Piata globala de printing trece printr-o transformare, mai precis printr-o revenire la tehnologiile mai vechi, dar mult imbunatatite, cel putin asta reiese din datele Epson Romania, filiala locala a grupului japonez cu acelasi nume.

Potrivit Epson, principala tendinta care se contureaza in zona de printing este aceea de a reveni la imprimarea cu cerneala, cunoscuta si sub denumirea de “inkjet”, in detrimentul imprimarii pe baza de laser. “Toata lumea se uita in prezent la costuri si cauta solutiile care ofera cele mai mici preturi pe pagina. Am observat o trecere la noile tehnologii de imprimare cu cerneala care eficientizeaza la maximum costul, atat pentru utilizatorii mari (firme, companii), cat si pentru utilizatorul final. Desi initial a existat o migrare a marilor companii catre tehnologia laser, care permite o printare la o viteza crescuta, in final costul ridicat a determinat piata sa aduca noi tehnologii care ofera un consum redus si o viteza ridicata de printare”, a declarat Alina Silvestru (foto), channel marketing coordinator in cadrul Epson Romania si Bulgaria.

Managerul Epson a tinut sa faca referire la tehnologia de imprimare CIS, care ofera o viteza de imprimare similara cu cea pe baza de laser, dar la costuri mult mai mici si sustine ca evolutia tehnologica din jurul acestui sistem face ca cerneala sa nu se mai usuce, o problema care dadea mari batai de cap utilizatorilor in trecut. Totodata, Alina Silvestru a subliniat ca piata de printing tip large format (pe formate mari – n.r.) este intr-o continua crestere, in timp ce segmentul de laser a cunoscut un declin in ultima perioada. “Prima parte a acestui an a adus semnale pozitive. Din datele noastre, imprimantele care folosesc tehnologia CIS au cunoscut o crestere de 25% in prima parte a anului fata de acelasi interval al anului trecut, iar estimarile ne arata ca evolutia se va pastra undeva la pragul de 30% pe tot parcursul anului”, a subliniat Alina Silvestru. .

Piata de imprimante inkjet (pe baza de cerneala – n. red) s-a ridicat anul trecut la peste 9.000 de unitati, de aproape doua ori mai multe decat in 2012. Conform datelor companiei de cercetare IDC (International Data Corporation), piata totala de printing, compusa din echipamentele pe baza de laser, inkjet si matriciale, s-a ridicat in 2013 la un volum de 256.000 de unitati, nivel similar cu cel atins in 2012. Pentru anul in curs aceleasi date arata o stagnare.

Potrivit datelor Epson, segmentul vanzarii de imprimante reprezinta circa 75% din totalul business-ului producatorului japonez la nivel local, care anul trecut s-a ridicat la aproximativ 8,5 – 9 milioane de euro.
Japonezii au lansat in Romania imprimanta foto Epson L1800, cu sase culori, proiectata pentru a tipari fotografii pe formatul A3+. Modelul Epson L1800 este disponibil din aceasta luna la un pret de aproxiamtiv 3.000 de lei. Conform specificatiilor producatorului, imprimanta poate printa pana la 1.500 de fotografii color sau 2.600 de pagini cu text alb-negru si 4.700 de pagini cu text color, fara a avea nevoie de reumplere.

Principalii concurenti ai Epson pe segmentul de printing sunt HP, Canon, Xerox sau Konica Minolta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri