De la 1 aprilie, camerele foto digitale s-ar putea scumpi cu 30%. La numai trei luni de la eliminarea accizei de 25%, Guvernul incearca sa reintroduca aceasta taxa la un nivel superior, spun reprezentantii importatorilor.
In prima zi a acestui an era eliminata acciza de 25% perceputa la importul de camere foto digitale. Prin noul Cod Fiscal se incearca nu numai reintroducerea acestei taxe, ci si majorarea ei la un nivel de 30%, ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC). Masura ar urma sa intre in vigoare la 1 aprilie.

PROFITABIL.

Dupa eliminarea accizelor la 1 ianuarie 2005, vanzarile de aparate foto digitale au crescut de sapte ori in numai doua luni de zile. Aceasta a insemnat si o crestere serioasa a incasarilor la buget, ca urmare a cresterii importurilor legale. Chiar daca importatorii cinstiti nu mai platesc acciza de 25%, platesc taxa pe valoare adaugata (TVA), care este 19%.

Reintroducerea accizei va duce automat la scumpirea acestor produse cu minimum 30% in magazine. Prin urmare, se deschid "oportunitati" pentru importurile ilegale si vanzarea la negru. Rezultatul va fi mutarea comertului din magazine, in strada. Evident, incasarile la buget vor scadea drastic, pentru ca bisnitarii nu platesc impozite.

IRITARE.

"Ideea reintroducerii accizei la aparate foto digitale este atat ilogica, cat si daunatoare. Ilogica pentru ca ea nu se mai practica in alte tari europene, daunatoare pentru ca ea va conduce automat la cresterea pietei negre si la scaderea celei oficiale, cu impact negativ atat pentru consumatori, cat si pentru bugetul statului. Veniturile colectate pe TVA si din impozitul pe profit se vor diminua drastic. Notiunea de acciza, care inseamna o taxa pentru produse de lux sau pe produse nocive sanatatii nu are nici o relevanta in cazul de fata", a explicat reprezentantul APDETIC.

Dupa scoaterea taxei de lux de 25%, estimarile APDETIC pentru anul in curs indicau o crestere a vanzarilor de cel putin 2 2,5 ori. Asta inseamna 80.000 100.000 de camere foto vandute in plus fata de 2004 si o crestere a valorii pietei cu 8-10 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri