Romania intra in top 10 state in ceea ce priveste vitezele Internetului fix, numarul romanilor care “profita” de acestea fiind de aproape 4 milioane, in crestere de al an la an. Trei operatori majori se lupta pentru o felie cat mai mare pe aceasta piata. Cu ce oferte vin acestia la jumatatea anului si ce ar trebui sa alegi? Doua intrebari la care wall-street.ro incearca sa va ofere raspunsuri.

Numarul total de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe a atins, la sfarsitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, in crestere anuala cu 7%, conform ANCOM. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor - persoane fizice (+8% anual), in timp ce numarul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a mentinut constant, la 0,34 milioane.

97% din totalul conexiunilor de acces la Internet in banda larga la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implica utilizarea fibrei optice pana la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar pana la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps. Practic, toti operatorii telecom ofera cele mai noi tehnologii in domeniu.

Mai mult, romanii sunt consumatori avizi de Internet, petrecand online, in medie, cinci ore si jumatate pe zi.

Ofertele RCS&RDS

Operatorul autohton RCS&RDS are patru oferte de Internet fix pentru persoane fizice – Digi Net Fiberlink 100, 200, 500 si 1000. In incercarea de a creste rata de retentie a clientilor, in luna iunie a anului curent operatorul a marit vitezele la abonamentele Digi Net Fiberlink 50 (acesta fiind deci scos din oferta) si Digi Net Fiberlink 100 pentru clientii rezidentiali existenti, gratuit, cu conditia resemnarii contractelor pentru 12 luni.

Primele doua abonamente ale RCS&RDS, Fiberlink 100 si Fiberlink 200 costa 29 de lei/luna si respectiv 39 de lei/luna, TVA inclusa. Vitezele de download sunt de pana la 100 si respectiv 200 Mbps; operatorul ofera Internet mobil gratuit in cazul Fiberlink 200 si “cu pret redus” in cazul celei mai ieftine optiuni.

RCS&RDS Fiberlink 100 Fiberlink 200 Fiberlink 500 Fiberlink 1000
Pret (TVA inclusa) 29 de lei/luna 39 de lei/luna 45 de lei/luna 55 de lei/luna
Viteza Download 100 Mbps 200 Mbps 500 Mbps 1000 Mbps
Viteza Upload 30 Mbps 30 Mbps 30 Mbps 30 Mbps

Fiberlink 500 si 1000, lansate in octombrie 2013, costa 45 de lei/luna respectiv 55 de lei/luna, ambele incluzand Internet mobil gratuit. Atentie insa – in cazul Internetului de viteza maxima pentru a putea atinge vitezele ideale este necesar un computer puternic, cu SSD si procesor i7 quad core. Totodata aceste viteze sunt disponibile in retelele de tip Fiber to the Bulding (FTTB) si Fiber to the Home (FTTH), insemnand ca nu sunt disponibile in toate regiunile tarii.

Luati in calcul totodata ca RCS&RDS nu se obliga sa ofere imediat dupa semnarea contractului cartele SIM Digi sau/si stick USB 3G, ci o vor face in masura stocurilor disponibile.

Romtelecom

Romtelecom este singurul operator de pe piata in cazul caruia Internetul broadband este obligatoriu sa vina cu telefonie fixa ce ofera, in cea mai ieftina varianta, 100 de minute in orice retea si convorbiri nelimitate in retea si Cosmote. Practic serviciul de internet broadband functioneaza prin intermediul unui cablu de telefon, din acest motiv cele trei servicii de broadband ale companiei, Power, Play si Surf, sunt disponibile doar impreuna cu un serviciu de telefonie. Spre deosebire de concurenti, Romtelecom ofera si un router WiFi gratuit.

Romtelecom are trei tipuri de abonamente, Surf, Play si, cel mai performant, Power. Serviciul de Internet broadband de la Romtelecom este disponibil pe trei tehnologii – ADSL, VDSL si FTTB, compania detinuta de Deutsche Telekom asigurandu-si acoperire vasta in tara.

Romtelecom Surf Play Power
Pret (TVA inclusa) 50,2 de lei/luna 47,4 de lei/luna 47,4 de lei/luna
Download 2 Mbps 50 Mbps 100 Mbps
Upload 1 Mbps 16 Mbps 32 Mbps

Abonamentul Surf este cel mai scump si totodata cel mai slab, oferind viteze de download de 2 Mbps si abonament de telefonie cu telefon inclus. Pretul este de circa 50,2 lei/luna, TVA inclusa. Abonamentul Play, la pretul mai mic, de circa 47,4 lei/luna, nu include telefonul si ofera download de 50 Mbps, in timp ce abonamentul Power costa tot 47,4 lei dar nu include minute pentru telefonia fixa.

Abonamentul Surf este de altfel si cel mai putin cautat de clienti, fiind mai scump. Reprezinta, practic, doar o ultima “portita de scapare” daca in acea zona nu exista alta acoperire. Preturile abonamentelor sunt exprimate in euro la cursul de schimb de 4,5 lei/euro si se pot modifica in functie de cursul de schimb de la data contractarii.

UPC Romania

UPC a atras aproximativ 52.000 de noi abonamente Fiber Power de la an la an, reprezentand o crestere de 15%. La 31 martie 2014, UPC oferea servicii Fiber Power catre 395.000 de clienti, 68% dintre acestia avand internet de mare viteza.
Aproximativ 50% din clientii de internet UPC (192.500) au WiFi, UPC estimand ca ponderea lor va ajunge la 70% pana la finalul anului.

UPC Fiber Power 100 Fiber Power 150 Fiber Power 200
Pret (TVA inclusa) 40 de lei/luna 50 de lei/luna 60 de lei/luna
Download 100 Mbps 150 Mbps 200 Mbps
Upload 4 Mbps 6 Mbps 6 Mbps

Compania ofera trei abonamente – Fiber Power 100, 150 si 200, cu viteze de download de 100, 150 si respectiv 200 Mbps. Cel mai ieftin abonament costa 40 de lei, urmatorul este 50 de lei si Fiber Power 200, disponibil insa in mai putine localitati, costa 60 de lei.

Spre deosebire de Romtelecom, operatorul telecom nu ofera gratuit WiFi (costa 4 lei in plus/luna).

Concluzii

In cazul tuturor operatorilor, se pot adauga diferite optiuni pe langa aceste pachete “de baza”, la preturi preferentiale. Astfel, daca de exemplu doresti sa adaugi si servicii de voce sau televiziune, trebuie sa iei in calcul acest lucru si sa ceri o oferta personalizata – nu de putine ori operatorii au devenit flexibili in aceste oferte, in principal datorita concurentei ridicate de pe piata.

Daca luam in calcul insa exclusiv preturile, RCS&RDS are cele mai accesibile tarife, urmate de cele ale UPC si Romtelecom. Serviciile adiacente, relatiile cu clientul si chiar si timpii de asteptare la telefon sunt alti factori esentiali atunci cand alegi ofertele operatorilor, acestia variind insa foarte mult si fiind uneori extrem de subiectivi.

Ce operator telecom consideri ca este cel mai bun in ceea ce priveste ofertele/serviciile de Internet broadband.

Sursa foto: Shuttestock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri