Mihnea Costoiu (foto), ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a declarat in cadrul Cluj Innovation Days, , ca daca proiectul demarat la initiativa Cluster IT din capitala Transilvaniei, care vizeaza dezvoltarea orasului intr-un pol de business in domeniul IT si cercetarii, va deveni unul cu conotatie politica, el va risca sa esueze, chiar inainte de a se naste.

“Educatia si cercetarea au devenit principale in Romania. Singura modalitate viabila prin care economia va face fata este cresterea competitivitatii la nivel national. Cercetarea romaneasca are nevoie de finantarea cercetarii aplicate si de sprijinire a inovarii. (…) Clujul a devenit un pol national de dezvoltare stiintifica si academica. Un astfel de Cluster creat in regiunea Transilvaniei joaca un rol esential, iar ceea ce se intampla la Cluj este un bun exemplu de dezvoltare a inovatiei, ceea ce va face ca mediul de cercetare sa reactioneze imediat la acest demens (…) Proiectul trebuie insa sa stea departe de mediul politic. Este important ca proiectul sa nu devina unul de aceasta factura si nici jucat si interpretat in acest fel. Daca va fi jucat politic el va muri inainte de a se naste”, a subliniat Mihnea Costoiu, la cea de-a doua editie a Cluj Innovation Days, desfasurata zilele acestea in capitala Transilvaniei.
El a mai subliniat ca pentru un asemenea proiect terenurile si infrastructura nu sunt atat de importante precum forta de business necesara bunului mers pentru un astfel de proiect.
“Clujul poate deveni un oras al tehnologiilor. Proiectul nu are neaparata nevoie de terenuri si infrastructura. Aici, forta sta in zona de business. Mintea va face diferenta dintre Cluj si alte regiuni din tara si din lume”, a mai spus Mihnea Costoiu.
La randul sau, Emil Boc, primarul orasului Cluj, a dat asigurari ca proiectul nu face in niciun fel obeictul unui interes politic.
“Clujul este un oras al universitatilor, fiind una dintre cele mai mari provocari pentru urmatorii 10 ani. Proiectul nu va avea niciodata o conotatie politica. Facem tot ce ne sta in putere sa il facem sa mearga mai departe. La fel a inceput si proiectul Laserului de la Magurele. La acest proiect toate autoritatile vor fi implicate, indiferent de culoarea politica. Cluj Innovation City are toate ingredientele sa fie un proiect de succes”, a precizat Emil Boc.
Primarul orasului Cluj a tinut sa aminteasca de proiectul legat de sangele artificial, dezvoltat de cativa cercetatori romani si de sansele ca astfel de idei sa schimbe complet viitorul in medicina.
“Omenirea cauta sa gaseasca piese de schimb pentru corpul uman – am inceput cu proteze si va trebui sa gasim noi solutii pentru viitorul nostru. Un exemplu in acest sens este dezvoltarea sangelui artificial”, a mai sus Boc.
O echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii “Babes Bolyai” (UBB) din Cluj, condusa de catre conf. dr. Radu Silaghi Dumitrescu, a dezvoltat in ultimii sase ani cercetari de laborator pentru a produce sange artificial, util in medicina, in special in cazul interventiilor chirurgicale.
Peste 50 de experti interni si internationali, comisari europeni, autoritati publice, academicieni si oameni de afaceri vor lua cuvantul in cadrul celei de-a doua editii a evenimentului Cluj Innovation Days (CID), organizat de Cluj IT Cluster la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ, infiintata in octombrie 2012, avand ca membri 30 de companii de IT, 3 institutii de invatamant superior, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, 8 institutii publice si organizatii catalizator.

Cluj IT Cluster este o initiativa de business cu scopul de a creste competitivitatea in IT, de a face mai vizibila si mai atractiva industria IT din Romania, respectiv de a pozitiona Clujul ca un hub regional IT inovator. Clusterul are sustinerea guvernului si a autoritatilor locale, care considera Cluj IT o initiativa de importanta nationala.

Prioritatile clusterului pentru urmatoarea perioada sunt reprezentate de: extinderea prezentei internationale prin competitivitate ridicata si prin produse sau servicii inovatoare..

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri