Comisia Europeana (CE) si autoritatiile din Coreea de Sud au incheiat o intelegere legata de “viitorul Internetului” prin care cele doua entitati vor dezvolta urmatoarea generatie de Internet pe mobil, cunoscuta si sub denumirea de 5G, impreuna cu evaluarea impactului asupra retelelor de comunicare si a cloud computingului.

Pentru acest lucru, Uniunea Europeana pune la dispozitie 700 de milioane de euro in urmatorii sapte ani pentru investitii in 5G in regim de parteneriate PPP, in timp ce industria europeana specializata in tehnologie se estimeaza ca va investi de circa cinci ori mai mult.

Tehnologia 5G va oferi mai mult decat o viteza imbunatatita a traficului pe Internetul mobil. 5G va folosi in special la cresterea numarului de utilizatori in lume, o data cu evolutia numarului de aparate inteligente interconectate. Totodata, tehnologia 5G va permite viteze de descarcare foarte ridicate – practic un film HD de o ora va putea fi descarcat in numai sase secunde, oferind o viteza similara pe mobil cum este cea a Internetului de acasa.

Pe langa viteze, tehnologia 5G va duce la crearea de “orase inteligente”, asa cum este si cazul orasului Songdo, din Coreea de Sud, care ofera posibilitatea cladirilor, si autovehiculelor sa interactioneze. Tehnologia 5G este de asteptat sa apara pe piata o data cu viitoarea generatie de smartphone-uri si dispozitive inteligente, urmand sa isi faca aparitia in intervalul 2020-2030.

Asiaticii au inceput deja testarea retelelor 5G

Statele asiatice dezvoltate, impreuna cu marii producatori de retelistica din regiune au inceput deja primele proiecte si planuri pentru construirea de retele 5G, cunoscut drept viitorul standard in materie de viteza pe Internet.

Pe langa avantajele pe care le ofera, cu viteze de pana la 10 Gigabiti pe secunda, retelele 5G prespun si costuri intiale foarte ridicate pentru a dezvolta infrastructura necesara, astfel ca guvernele unor tari precum China, Coreea de Sud, Japonia sau Taiwan si-au pregatit bugete de miliarde de dolari in acest sens.
Coreea de Sud si Taiwan sunt printre cele mai recente state care si-au anuntat intentiile clare de a incepe dezvoltarea platformei 5G. Coreea de Sud, unul dintre statele cu cele mai rapide conexiuni la Internet, si-a bugetat investitii de 1,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta si perfectiona infrastructura 5G.

Romania, printre primele tari care vor trece la 5G

Romania este cunoscuta la nivel global ca una dintre tarile cu cel mai rapid acces la Internet, arata unele statistici, care ne plaseaza in top.

Adoptarea Internetului a crescut puternic in tara noastra in ultimii ani. In primavara acestui an, cei mai mari operatori de telefonie prezenti pe piata locala au lansat in mod oficial pe piata standardul 4G, fiind una dintre principalele tari in care

Romania va fi unul din primele state care vor trece la retelele de Internet de mare viteza 5G, proiect care ar urma sa fie implementat la nivel mondial pana in anul 2020, crede Varujan Pambuccian, parlamentar si membru in comisia pentru Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor.

“La noi competitia este foarte mare, probabil ca vorbim de o implementare prin anul 2018, daca nu apar operatori noi sau cu un an-doi mai devreme daca apar operatori noi. Daca se consolideaza peisajul, asa cum cred ca se va intampla, si raman mai putini operatori, atunci vorbim probabil de o implementare a tehnologiei abia in anul 2019”, a precizat Pambuccian pentru wall-street.ro la inceputul acestui an. El aprecia ca banda de Internet a crescut mult in ultimii ani si asta a necesitat investitii serioase intr-un moment economic dificil, insa tehnologia isi va continua evolutia. “Vom fi, ca de obicei, printre primele tari care vor implementa aceasta retea. Estimez ca intre anii 2018-2019 sau chiar mai devreme daca implementarile anterioare se vor amortiza mai repede”, a completat politicianul roman.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri