Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobile de pe piata locala, estimeaza ca in jur de 300.000 de utilizatori al companiei vor folosi in primul an serviciul M-Pesa, prin care utilizatorii pot trimite, primi bani si efectua plati cu telefonul mobil, a declarat pentru wall-street.ro, Cristian Motca, directorul general al Vodafone Romania M - Payments, compania care a inregistrat serviciul.

Cei 300.000 de clienti sunt utilizatori activi, adica fac cel putin o tranzactie la fiecare trei luni.

El a adaugat ca se asteapta ca in jur de 60-70% dintre tranzactiile efectuate prin M-Pesa sa fie pentru transfer de bani, pe urmatoarele locuri aflandu-se plata de facturi, reincarcarea de cartele Vodafone si platile la comercianti.

“In ceea ce priveste platile la comercianti, deocamdata, sunt foarte multe metode de plata, insa vrem ca anul acesta sa oferim acest serviciu in cafenele si restaurante in ceea ce priveste orasele. In zona rurala ne intereseaza parteneriatele cu magazinele mici. De asemenea, pasul urmator ar fi sa extindem parteneriatul cu Agroland astfel incat reteaua lor sa devina si comerciant”, a mai spus Motca (foto).

Agroland este una dintre cele mai mari retele de magazine agricole din Romania, compania comercializand animale, furaje si nutreturi concentrate.

De asemenea, Agroland se numara printre partenerii Vodafone care permit utilizatorilor sa isi activeze serviciul M-Pesa.

Prima tara europeana in care lanseaza M-Pesa

Romania este prima tara europeana in care Vodafone lanseaza M-Pesa, serviciul fiind disponibil in alte noua tari din Africa si Asia.

Grupul britanic Vodafone a ales Romania pentru aceasta lansare pentru ca in jur de 43% dintre romanii de peste 15 ani nu folosesc servicii bancare. Pe de alta parte, Romania inregistreaza un procent foarte mare a adoptiei serviciilor de telefonie mobile.

“Cu o rata de adoptie de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plati, mai ales pentru romanii care nu au inca un cont bancar - care reprezinta circa 40% din populatia tarii. Serviciul este, de asemenea, conceput si pentru clientii nostri care detin un cont bancar si cauta confortul si usurinta de utilizare oferite de telefonul mobil. Prin lansarea M-Pesa, Vodafone Romania devine prima operatiune europeana din Grupul Vodafone detinatoare de licenta de moneda electronica”, a declarat Andrea Rossini, director comercial pe segmentul consumer in cadrul operatorului.

Ce este M-Pesa?

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil dezvoltat de Vodafone Group si lansat in anul 2007, care la finalul anului trecut avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi si circa 165.000 de agenti autorizati, la nivel mondial. Clientii tranzactioneaza peste 900 de milioane de euro pe luna.

Cum se foloseste M-Pesa?

Serviciul M-Pesa poate fi utilizat de orice client Vodafone cu varsta de peste 14 ani, abonat sau utilizator de cartela, indiferent de tipul de telefon folosit (cu exceptia terminalelor Windows Phone 8). De asemenea, serviciul este disponibil in toate retelele Vodafone (2G, 3G si 4G).

Pentru a utiliza M-Pesa clientii nu au nevoie de card sau cont bancar, iar activarea se poate face la orice magazin afiliat M-Pesa, cu un act de identitate. Pentru a putea folosi serviciul, clientii trebuie mai intai sa apeleze *789#.

Odata ce contul a fost creat, utilizatorii pot sa depuna numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operatiune care este confirmata printr-un SMS. Dupa depunerea banilor in contul M-Pesa, clientul poate sa faca toate operatiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla. Si pentru a retrage o suma primita, clientii trebuie sa mearga la un magazin M-Pesa cu un act de identitate.

Fiecare operatiune este confirmata printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator. Balanta contului este in permanenta disponibila, in timp real, si un call-center este deschis non-sop la numarul *789.

Cat te costa sa folosesti M-Pesa?

M-Pesa se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate.

Insa depunerile si retragerile de bani sunt taxate, in functie de suma. Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, clientii platesc o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma.

Unde iti poti activa M-Pesa?

In acest moment, serviciul M-Pesa poate fi activat in aproximativ 300 de magazine Vodafone si ale partenerilor sai, precum si in retelele PayZone, RoBest, si Agroland, in care serviciul se afla in proces de implementare graduala. In urmatorul an, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine.

In Romania, M-Pesa este inregistrat de Vodafone Romania M-Payments, o companie subsidiara a Vodafone Romania, licentiata si supervizata de Banca Nationala a Romaniei ca institutie emitenta de moneda electronica.

Conturile curente necesare pentru derularea serviciilor M-Pesa sunt deschise la Raiffeisen Bank Romania, iar solutia tehnica pentru functionarea acestora (aplicatia software, dar sistemul hardware pe care ruleaza aplicatia) a fost dezvoltata de Huawei Technologies.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri