Intr-o schimbare de tendinte, tehnologia africana a migrat in Europa odata cu lansarea in Romania a sistemului de transfer de bani M-Pesa, serviciu din Kenya. “Platile mobile au schimbat felul in care multi africani – si comunitatea umanitara – fac business. Ramane de vazut daca se va bucura de acelasi succes si in Europa”, a notat recent publicatia AllAfrica.com.

Insemnand “bani mobili” in limba swahili, M-Pesa este creditata cu transformarea vietilor a milioane de africani care au acces limitat la servicii bancare conventionale. Conceptul este simplu – clientii M-Pesa https://m-pesa.vodafone.ro/ pot primi si trimite bani prin terminalele mobile folosind tehnologia de mesagerie.

De la debutul de acum sapte ani din Kenya, sistemul de transfer s-a extins in alte 12 tari africane – inclusiv in Congo. Compania telecom Vodafone, care a dezvoltat tehnologia, a introdus M-Pesa si in India si Fiji, intrand anul acesta si in Romania, dupa cum nota Wall-Street.ro.

Accent pe Europa

“Am ales Romania deoarece acolo mare parte din populatie nu are inca un cont bancar”, spune Claire Alexandre care conduce echipa comerciala si strategica a M-Pesa in cadrul grupului Vodafone. “Doar circa 50% din populatia tarii are un cont bancar, cealalta jumatate folosind inca cash”. Filiala locala a operatorului telecom anunta in aprilie ca ponderea romanilor care nu au cont bancar este de 40%, nu de 50%.

Alexandre spune ca din jumatatea care are cont bancar, multi romani aleg sa foloseasca conturile doar pentru a-si extrage salariile. Acesta este un obicei pe care Vodafone urmareste sa il schimbe; inca este prea devreme pentru a spune cati clienti are in Romania, dar operatorul doreste sa urmeze exemplul din Africa, continent unde utilizarea telefoanelor mobile a crescut foarte mult in ultimii ani.

“Daca te uiti la nevoile de baza ale oamenilor, in cazul de fata acela de a trimite si de a primi bani, sunt si alte piete exceptand Africa unde acestea nu sunt intrunite. Si am vazut ca acesta este cazul Romaniei”

Pana in prezent, Vodafone nu a anuntat alte planuri de a se extinde in Europa, specialistii spunand insa ca este posibil ca serviciul sa fie introdus si pe alte piete emergente din Europa de Est. Ramane de vazut daca va avea sau nu succesul din Africa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri