Piata smartphone-urilor la nivel local ar putea ajunge in acest an la doua milioane de unitati, ceea ce va reprezenta aproximativ jumatate din valoarea totala a pietei de telefoane mobile din Romania.

Acest lucru se datoreaza in special migratiei utilizatorilor spre telefoanele inteligente, care incet-incet vor lua locul celor traditionale.
Multitudinea functiilor de care dispun, aplicatiilor din magazinele virtuale, posibilitatea de a avea acces mult mai usor la servicii de Internet cat si la jocuri sau alte aplicatii variate au condus la o schimbare a obiceiului de a utiliza telefonul mobil, nu doar ca pe o utilitate, ci mai mult ca un accesoriu esential in viata de zi cu zi.
Pe piata globala cat si locala exista trei mari categorii in care pot fi clasate smartphone-urile: ne referim aici la smartphone-urile entry level – cu un pret scazut si caracteristici mai slabe (care se incadreaza in preturi sub 1.000 de lei, cele din clasa medie – cu preturi ce pornesc de la 1.000 de lei si ajung spre 2.000, dar si cele premium, al caror pret depaseste 2.000 de lei.
In categoria celor mai ieftine telefoane gasim atat smartphone-uri echipate cu sistemul de operare Android, dezvoltat de catre Google, cat si cele echipate cu sistemul de operare Microsoft Windows Phone.
Cele mai cautate smartphone-uri din aceasta categorie sunt cele echipate cu Android, insa reprezinta acestea o solutie viabila?
Forumurile de specialitate, dar si reactiile utilizatorilor care folosesc astfel dispozitive critica destul de mult telefoanele ieftine cu Android. Exista insa si modele care sunt bine optimizate. Utilizatorii critica in mare parte functionalitatea dispozitivelor, timpul de acces, dar si calitatea materialelor folosite, insa pentru un prim telefon inteligent – poate fi o experienta inedita.
Noi am incercat sa identificam lista celor mai ieftine telefoane echipate cu sistemul de operare al Google.

Utok 350D - dual SIM

Utok este un brand nou de echipamente portabile intrat pe piata din Romania. Ca si targetare, Utok se planseaza in segmentul de echipamente low-cost, cu smartphone-uri si tablete ce nu depasesc 1.000 de lei.
Ne-a captat atentia modelul Utok 350D, un smartphone cu Android dual sim. Utok 350D dispune de o diagonala de 3,5 inch cu rezolutie de 480x320 de pixeli si este propulsat de un procesor cu doua nuclee, @ 1 GHz, 512 MB memorie RAM si o capacitate de stocare de 4GB.
Caracteristicile nu il lauda, insa pretul da. Costa 279 de lei, la eMAG, F64.ro, evoMAG, cel.ro sau domo.ro.

Allview A4 DUO – dual sim

Un alt model care ne-a intrat in atentie este A4 DUO de la Allview.
Smartphone-ul se remarca printr-un ecran de 3,5 inch, rezolutie de 480x320 de pixeli, are un procesor dual core de 1 GHz si o memorie RAM de 512MB. Pe partea multimedia, smartphone-ul beneficiaza de o camera foto de 2MP cu rezolutie video de 864x480 pixeli, dispune de conectivitate Wi-Fi si are 3G.

Telefonul ruleaza Android 4.1 JellyBean si are un pret de 299 de lei la Altex si 305 lei, la eMAG.

E-Boda Sunny V35

In gama de smartphone-uri low-cost, E-Boda vine cu un telefon care se remarca printr-un ecran care foloseste tehnologia IPS (In Plane Switching), care ofera posibilitatea utilizatorului sa vizioneze continutul de pe ecranul telefonului la aceeasi calitate din aproape toate unghiurile.
In ceea ce priveste caracteristicile tehnice ale E-Boda Sunny V35, telefonul dispune de un ecran tot de 3,5 inch cu rezolutie de 480x320 de pixeli, 512 MB de memorie RAM si 4GB de stocare.
Telefonul are o camera foto de 2MP cu rezolutie foto de 1600x1200 pixeli.
Smartphone-ul se gaseste la pretul de 299 de lei la evoMAG.ro.

Samsung S5310 Galaxy Neo

In gama de produse selectata regasim si un model produs de catre Samsung.

Modelul S5310 Galaxy Neo vine disponibil in doua variante de culoare – alb si negru – are o greutate de numai 100 de grame, insa nu exceleaza la capitolul calitate a ecranului, avand o diagonala de numai 3 inch si o rezolutie de 320x240 de pixeli.

Spre deosebire de celelalte trei modele amintite, Samsung Galaxy Neo este un telefon care foloseste un singur SIM, are o camera foto de 2MP si dispune in mare parte de toate tehnologiile disponibile pe un smartphone din gama lui.

Modelul Galaxy Neo se gaseste in magazinul online Oktal.ro la un pret de 289 de lei.

LG E400 Optimus L3

In lista de smartphone-uri ieftine cu Android al caror buget nu depaseste 500 de lei se regaseste si un model al sud-coreenilor de la LG.
Smartphone-ul entry-level LG E400 Optimus L3 are un ecran de 3,2 inch cu o rezolutie de 320x240 de pixeli.
LG Optimus L3 se remarca printr-o memorie de 1GB RAM, dar si printr-o camera foto cu o rezolutie de 3MP.
Totodata, autonomia bateriei este ceva mai buna decat in cazul celorlalte modele prezentate, datorita unui acumulator de 1.500 mAh.

Telefonul poate fi gasit la Sigmanet.ro si Koyos.ro la pretul de 363 de lei.

Concluzia? Pentru cine isi cumpara pentru prima data un smartphone, decizia de a achizitiona un smartphone cu Android sub 500 de lei poate fi una buna, insa cu siguranta upgrade-ul spre un model mai performant se va face mai rapid. Depinde foarte mult si de nevoile pe care fiecare utilizator le are. Ati putea lua in calcul totusi ca exista oferte foarte bune si la telefoanele Nokia echipate cu Windows Phone, un model de luat in seama fiind chiar Nokia Lumia 520.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri