarea de PC-uri.
Pe piata din SUA spre exemplu, Motorola Mobility detine pozitia a treia in topul producatorilor de smartphone-uri, potrivit companiei de cercetare NPD Group, pozitiile urmatoare fiind ocupate de LG sau BlackBerry.
La nivel global, insa, situatia nu este chiar atat de imbucuratoare pentru Motorola, insa Lenovo creste constant pe acest segment.
Intelegerea dintre Lenovo si Google, pentru preluarea Motorola, va oferi posibilitatea producatorului de origine chineza sa isi extinda puternic operatiunile si in exteriorul tarii de origine, mai ales pe teritoriul SUA sau al Americii Latine.
Surprinzator este ca pe piata din China, sistemul de operare Android este instalat pe numai 3,5% dintre dispozitive, ceea ce limiteaza la maximum potentialul de crestere al unei piete cu sute de milioane de utilizatori, arata o statistica a Reuters.

Un nou concurent pe piata

In urma achizitiei Motorola, Lenovo va ajunge la peste 6% cota de piata la nivel global. Spre comparatie, principalii concurenti din piata, Samsung si Apple au o cota de piata de 28,8%, respectiv 17,9%, conform datelor International Data Corporation (IDC).
Pentru Motorola, Lenovo va plati 660 de milioane de dolari (bani cash), 750 de milioane de dolari (in actiuni) si alte 1,5 miliarde de dolari pentru un bilet de ordin incheiat pe o perioada de trei ani.
In urma tranzactiei, Lenovo va primi si peste 2.000 de patente ale Motorola.
Anuntul achizitiei Motorola de catre Lenovo vine la numai o saptamana dupa ce producatorul de PC-uri chinez a cumparat divizia de servere low-cost, pe platforma X86 a celor de la IBM, in schimbul sumei de 2,3 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri