Momentul si marimea pachetului de actiuni Romtelecom care va fi listat trebuie alese cu grija pentru a evita un esec, a declarat noul ministru pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, care a adaugat ca va continua proiectele fostului ministru Dan Nica, inclusiv privatizarea Postei.

"In caz contrar, ne putem astepta la un esec, asa cum s-a intamplat in urma cu cativa ani cand listarea unei companii a avut loc in luna august si interesul cumparatorilor a fost redus, circa 1,5% din totalul actiunilor listate", a spus Cotovelea.
La randul sau, Nica a declarat ca spera ca pana la finele acestui an actiunile detinute de stat la Romtelecom sa fie listate la bursa si privatizarea Postei Romane sa se incheie.
"Sper ca listarea Romtelecom la bursa sa aiba loc in acest an si sper sa aiba loc cat mai repede. Am luat toate masurile cu toata lumea - actionari si consultant - pentru a ne asigura ca listarea va avea loc in cele mai bune conditii", a spus Nica.
El a mentionat ca, la finele lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informationala si consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au semnat contractul pentru furnizarea de servicii de consultanta la vanzarea participatiei detinute de stat la Romtelecom.
Ministerul detine un pachet de actiuni reprezentand 44,99% din capitalul social al Romtelecom. Restul actiunilor sunt controlate de grupul elen OTE.
Statul a incercat sa privatizeze Posta Romana in prima parte a anului trecut, dar niciun potential investitor nu acumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului, 28 mai 2013.
Directorul general al Postei, Ion Smeeianu, a declarat, la acea vreme, ca situatia financiara negativa a companieisi datoria stabilita de ANAF au avut ca efect aparitia unei reticente din partea potentialilor investitori.
"Dupa numirea noii conducerii, la Posta am reusit sa indreptam lucrurile. Practic, e un miracol ce a reusit conducerea companiei in ultimele 12 luni. Activitatea Postei a fost restructurata puternic in a doua parte a anului 2013 si, in februarie, compania a reusit sa obtina profit pentru a cincea luna consecutiv", a spus Nica.
El a adaugat ca spera ca in cursul acestei luni statul sa obtina de la Comisia Europeana avizul provizoriu pentru conversia datoriilor Postei in actiuni.
"Am indeplinit toate conditiile pentru obtinerea avizului provizoriu. Sper ca ofertele pentru privatizarea Postei sa fiedepuse pana la expirarea termenului anuntat anul trecut, 30 iunie 2014, iar procesul sa se incheie pana la finele acestui an", a spus Nica.
Cotovelea a adaugat ca nu va schimba conducerea Postei Romane, ale carui rezultate sunt peste asteptari.
In septembrie 2013, Guvernul a aprobat transformarea in actiuni a creantelor statului fata de Posta Romana, inainte de privatizarea companiei, care va fi realizata prin preluarea de catre investitor a 51% din actiuni in urma unei majorari de capital.
Guvernul a luat aceasta decizie printr-o hotarare care modifica HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei deprivatizare a Postei Romane.
"Privatizarea Postei Romane se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni", se arata in proiectul de act normativ.
Actionarii Postei Romane sunt Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.
Noile actiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea, pentru mentinerea cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta.
Potrivit notei de fundamentare a actului normativ din septembrie 2013, datoriile Postei Romane la bugetul statuluicumulau la 16 mai 242,5 milioane de lei, suma care include si datoria de 107 milioane de lei rezultata in urma unui control al Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Dupa eseul din mai 2013, Guvernul a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare pana la 30 iunie 2014, data pana la care Posta a trecut printr-un proces de restructurare, care a prevazut disponibilizari de personalsi transformarea in actiuni a datoriilor istorice.
In 2013, Posta si-a redus personalul cu 5.436 angajati. la 27.451.
Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritorialade 5.600 de unitati.
Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei.
In ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an.
Dan Nica a prezentat joi si principalele realizari din mandatul de ministru inceput in mari 2012 - deblocarea finantarilor UE pentru 5.000 de proiecte IT&C, finalizarea licitatiei 4G, lansarea proiectelor Ro-NET si al actelor destare civila.
"Impreuna cu echipa de la minister, am reusit sa deblocãm finantarile europene pentru proiectele IT&C depuse din 2010, in numar de aproximativ 5.000, care asteptau prafuite pe holurile ministerului. Practic, in proportie de98% am rezolvat aceste cereri si in urmatoarele doua luni vor fi gata toate. O alta realizare importanta o reprezintademararea proiectelor Ro-NET si a sistemului pentru depunerea si emiterea online a actelor de stare civila. In cazul Ro-NET am reusit sa nu pierdem finantarea europeana, de 80 milioane de euro", a spus el.
Nica s-a referit si la alte doua proiecte derulate de minister, respectiv portalul IMM-urilor si proiectul "Dezvoltarea infrastructurii in vederea interoperabilitatii si accesului securizat pentru Administratia Centrala".
Primul permite IMM-urilor sa coopereze prin intermediul unui numar de 31 de aplicatii dedicate, iar al doilea va ajuta institutiile publice sa efectueze tranzactii sigure prin utilizarea tehnologiilor PKI (Public Key Infrastructure) provenind de la firme diferite.
"De asemenea, sistemul www.e-licitatie.ro, pe care unii au dorit sa-l inchida, l-am mentinut si i-am am alocat fonduri pentru asigurarea functionalitatii. Cu bani de la Uniunea Europeana, sistemul va fi modernizat si vor fi introduse noi functionalitati, respectiv automatizarea achizitiilor publice", a spus Nica.
In timpul prezentarii principalelor realizari ale mandatului, Nica nu a facut referire la portalul e-Romania 2 si, intrebat de ce l-a omis, fostul ministru a raspuns ca "eroarea ii apartine, proiectul fiind in punctajul speech-ului".
"e-Romania 2 este un proiect pe care, din fericire, am reusit sa-l finalizam in niste conditii nu tocmai placute pentru noi. In mai 2012, cand am preluat mandatul, proiectul era platit in proportie de 60-65%. Timp de un an si jumatate, pana in mai 2012, nimeni din minister nu a raspuns solicitarilor venite din partea furnizorului. In urma unui audit realizat de Deloitte, care a facut o serie de recomandari, am reusit sa relansam si sa finalizam proiectul, care nu putea fi anulat pentru ca ar fi adus pierderi la bugetul de stat", a spus Nica.
Cu o intarziere de cativa ani, portalul e-Romania 2 a fost lansat in decembrie 2013, fiind realizat de Omnilogic in baza unui contract incheiat in 2010, in valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusa), suma acoperita din fondurile statului. Portalul, care contine informatii despre toate localitatile din Romania, sa afla, pana la 31 martie, in faza detestare in mediu real.
In 2010 si 2011, Ministerul pentru Societatea Informationala a achitat catre Omnilogic, conform contractului, transe egale de cate 17,4 milioane de lei. In 2012, ministerul a platit 2,6 milioane de lei, iar pana la finele anului trecut urma sa fie achitata suma de 3,5 milioane de lei.
"e-Romania 2 contine o serie de facilitati utile pentru institutiile publice si ar fi pacat sa se cheltuiasca inutil altii bani pentru acestea. Portalul este in teste si asupra lui au avut loc 100.000 de atacuri cibernetice de la lansarea in teste", a spus fostul ministru.
Dupa lansarea in teste a portalului, patru experti in industria locala pentru diferite proiecte online, Andrei Raicu, Liviu Taloi, Bogdan Manolea si Andrei Avadanei, au adus o serie de critici proiectului, afirmand la unison ca e-Romania 2 "da impresia de proiect abandonat, nu¬¬meroase pagini nu sunt finalizate sau le lip¬sesc functionalitatide navigare ergo¬no¬mica".
In replica, Omnilogic a spus ca proiectul a fost realizat impreuna cu subsidiarele locale ale IBM (SUA) si Asseco (Polonia) si a primit aviz favorabil de la firme private si de la autoritati publice. MSI nu a avut o reactie oficiala cuprivire la concluziile auditului realizat de cei patru experti.
Intrebat daca aprecierile celor patru experti sunt pertinente, Nica a spus ca nu vrea sa se pronunte.
"In Romania sunt foarte multi specialisti. E o lume in care nu e bine sa spui ca nu se pricep si atunci ii lasi sa spuna fiecare ce are de spus. Si ma refer aici la toata lumea, nu numai la cei care au adus critici proiectului e-Romania 2. Filozofia noastra este urmatoare: ii ascultam pe toti si, daca au dreptate, modificam; daca nu au dreptate, e bine ca am verificat, pentru ca daca nu am fi verificat si ar fi avut dreptate, ar fi fost grav", a mai spus fostul ministru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri