Vivendi a convenit vanzarea SFR, al doilea mare operator de telefonie din Franta, catre grupul Altice, intr-o tranzactie evaluata la peste 17 miliarde euro, respingand o oferta de la compania Bouygues, sprijinita in negocieri de guvernul de la Paris, transmite Bloomberg.

Altice, cu sediul la Luxemburg, controlata de miliardarul Patrick Drahi, va plati 13,5 miliarde euro in cash si va ceda catre Vivendi 20% din actiunile grupului care va rezulta din fuziunea diviziei de telefonie Numericable cu SFR, scrie Mediafax.

Astfel, noua companie va fi controlata in proportie de 60% de Altice, 20% de Vivendi, iar restul de 20% din actiuni vor fi in flotare libera pe bursa. Vivendi nu poate scoate la vanzare pachetul timp de cel putin un an de la perfectarea tranzactiei, iar Altice are drept de preemptiune.

Vivendi va primi alte 750 milioane euro in cash daca noua companie va atinge anumite tinte de performanta, potrivit unui comunicat al grupului francez.

Patrick Drahi are o avere estimata de Forbes la 6,4 miliarde de dolari si a facut avere in industria de cablu TV. Omul de afaceri are cetatenie franceza si locuieste la Geneva.

Oferta Altice a fost preferata de Vivendi inca de la inceputul negocierilor, grupul considerand ca vanzarea catre Drahi ar presupune mai putine obiectii din partea autoritatilor de reglementare si ca participatia pe care o va retine la noua companie va putea fi vanduta ulterior.

Vanzarea SFR a declansat un duel al ofertelor intre Altice si compania franceza Bouygues, care a fost sprijinita deschis in negocieri de guvernul de la Paris.

Grupul Bouygues noteaza intr-un comunicat ca a luat act de decizia Vivendi, precizand ca si-a imbunatatit vineri oferta la 15,5 miliarde euro cash si 5% din actiunile companiei care ar fi rezultat prin fuziunea Bouygues Telecom si SFR.

Vivendi a anuntat ca a cerut tuturor ofertantilor sa respecte angajamentele fata de angajati "corespunzatoare cu prioritatile emise de guvernul francez".

SFR are aproximativ 9.000 de angajati.

Operatorul de telefonie mobila are 21 de milioane de clienti, in timp ce Numericable, divizia Altice, are 1,7 milioane de clienti in zona serviciilor de internet broadband fix.

Industria europeana a telecomunicatiilor traverseaza o perioada de consolidare, reactionand astfel la reglementarile mai stricte si concurenta tot mai dura intr-o perioada de depresiune economica. Parlamentul European a votat recent eliminarea tarifelor de roaming in telefonia mobila in interiorul Uniunii Europene.

Telefonica (Spania) si Royal KPN (Olanda) vor sa-si combine operatiunile din Germania intr-o tranzactie de 8,55 miliarde euro, asteptand avizul Comisiei Europene. Tranzactia va crea cel mai mare operator de telefonie mobila din Germania dupa numarul de clienti.

In luna martie, grupul britanic Vodafone a convenit preluarea operatorului spaniol de cablu Grupo Corporativo Ono intr-o tranzactie de 7,2 miliarde euro.

Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a declarat intr-un comunicat ca guvernul va urmari atent daca Altice si Numericable isi vor respecta angajamentul de a nu face concedieri la SFR dupa fuziune. Oficialul a cerut de asemenea noii companii sa-si afirme clar angajamentul pentru dezvoltarea infrastructurii de fibra optica din Franta si sa dea dovada de "patriotism economic" atunci cand isi alege fuznizorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri