Parlamentul European a adoptat cu o larga majoritate un nou text legislativ ce prevede o simplificare si o armonizare a modului de gestionare colectiva a drepturilor de autor in sectorul muzical la nivel european, cu scopul de a-l adapta la era digitala, informeaza AFP, citat de Mediafax.

Noua directiva a fost aprobata cu 640 de voturi, 18 contra si 22 abtineri. Nu este vorba de o surpriza, intrucat un acord fusese deja obtinut in luna noiembrie intre echipele de negociatori ai Parlamentului European si ai statelor din UE.

Aceasta directiva este "dovada faptului ca dreptul de autor se adapteaza cu usurinta la lumea digitala", a subliniat in timpul dezbaterii eurodeputatul francez Marielle Gallo, raportor al acestui text de lege.

Ea reprezinta, "totodata, dovada faptului ca dreptul de autor nu este o frana, ci un atu, o parghie de crestere si un zacamant de locuri de munca pentru piata unica a domeniului digital", a adaugat Marielle Gallo.

Concret, platformele legale de muzica online precum Spotify vor putea sa obtina licente paneuropene de la un mic numar de societati colective de gestionare a drepturilor de autor, in loc sa negocieze cu organizatii separate din fiecare stat membru al UE.
Pentru a garanta o oferta muzicala diversificata, repertoriile specializate nu vor fi marginalizate, intrucat acestora le vor fi acordate licente in aceleasi conditii ca repertoriilor mai populare.

De asemenea, textul de lege prevede ca textierii sa fie remunerati cat mai repede posibil, intr-un termen ce nu va depasi noua luni dupa incheierea exercitiului financiar in care drepturile asupra operelor lor vor fi fost colectate.

Textul impune si o mai buna guvernare a societatilor de gestionare colectiva a drepturilor de autor. Acest fapt va permite "titularilor de drepturi posibilitatea de a fi mai implicati in procesul intern de luare de decizii in organizatiile de gestionare colectiva", a subliniat Michel Barnier, comisarul european insarcinat cu piata interna, care a salutat votul Parlamentului European, intr-un comunicat.
Consiliul European, care reprezinta statele, trebuie sa adopte textul de lege in urmatoarele saptamani. Statele membre vor avea apoi la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva in legislatiile lor nationale.

Votul Parlamentului European asupra acestei legi noi a avut loc intr-un moment in care lumea muzicala isi exprima ingrijorarile pe care le are pentru viitorul drepturilor de autor in Europa, cu ocazia Midem, o gala anuala mondiala a industriei muzicale, care are loc in aceasta perioada la Cannes.

Comisia Europeana a lansat intr-adevar o serie de consultari si ar putea face anumite propuneri in urmatoarele luni pentru a pune ordine in chestiunea drepturilor de autor, de aceasta data in privinta aspectului de fond.

Creatorii se tem de o "slabire" a drepturilor lor, sub forma unei cresteri a numarului de exceptii la dreptul de autor sau a unei reduceri a perioadei in care drepturile lor sunt protejate.

Pe 29 ianuarie, Asociatia europeana a compozitorilor si textierilor (ECSA) a lansat o petitie online "contra dezmembrarii drepturilor creatorilor" din Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri