Consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited va incasa 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor detinute de stat la Romtelecom, conform contractului de consultanta semnat la finele saptamanii trecute.

Agentia Mediafax a anuntat luni ca Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) si consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au semnat, vineri, contractul pentru furnizarea de servicii de consultanta la vanzarea participatiei detinute de stat la Romtelecom.

Conform datelor MSI, profitul brut este considerat diferenta matematica dintre valoarea pachetului de actiuni vandut si, respectiv, valoarea aceluiasi pachet de actiuni detinut calculat la valoarea sa nominal/contabila inregistrata in evidentele contabile ale ministerului.

"In data de 28 februarie, MSI si reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities au semnat contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom. (...) Demersurile de finalizare a privatizarii Romtelecom au fost declansate in baza HG 513/2013 pentru modificarea HG 727/2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Romtelecom", se arata intr-un comunicat al MSI.

Ministerul detine un pachet de actiuni reprezentand 44,99% din capitalul social al Romtelecom. Restul actiunilor sunt controlate de grupul elen OTE.

La licitatie s-a inscris si consortiul format din Raiffeisen Capital&Investment-Deutsche Bank AG Londra, descalificata pentru ca nu au fost depuse toate documentele solicitate in cererea de oferta, potrivit MSI.

Anuntul de cerere de oferta pentru servicii de consultanta a fost publicat pe 7 octombrie 2013 in presa nationala si internationala.

Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost 7 noiembrie, dar a fost prelungit pana pe 21 noiembrie la solicitarea potentialilor ofertanti.

Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, se mai spune in comunicat.

"Termenul stabilit pentru realizarea serviciilor contractuale este 11 august, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Garantia de buna executie a contractului este in cuantum de 5 milioane de lei (scrisoare de garantie bancara de buna executie) si este nevoie a fi platita in maximum 7 zile de la data semnarii contractului. Contractul expira la data de 31 decembrie 2014, termen care poate fi scurtat sau prelungit prin acordul partilor", se precizeaza in comunicat.

Swiss Capital a intermediat, impreuna cu BT Securities, oferta pentru listarea Nuclearelectrica (septembrie 2013) si este cel mai activ broker de la Bursa de la Bucuresti, cu un rulaj de 3,493 miliarde lei (19,66% cota de piata) in primele zece luni din acest an.

Statul a mai incercat sa privatizeze Romtelecom si in 2005 si in 2008, dar ambele initiative au esuat.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale.

Datele ministerului privind situatia financiara a Romtelecom in ultimii trei ani releva ca in 2010 a fost inregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

In 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, in timp ce in 2012 a fost inregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.

La finele anului 2012, Romtelecom avea 6.850 de salariati.

Principalii concurenti ai companiei sunt RCS&RDS si UPC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri