Vom putea achizitiona Internet Broadband “la ora”, oricand dorim, unde dorim, cum dorim. Putem schimba rapid tipul serviciilor, felul in care acestea sunt livrate, cantitatea lor. Vom avea control ridicat asupra abonamentelor, toate acestea, pana in 2018, daca operatorul ce detine in Romania Cosmote si Romtelecom reuseste tranzitia la servicii All IP.

Anuntul a fost facut intr-o conferinta de presa in Macedonia, statul european in care compania a realizat, in premiera, tranzitia la retele All IP.

Tehnologia IP foloseste Internet protocoalele pentru transmiterea de voce, care permite folosirea serviciilor de viitor, raspunzand nevoilor din ce in ce mai complexe ale clientilor. Noua tehnologie va inlocui switch-urile digitale (tehnologia PSTN), permitand lansarea de servicii mai rapid si mai eficient, atat pentru companii cat si pentru persoane fizice. Servicii care in trecut se intindeau pe perioade de luni sau chiar ani de zile, dupa implementarea tehnologiilor All IP vor putea fi dezvoltate in zile sau saptamani.

Pe langa Internet broadband la cerere, posibilitatea realizarii de conexiuni rapid intre toate device-urile, abonamente “la cerere”, rapide, calitatea vocii va fi HD – similar cu serviciul pe mobil al Orange Romania, concurent Deutsche Telekom. Mai mult, convorbirile fixe intre statele care au All IP implementat vor fi taxate la aceleasi preturi cu cele locale, puncteaza oficialii Deutsche Telekom, privind spre viitor.

“Si acesta este doar inceputul”, spune, sigura pe sine, Claudia Nemat (foto principala), board member for Europe in tehnologie la Deutsche Telekom. “Tehnologia va permite, deasupra ei, plasarea de noi servicii care vor duce la imbunatatirea sistemelor educationale, a sanatatii si va duce la un consum mai redus de curent electric. Nu vom mai depinde de cabluri si de viteza oamenilor de la tehnic”.

Provocari si dificultati

Romania va realiza tranzitia la All IP prin Deutsche Telekom (Cosmote si Romtelecom) pana in 2018. In premiera, la conferinta din Macedonia, oficialii companiei germane au subliniat ca 5% dintre clientii companiei din Romania au migrat deja. Practic, din cei 2,2 milioane de clienti ai companiei in Romania, peste 100.000 beneficiaza déjà de servicii All IP.

“Tot timpul este mai usor cu clientii persoane fizice. Apoi vin clientii business, care au probleme mai complexe – nu le poti spune unor banci sa isi intrerupa activitatea cateva ore, de exemplu, pentru a face tranzitia”, spune, zambind, Nemat.

Cu toate acestea, anumite institutii “sensibile” au reusit o tranzitie in general usoara. Este exemplul bancii Societe Generale din Macedonia, companie cu peste 20 de sucursale, dar care a reusit tranzitia in doar cateva saptamani, fara niciun cost aditional. “Inca nu vedem scaderi de costuri”, spune un oficial al bancii, “dar in mod sigur in cateva luni si in urmatorii ani, pe masura ce noi servicii precum telefonie IP sau teleconferinte IP vor fi implementate, le vom resimti”.

Inainte de migrarea clientilor business catre IP, se fac teste extensive, offline, pentru ca toate problemele sa poata fi prevazute. Chiar si asa insa, Deutsche Telekom s-a confruntat, si in Macedonia dar si in alte state in care este in process de implementare, cu “rezistenta” din partea unor consumatori.

“Initial, multi spuneau pur si simplu ca nu vor, ca de ce sa facem tranzitia. Apoi, dupa ce s-au mai lamurit ca nu este ceva rau si, mai mult, le oferim un router gratis, plus spatiu mai mult in casa, spuneau doar ca nu sunt acasa si sa revenim in cateva zile. In timp insa, fara nicio campanie la televizor, luandu-i rand pe rand, am reusit in 25 de luni sa realizam tranzitia celor peste 300.000 de linii”, spune un official tehnic al Deutsche Telekom.

Romania se va confrunta, fara doar si poate, cu problem similare – reticenta unor clienti in a face schimbari, neintelegerea procesului, neintelegerea beneficiilor. In Macedonia, clientii economisesc 10 euro/an ca urmare a trecerii la All IP (o suma nu chiar foarte mica, avand in vedere faptul ca este o tara mica, saraca, cu o rata a somajului de peste 30% - n.r.).

Investita Deutsche Telekom in tranzitie s-a ridicat la 30 de euro/client in Macedonia. Suma difera de la stat la stat, urmand sa fie, cel mai probabil, mai ridicata in statele mai dezvoltate unde tehnologia este mai complexa – precum Germania sau Romania. Costurile sunt suportate integral de Deutsche Telekom (Cosmote si Romtelecom), fiind o investitie gandita pe termen lung si foarte lung.

Desi a evitat sa spuna negru pe alb, Nemat a lasat sa se inteleaga faptul ca reducerile de costuri pentru companie vor proveni si din anumite disponibilizari, pe langa reducerea cu cheltuielile de energie si cu produse achizitionate de la furnizori. Cat de ridicate vor fi acestea, daca vor exista, ramane de vazut si in cazul Romaniei.

Principalii concurenti ai Cosmote si Romtelecom sunt Orange, Vodafone, RCS&RDS si UPC. Toate acestea ofera servicii IP, dar nicio companie locala nu acopera toate domeniile - TV, Internet broadband fix si mobil, telefonie fixa si telefonie mobila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri