Romania are sansa ca in urmatorii 10-15 ani sa devina una dintre cele mai dezvoltate tari din punct de vedere al inovatiei in domeniile cercetare si dezvoltare ca urmare a unui proiect ambitios derulat de catre mediul de business, in parteneriat cu autoritatile locale.

Clujul, al doilea oras ca marime si importanta economica al Romaniei dupa Bucuresti ar putea pune tara noastra pe harta globala a celor mai importante tari in dezvoltarea sectorului de cercetare si dezvoltare, o sansa uriasa pentru un viitor mai sigur al Romaniei in aceasta directie.

Proiectul Cluj Innovation City, demarat la initiativa clusterului Cluj IT, a mediului academic si al administratiei locale si s-a bucurat pana acum de sustinerea autoritatilor locale si guvernamentale, iar acestea au dat asigurari ca vor oferi sprijin deplin in urmatorii ani pentru a duce la bun sfarsit ceea ce se doreste cea mai mare comunitate de inventica si inovatie in domeniile bioeconomiei, a domeniului IT, medicina sau mediu (energie regenerabila). Proiectul a fost mai mult unul derivat din initiativa Departamentului pentru Mediul de Afaceri din Ministerul Economic, la acea vreme condus de catre Lucian Isar.

Viziunea proiectului: investitii de peste 300 mil. €, un spatiu de 200 ha si mii de angajati

Clusterul IT de la Cluj include in prezent peste 30 de companii tehnologice al caror business cumulat se ridica la peste 100 de milioane de euro si isi propune sa adune in capitala Transilvaniei cea mai mare parte a firmelor de profil din regiune, in vederea dezvoltarii unor proiecte si tehnologii inovative pentru cercetare si dezvoltare.

Planul Cluj Cluster IT este ca in cel mult 15 ani, companiile membre sa dezvolte langa Cluj cel mai mare hub regional din ECE in ceea ce priveste domeniul inovatiei, un “Silicon Valley” al cercetarii medicale sau bioeconomiei (agricultura).

Potrivit reprezentantilor clusterului investitiile necesare pentru dezvoltarea proiectului in urmatorii cinci ani se vor ridica la 300-400 de milioane de euro, iar pe termen lung (15 ani) ar putea crea intre 20.000-30.000 de locuri de munca.

“Proiectul Cluj Innovation City se axeaza pe doua directii de dezvoltare. Prima este reprezentata de infrastructura de dezvoltare a proiectului, unde derulam in prezent discutii cu grupuri de investitori straini, iar cea de-a doua este reprezentata de ecosistemul care urmeaza sa fie creat, mai precis relatia dintre companii, proiecte si know-how-ul care poate fi pus in practica”, a declarat Alexandru Tulai (foto stanga), presedintele Cluj Cluster IT, unui grup restrans de ziaristi.

Potrivit acestuia, bioeconomia va fi primul domeniu aflat in dezvoltare pentru regiunea Cluj, o regiune cu un potential urias pentru dezvoltarea in agricultura.

Daca in prezent, a subliniat Tulai, orasul numara circa 6.000 de specialisti in domeniul cercetarii, IT si agriculturii, el se asteapta ca o data cu dezvoltarea proiectului numarul acestora sa creasca si de cinci ori.
“Cluj Innovation City este un proiect care deocamdata are doi ani de cand exista si deja s-au facut multe demersuri pentru dezvoltarea sa pe termen lung. Noi estimam ca vom putea vedea un proiect complet in circa 10-15 ani, cand Clujul va deveni un pol de cercetare si dezvoltare, unde se vor face studii de laborator, iar Romania va insemna si mai mult pe harta globala a inovatiei. Totodata, proiectul va fi si o sursa de dezvoltare si o atractie pentru multe companii, firme care vor angaja specialisti romani in domeniu. Estimam ca in acest interval intre 20.000 si 30.000 de cercetatori isi vor desfasura activitatea in aceasta zona”, a subliniat Tulai.

Investitia initiala in proiect s-a ridicat la 30 de milioane de lei, iar aceasta s-ar putea ridica la peste 300 de milioane de euro in anii ce urmeaza, o prima parte a procesului de dezvoltare fiind crearea de infrastructura necesara pentru dezvoltare.

Primaria si autoritatile locale si Cluj au reusit sa intre in posesia unui teren de 202 hectare (echivalentul a 2 mil. mp) la patru kilometri de oras, teren pe care urmeaza sa fie dezvoltate centrele specializate de cercetare in domeniul inovatiei.

“Primul pas in aceasta directie va fi realizarea unei sosele cu patru benzi care sa faca legatura intre oras si spatiul destinat viitoarelor centre de inovatie, un proiect care va fi realizat din fonduri publice si locale, a carui investitie se ridica la aproximativ 8 milioane de euro si care ar trebui sa inceapa in vara anului viitor”, a mai spus Alexandru Tulai, intrebat de wall-street.ro.

Sustinere din partea autoritatilor

Atat autoritatile locale, cat si Guvernul s-au aratat foarte interesate de buna desfasurare a acestui proiect si au dat asigurari ca vor raspunde prompt oricaror solicitari. Mai mult decat atat, Cluj Innovation City a fost recunoscut de catre reprezentantii tarii drept un proiect “de maxima importanta pentru Romania”.

“Romania, dar mai ales orasul Cluj, un pol de interes pentru companiile de IT din ultimii ani, pot deveni un hub regional de dezvoltare si cercetare in domeniul tehnologic si medical”, a declarat Valeriu Zgonea (foto stanga), presedintele Camerei Deputatilor, prezent in cadrul Cluj Innovation Days, eveniment desfasurat la finalul saptamanii trecute in capitala Transilvaniei.

Seful Camerei Deputatilor a subliniat ca acesta este un proiect vizionar, iar prioritatea va fi creearea de progres a societatii in urmatorii ani.

“Trebuie sa avem o dezvoltare sociala durabila si tocmai de aceea avem nevoie de un ecosistem prietenos. Clujul este astazi un model. Dintr-un proiect pilot, orasul poate deveni un pilon in dezvoltare si cercetare”, a mai spus Zgonea.

La randul sau, Horia Uioreanu a aratat ca scopul clusterului este de a-si depasi barierele, lucru pe care l-a demonstrat in cei aproape doi ani de la infiintare.

“Cluj Innovation City a trecut de stadiul de idee. Proiectul produce efecte. Clujul a devenit capitala in domeniul IT. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a sprijini acest proiect. Vrem sa facem din Cluj cel mai important loc pentru dezvoltare in IT”, a spus Presedintele CJ Cluj.

Emil Boc (foto stanga), primarul Clujului a precizat de asemenea ca proiectul este viitorul acestui oras.
“Clujul este un oras al universitatilor, iar proiectul este unul dintre cele mai mari provocari pentru urmatorii 10 ani. Vom face tot ce ne sta in putere sa il facem sa mearga mai departe. La fel a inceput si proiectul Laserului de la Magurele. La acest proiect toate autoritatile vor fi implicate, indiferent de culoarea politica. Cluj Innovation City are toate ingredientele sa fie un proiect de succes”, a precizat Emil Boc.

Prezent la evenimentul Cluj Innovation Days, Mihnea Costoiu (foto stanga), ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a precizat ca domeniile educatiei si cercetarii au devenit principale si prioritare in Romania.
“Singura modalitate viabila prin care economia va face fata este cresterea competitivitatii la nivel national. Cercetarea romaneasca are nevoie de finantarea cercetarii aplicate si de sprijinire a inovarii. (…) Clujul a devenit un pol national de dezvoltare stiintifica si academica. Un astfel de cluster creat in regiunea Transilvaniei joaca un rol esential, iar ceea ce se intampla la Cluj este un bun exemplu de dezvoltare a inovatiei, ceea ce va face ca mediul de cercetare sa reactioneze imediat la acest demens (…) Proiectul trebuie insa sa stea departe de mediul politic. Este important ca proiectul sa nu devina unul de aceasta factura si nici jucat si interpretat in acest fel. Daca va fi jucat politic el va muri inainte de a se naste”, a subliniat Mihnea Costoiu.

El a mai precizat ca pentru un asemenea proiect terenurile si infrastructura nu sunt atat de importante precum forta de business necesara bunului mers pentru un astfel de proiect.

“Clujul poate deveni un oras al tehnologiilor. Proiectul nu are neaparata nevoie de terenuri si infrastructura. Aici, forta sta in zona de business. Mintea va face diferenta dintre Cluj si alte regiuni din tara si din lume”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Alexandru Tulai, presedintele Cluj Cluster IT a mai aratat ca pentru a obtine un rezultat pozitiv al acestui proiect este nevoie si de al patrulea pilon din configuratie, despre care nu s-a vorbit pana acum.

“Pe langa mediul academic, sectorul public si cel de afaceri, comunitatea joaca un rol decisiv care depinde de acceptarea noului. Procesul de absorbie al noului proiect este un proces anevoios, de durata, consumator de timp si energie. Pasul pe care n-am propus sa il facem in fiecare an este partea de contributie la generarea unei culturi a inovarii, la nivel de comunitate, si care poate sustine cresterea standarului comunitatii. (…) Daca proiectul nu este un castig real pentru toata comunitate, el nu va fi acceptat. Pentru mine are o imagine foarte completa si complexa. O fabrica care se umple de oameni la ora 8 si se inchide la ora 16, nu face decat ca dupa terminarea programului lumina sa se inchida. Noi urmarim componenta care generaza valoare. Viata incepe abia de la ora patru dupa-amiaza, cand comunitatea de tineri poate sa se intalneasca in spatii in care sa schimbe idei, sa formeze conexiuni”, a spus presedintele Cluj Cluster IT.

Beneficiile reale aduse Romaniei

Presedintele Cluj Cluster IT a mai aratat ca pe termen lung Romania va avea de castigat enorm de pe urma unei astfel de initiative, care va sprijini si va reuni toti polii decizionali pentru bunul mers al comunitatii si recunoasterea pe plan global a tarii noastre drept unul din principalele centre de cercetare, inovare si dezvoltare.

“Principalele beneficii pe care un astfel de proiect le aduce Romaniei sunt in primul rand acoperirea unei nevoi primordiale si anume crearea de locuri de munca. In al doilea rand Cluj Innovation City va duce la aparitia clasei medii la nivel social si la o rentabilitate sporita a companiilor, in plus va crea o structura economica flexibila, similara celei din Germania bazata pe criteriile unei piete de desfacere si crearea unei retele internationale”, a mai punctat Alexandru Tulai.

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ, infiintata in octombrie 2012, avand ca membri 30 de companii de IT, 3 institutii de invatamant superior, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, 8 institutii publice si organizatii catalizator.

Cluj IT Cluster este o initiativa de business cu scopul de a creste competitivitatea in IT, de a face mai vizibila si mai atractiva industria IT din Romania, respectiv de a pozitiona Clujul ca un hub regional IT inovator. Clusterul are sustinerea guvernului si a autoritatilor locale, care considera Cluj IT o initiativa de importanta nationala.

Printre principalele companii care fac parte din cluster se numara iQuest, AROBS, Accenture, Endava, Brinel, Sistec, Smart Tech, Tech Labs sau Alfa Software.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri