Cresterea industriei locale de IT va veni din zona de cercetare si dezvoltare (R&D), nu prin proiecte de outsourcing, a declarat pentru wall-street.ro, Bogdan Putinica, vicepresedinte senior in cadrul companiei suedeze de software si servicii Enea.

„Cu partea de cercetare si dezvoltare vom creste si vom ajunge in fata, nu prin lohn, prin outsourcing. Noi deocamdata suntem o piata relativ mica, pentru ca suntem dezvoltati in zona de tehnologii relativ simple, precum sunt cele PHP, insa in zona tehnologii de nivel avansat, de R&D, nu avem foarte multi oameni. Avem in jur de zece centre in Romania cu aproximativ 3-4.000 de oameni”, a explicat Putinica.

Bogdan Putinica este cel care a fondat in anul 2000 compania de software embedded IP Devel impreuna cu Daniel Bogdan. Compania a trecut in 2006 printr-o tranzactie cu compania de recrutare si leasing de personal Adecco, iar ulterior, in 2008, businessul IP Devel a fost cumparat in intregime de suedezii de la Enea.

Softul embedded dezvoltat de Enea se foloseste pentru produsele non-computere, adica in special pentru masini, telefoane, instrumente medicale, echipamente audio, jucarii, televizoare ori aplicatii de securitate.

Managerul este singurul strain in boardul de conducere al Enea, el gestionand operatiunile pe Europa si America ale companiei suedeze. Astfel, el conduce un business in jurul a 25 de milioane de euro si circa 330-340 de angajati.

Dintre acestia, in jur de 260 lucreaza in Romania.

Dublarea businessului din Romania in trei luni

De asemenea, businessul Enea Services Romania a fost anul trecut de circa 9 milioane de euro, comparativ cu 7,8 milioane de euro in 2012.

„Pana acum am fost precauti in a ne dezvolta in Romania, insa acum vrem sa dezvoltam o strategie fulger. Nu pot oferi foarte multe detalii, dar in ultimele trei luni ne-am dublat businessul pe Romania”, a mai spus managerul.

Astfel, pentru anul acesta Putinica estimeaza o cifra de afaceri de circa 11-12 milioane de euro pentru Enea Romania.

Circa 60% din businessul din Romania este generat de proiectele pe piata americana, in jur de 10% de cele la nivel local, iar restul de clienti din tari precum Japonia, Israel, Germania, Suedia, Norvegia sau Australia.

Bogdan Putinica nu a oferit detalii exacte despre clientii din Romania ai companiei, insa printre acestia se numara jucatori din domeniul telecomunicatiilor, cele mai mari trei banci la nivel local, integratori de solutii IT sau sucursale ale unor multinationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri