Romanii cheltuie in acest an, in medie, cu 20% mai mult pe produse IT decat in urma cu un an, iar acest lucru va aduce un semnal pozitiv in piata de distributie, arata reprezentantii ABC Data, unul dintre cei mai noi jucatori pe piata locala de profil.

“Cosul mediu lunar va creste in 2014 cu circa 20%, de la 120 de lei la 150 de lei, iar acest lucru va aduce o imbunatatire a climatului in piata locala de distributie. Principalele motoare de crestere in piata au fost reprezentate de evolutia vanzarii de tablete, mai ales a celor din categoria A (premium – n.r), a vanzarilor de componente PC, a vanzarilor de accesorii, carduri de memorie, dar si o crestere a solutiilor de software Microsoft”, a declarat pentru wall-street.roAlexandru Gheorghiu (foto), directorul operational al ABC Data.

In ciuda faptului ca jucatorii din piata si mai ales studiile arata ca piata de fotogratie a suferit un declin in prima parte a anului, reprezentantul ABC Data a aratat ca anumite segmente ale pietei au inregistrat cresteri. “Este cazul aparatelor foto DSLR si al accesoriilor care sustin stabilitatea segmentului de profil”.

Conform estimarilor ABC Data piata de distributie, estimata la o valoare de circa 800 de milioane de euro, va creste in acest an cu doua – trei procente, iar evolutia va fi generata de o penetrare a produselor in zona rurala cat si a cresterii cosului de cumparaturi. “Ne asteptam ca piata sa creasca anul acesta, iar principalele doua directii de evolutie vor fi generate in primul rand de o penetrare si mai mare in zona rurala (prin proiecte de tipul Euro 200 sau Back to School), cat si printr-o crestere a cosului de cumparaturi”, a mai aratat Alexandru Gheorghiu.

Black Friday 2014 nu va fi atat de intens ca in ultimii ani: aduce blocaje pietei un intreg trimestru dupa

Evenimentul reducerilor, cunoscut si practicat si in Romania de cativa ani, isi va pierde din intensitate in acest an, crede seful ABC Data. “Black Friday 2014 nu va mai fi atat de intens ca in anii anteriori, iar asta se va datora mai ales faptului ca romanii, care au avut experienta perioadelor de reduceri din anii trecuti, vor analiza foarte atent parcursul preturilor la anumite stocuri de produse”, a precizat reprezentantul ABC Data, care a mai subliniat si faptul ca un astfel de eveniment il face pe client sa cumpere orice gaseste, fara sa filtreze mai bine optiunile.

Gheorghiu a mai aratat ca pe langa un astfel de eveniment de reduceri, aparent benefic pietei IT prin rularea stocurilor mai vechi de produse, mai aduce si un blocaj al pietei pentru un intreg trimestru. “Perioada Black Friday si a sarbatorilor este benefica pentru reselleri, dar intervalul ianuarie – martie devine unul aproape blocat din punctul de vedere al vanzarilor.

ABC Data, cel mai mare distribuitor de echipamente IT din Europa de Est, cu operatiuni in opt tari din regiune, si-a anuntat in mod oficial intrarea pe piata locala in prima parte a acestui an.
Compania poloneza detine, in medie, o cota de piata de 30% pe pietele pe care activeaza de mai multi ani, printre care se numara Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia sau Ungaria. Pentru primul an de activitate in Romania, ABC Data estimeaza o cota de piata de circa 3%.

Cel mai mare jucator de pe piata locala de distributie este NOD (Network One Distribution), pe o piata pe care mai activeaza si SKIN Media, Gersim sau Mobile Distribution.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri