Consiliul Concurentei (CC) a publicat un document care stabilieste conditiile privind modul de asociere al companiilor in vederea dezvoltarii si utilizarii in comnun a retelelor de comunicatii mobile, astfel incat sa nu intre sub incidenta legislatiei din domeniul concurentei, conform institutiei.

"Documentul «Orientari asupra acordurilor de co-investitie, respectiv de utilizare partajata a retelelor de comunicatii electronice mobile» are un caracter general, scopul fiind de informare si indrumare a operatorilor care doresc sa incheie asemenea asocieri. Dorim sa oferim o imagine de ansamblu a modului de abordare a acestui tip de acorduri orizontale, aspectele particulare fiind abordate in functie de eventuala cazuistica specifica" a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Desi implementarea unor astfel de acorduri conduce la eficienta economica pentru companiile implicate, exista riscul aparitiei unor probleme din punct de vedere al concurentei, cum ar fi schimbul de informatii confidentiale ce poate avea ca obiect sau ca efect coordonarea comportamentului concurential al partilor la acord, se mai spune in comunicat.

De asemenea, exista posibilitatea ca partile implicate sa adopte, chiar si in mod tacit, o politica comuna de excludere a concurentilor prin refuzul nejustificat de a acorda concurentilor accesul la elementele de infrastructura partajate, precum si reducerea concurentei intre retelele de comunicatii electronice pe care le opereaza.

In iulie 2013, Orange Romania si Vodafone Romania au anuntat incheierea unui acord privind partajarea infrastructurii de retea, care va permite companiilor sa continue investitiile in dezvoltarea de tehnologii la nivel national, au anuntat cei doi operatori de telefonie mobila.

"Acordul este in concordanta cu practicile uzuale ale industriei, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in afara acesteia, si reprezinta o evolutie naturala a colaborarii anterioare dintre cei doi operatori pentru partajarea site-urilor. Acordul de partajare a retelei va permite celor doua companii sa continue intr-un ritm sustinut sa faca investitii in dezvoltarea de tehnologii la nivel national", se arata intr-un comunicat comun al celor doua companii difuzat la 31 iulie 2013.

Beneficiile rezultate in urma acestui acord vor permite companiilor sa investeasca in extinderea acoperirii 4G, precum si in acoperirea localitatile rurale. In acelasi timp, se va putea face mai rapid implementarea celor mai avansate tehnologii, cum este 4G, recent lansata pe piata locala.

"Atat Orange, cat si Vodafone, isi vor opera independent spectrul detinut si isi vor pastra controlul strategic asupra retelelor de comutatie, prin separarea completa a acestora, ceea ce va asigura diferentierea retelelor si independenta totala a operatorilor din punct de vedere competitiv si comercial. Companiile vor continua sa concureze activ pe piata in toate produsele si serviciile. De asemenea, acest acord va duce la eliminarea duplicarii infrastructurii de retea, cu beneficii importante asupra mediului inconjurator", se mentioneaza in comunicat.

Orange Romania si Vodafone Romania sunt, in ordine, primii doi mari operatori locali de telefonie mobila dupa numarul de clienti si cifra de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri