ABC Data, cel mai mare distribuitor de echipamente IT din Europa de Est, cu operatiuni in opt tari din regiune, si-a anuntat in mod oficial intrarea pe piata locala si tinteste ca in urmatorii ani sa faca din tara noastra un hub regional de dezvoltare pentru grup in aceasta zona geografica.

"Vrem sa facem din Romania un hub regional. Ne propunem ca pana la finalul acestui an sa deschidem si un depozit si in Capitala, momentan suntem in discutii pentru studiul de fezabilitate. (...) Piata locala de distributie are un potential foarte ridicat. Vrem sa ne dezvoltam in regiune, iar Romania este locul ideal Ne-am propus ca in primul an de prezenta in Romania sa obtinem o cota de piata cuprinsa intre 2 – 5%, ceea ce ne va plasa in topul primilor 15 distribuitori”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa - Sergiu Lujanschi (foto), director general ABC Data Romania.
Momentul ales intrarii pe plan local este unul foarte bun, cred reprezentantii companiei.
“Piata de distributie din Romania este intr-o continua dezvoltare, este extrem de competitiva, iar dinamica din ultimii ani a fost cu adevarat una fantastica. Suntem in negocieri cu cei mai mari producatori de electronice prezenti in Romania. Avem deja mai multe discutii cu marii vendori prezenti in Romania. Mizam in principal pe componenta logistica pe care vrem sa o perfectionam si la nivel local. Totodata, extrem de importanta este si relatia cu partenerii”, a declarat Norbert Biedrzycki – CEO si presedinte al Consiliului de Administratie ABC Data.
O data cu intrarea ABC Data pe plan local, compania de distributie va pune la dispozitia partenerilor locali un portofoliu cu peste 36.000 de produse de la peste 200 de producatori internationali.
“Vom trata piata locala ca pe piata din Romania, adaptata nevoilor clientilor de aici si pietei in general. Vrem sa aplicam ceea ce a fost implementat si in Polonia si vom actiona pe toate canalele”, a precizat Alexandru Gheorghiu, director comercial ABC Data Romania.
Compania poloneza detine, in medie, o cota de piata de 30% pe pietele pe care activeaza de mai multi ani, printre care se numara Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia sau Ungaria.

“Vom lucra cu eMAG si Flanco. Momentan NOD nu este un concurent pentru noi”

Intrebati de relatia pe care o vor avea cu lanturile de magazine patronate de catre Iulian Stanciu, companii care detin aproape un sfert din segmentul de retail evaluat in 2012 la circa un miliard de euro, reprezentantii ABC Data in Romania sustin ca vor lucra si cu companiile din grupul omului de afaceri.
“Vom lucra si cu eMAG si cu Flanco, insa pana in momentul de fata am incheiat parteneriate de distributie cu retailerii online CEL.ro, evoMAG.ro si PCGarage.ro. Network One Distribution (NOD) nu este momentam un concurent pentru noi”, a precizat conducerea companiei de distributie.
Reprezentantii ABC Data estimeaza ca piata totala de distributie din Romania se va ridica in acest an la peste 800 milioane de euro.

In top 5 distribuitori in urmatorii trei ani

Intrebati de wall-street.ro ce planuri au pe termen mediu, reprezentantii ABC Data sustin ca in urmatorii trei ani tintesc top 5 al distribuitorilor la nivel local.
“Vrem ca in urmatorii trei ani sa ajungem in top 5 al celor mai mari distribuitori electroIT din Romania. Vom continua angajarile, pana la jumatatea anului vom ajunge la 20 de angajati, iar numarul acestora va creste o data cu inaugurarea depozitului si a extinderii teritoriale”.

Vor lansa un brand propriu de tablete

In 2010, compania a lansat propria marca – Colorovo, portofoliul de produse fiind dezvoltat intensiv, iar in prezent include tablete si accesorii pentru dispozitivele mobile, consumabile, echipamente de birou si accesorii pentru calculatoare.

“Vom lansa si un brand de tablete propriu pe piata locala, sub denumirea de Colorovo. Desi ritmul pietei a scazut comparativ cu anii precedenti simtim ca inca este loc pentru un brand de tablete la nivel local”, au declarat, in incheiere, reprezentantii ABC Data.
Tot din 2010, ABC Data este o companie publica, listata la Bursa de Valori din Varsovia, iar pentru anul trecut grupul estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

ABC Data a mai avut operatiuni pe piata locala, in 2010 achizitionand 51% din actiunile companiei de distributie Scop.
Valoarea tranzactiei a fost evaluata la 5 milioane de euro.
Compania de distributie Scop Computers a fost implicata intr-un scandal cu fraude de milioane de euro.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost sesizata in aprilie 2011, de catre actionarul majoritar Scop Computers, ABC Data din Polonia, ei solicitand un due diligence intern in legatura cu contractele cu Romsoft.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri