Microsoft ar putea extinde suportul pentru Windows XP dupa ce Ministerul pentru Societatea Informationala a primit o comunicare din partea gigantului american privind suportul tehnic de securitate pentru calculatoarele autoritatilor locale dotate cu acest sistem de operare .

Ministerul pentru Societatea Informationala a primit o comunicare din partea Microsoft privind posibila extindere a suportului tehnic si de securitate pentru licentele Windows XP utilizate in domeniul guvernamental, a declarat ministrul Razvan Cotovelea, la ZF Mobilio '14, relateaza Mediafax.

"Am primit o comunicare oficiala de la Microsoft si saptamana viitoare vom avea intalnirea grupului de experti care analizeaza toata problematica. Acest grup este format din experti din domeniul IT de la aproximativ 10 institutii publice, care va analiza situatia pe termen scurt si pe termen mediu, cum ne pregatim pentru inceperea negocierilor cu Microsoft, ce planificam ca si strategie pentru anii 2014 si 2015. Avem o comunicare si cu siguranta saptamana viitoare venim cu informatii publice, chiar vreau sa ma intalnesc cu mass-media sa dam primele informatii", a spus Cotovelea.

El a adaugat ca nu poate estima efortul financiar al statului pentru extinderea acestui suport. "In urmatoarele zile vom avea o situatie a necesarului in urma expirarii acestui suport tehnic si de securitate pentru Windows XP. Noi avem un parteneriat cu Microsoft si daca oferta lor financiara va fi una atractiva sigur ca vom gasi mijloacele sa continuam pe termen lung. In prezent negociem, dar in acelasi timp luam in calcul si alte variante, cum ar fi open source", a spus ministrul.

Cotovelea a afirmat, marti, ca aproximativ 35.000 de calculatoare utilizate la nivel guvernamental vor fi afectate de retragerea de catre Microsoft a suportului tehnic si de securitate pentru sistemul de operare Windows XP, iar in urmatoarele 12 luni numarul acestora ar putea depasi 100.000.
"In functie de evaluari, retragerea de catre Microsoft a suportului tehnic si de securitate pentru sistemul de operare Windows XP afecteaza zeci de mii de calculatoare, 34.000 sau 35.000. Pe de alta parte, in momentul in care am verificat ultimul audit realizat de alte institutii am observat ca un numar foarte mare de calculatoare urmeaza sa iasa din uz in urmatoarele luni. Ministerul va efectua un audit foarte exact astfel incat in urmatoarele 4-5 luni sa stim exact numarul calculatoarelor, ce licente folosesc si ce licente sunt necesare astfel incat aceasta imagine sa fie cat mai exacta", a declarat marti ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.
El a adaugat ca, la nivel guvernamental, numarul licentelor care pot fi afectate in urmatoarele 12 luni sau mai mult de retragerea suportului tehnic si de securitate pentru Windows XP depaseste 100.000.
Microsoft a retras, marti, suportul tehnic si de securitate pentru Windows XP, sistem de operare lansat in urma cu 12 ani.
In lipsa actualizarilor, calculatoarele pe care ruleaza acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la virusi si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor.
Autoritatile romane au platit pentru utilizarea licentele Microsoft in perioada 2004-2009 peste 100 milioane de dolari, la care se adauga inca 100 milioane de euro pentru intervalul 2009-2012, iar pana in 2015 vor mai achita alte 40 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de MSI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri