Tarifele de interconectare intre operatorii de telefonie vor scadea de peste trei ori incepand cu 1 aprilie, de la 3,07 eurocenti/minut, la 0,96 eurocenti/minut in cazul telefoniei mobile si de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti / minut pentru telefonia fixa, conform datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Desi operatorii de telefonie mobila practica in acest moment optiuni atat pentru abonamente cat si pentru cartela care ofera sute de minute in retea, dar si in afara acesteia, de la 1 aprilie si pana de Paste operatorii telecom vor schimba ofertele in asa fel incat vor modifica complet tabloul actual.

La data de 31 martie un apel catre o alta retea costa 21 de eurocenti/minut/

Un razboi pe tarife, dar si pe noi clienti

Desi toti marii operatori de telefonie, fie ca vorbim de cea fixa sau mobila, vor trebui ca de astazi sa se alinieze reducerii planului tarifar, amploarea ieftinirilor nu va fi aceeasi pentru toti operatorii.

Orange, Vodafone si Cosmote, principalii operatori de telefonie mobila de pe plan local, inca nu au anuntat ofertele de care abonatii si clientii se vor bucura, insa vocile din piata arata ca vor exista in continuare diferente intre operatori. Cel mai probabil cei trei mari operatori de telefonie vor introduce in oferta lor minute suplimentare sau alte servicii conexe la preturi mai mici.

"Tarifele cu amanuntul pentru serviciile de comunicatii sunt in general non-lineare, puternic segmentate si prezinta totodata un dinamism ridicat, frecventa de lansare de noi oferte fiind in crestere. Reactiile operatorilor la noile tarife de terminare vor fi diferite, in functie de pozitia concurentiala si de propria strategie de afaceri ale fiecaruia. De exemplu, unii operatori ar putea creste volumul serviciilor incluse in abonament, in timp ce alti operatori ar putea mentine volumul serviciilor, reducand valoarea abonamentului sau tarifele pe minut. Aceeasi situatie este valabila si in cazul cartelelor pre-platite, pentru valoarea de reincarcare. Prin urmare, desi modalitatile de internalizare a beneficiilor acestor masuri sunt la latitudinea fiecarui operator in parte, ne asteptam ca reducerea tarifelor de terminare sa stimuleze operatorii sa vina cu oferte noi mai competitive, spre beneficiul utilizatorilor finali", se arata in raspunsul ANCOM la solicitarea wall-street.ro.

Scaderea tarifului de interconectare intre operatorii de telefonie ar putea cauza si pierderi pentru anumiti jucatori din piata. In prezent, multi romani folosesc cate doua telefoane la operatori diferiti. Urmare a scaderii taxei de interconectare, ofertele operatorilor de telefonie vor deveni mult mai tentante pentru clienti, astfel ca multi vor renunta la a mai detine doua dispozitive.

"Tariful de interconectare reprezinta doar una dintre componentele tarifelor comerciale, iar impactul scaderii acestuia trebuie analizat intr-un context mai larg. Vom tine cont de scaderea tarifelor de interconectare in definirea ofertelelor noastre viitoare", au raspuns solicitarii wall-street.ro - reprezentantii Cosmote Romania.

La randul lor, reprezentantii Orange Romania au precizat ca decizia ANCOM va avea impact asupra procesului de decontare intre operatorifara a influenta in mod direct tariful final pentru clientii persoane fizice si companii

"Efectul scaderii acestor tarife asupra utilizatorilor finali nu este automat, acesta va depinde de deciziile comerciale pe care le va lua fiecare operator in parte", au precizat oficialii operatorului francez.

In urma finalizarii procesului de consultare nationala a modelelor de calculatie a costurilor pentru determinarea tarifelor de interconectare din a doua jumatate a anului 2013, ANCOM a notificat Comisia Europeana si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare.

Acordul primit din partea Comisiei Europene permite ANCOM adoptarea setului de masuri propuse.
"Comisia Europeana a salutat tarifele LRIC pur pentru terminarea apelurilor calculate de ANCOM, apreciind ca acestea contribuie la crearea unor conditii concurentiale echitabile pentru operatori si asigura tuturor utilizatorilor beneficii maxime din punct de vedere al posibilitatilor de alegere, al preturilor si al calitatii. Am incheiat cu succes unul dintre cele mai complexe proiecte ale autoritatii si astept cu interes internalizarea beneficiilor acestor masuri indelung asteptate, de exemplu prin impulsionarea inovatiei si lansarea unor oferte cu amanuntul mai competitive, in beneficiul tuturor utilizatorilor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, intr-un comunicat de presa remis institutiilor media in urma cu cateva saptamani.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri