Piata locala de solutii de securitate antivirus incepe sa se bazeze tot mai mult pe segmentul B2B, asta deoarece tot mai multe firme opteaza sa protejeze confidentialitatea datelor cu care opereaza, sustin expertii Kaspersky Lab Romania, reprezentanta locala a producatorului de software antivirus de origine rusa.

“Am constatat o crestere a cererii venita din zona segmentului B2B. Numai in primul semestru vanzarile de solutii Kaspersky catre mediul de afaceri au crescut cu 5% pe zona de business to business. Este o tendinta la nivelul intregii piete, dar si in ceea ce priveste business-ul Kaspersky ponderea este predominanta in zona de afaceri”, a declarat Bogdan Pismicenco (foto), channel manager Kaspersky Lab Romania. Din estimarile managerului Kaspersky Lab, circa 55 – 60% din vanzarile companiei la nivel local sunt realizate catre B2B, in timp ce 40 – 45% sunt reprezentate de vanzarile catre consumator.

Intrebat de vanzari si de situatia din piata, Bogdan Pismicenco a precizat ca momentan rezultatele aferente anului 2013 sunt inca in lucru, dar apreciaza ca piata de solutii de securitate s-a mentinut la un nivel similar cu anul 2012. “ Valoric vorbind piata s-a cifrat la 9 – 10 milioane de dolari, segment pe care Kaspersky Lab inregistra la nivelul anului 2012 o cota de 20% din piata”, a aratat managerul Kaspersky.

Desi este o companie de origine ruseasca reprezentantii Kaspesky sustin ca nu au existat probleme ale clientilor pe fondul conflictului din Ucraina. “Din datele pe care le avem momentan nu am pierdut niciun client pana la aceasta data, nici in Romania si nici la nivel global. Pentru noi cele mai importante piete raman Europa de Vest, SUA si Rusia, cu o pondere de 20%”.

O statistica ingrijoratoare: 16% din utilizatorii Kaspersky Lab inca folosesc Windows XP

Peste 16% dintre utilizatorii de PC care au furnizat informatii retelei globale Kaspersky Security Network, in iunie 2014, au declarat ca inca lucrau pe computere care rulau Windows XP, fapt care poate avea implicatii asupra securitatii informatiilor. Acesta este numai unul dintre aspectele rezultate in urma cercetarii "Windows usage and vulnerabilities research" derulate de expertii Kaspersky Lab in vara anului 2014.

Utlizatorii pe computerele carora ruleaza sistemele de operare vechi sau cu versiuni neactualizate de software risca sa fie tinte ale unor atacuri de malware care exploateaza vulnerabilitati.

Studiul a calculat ponderea utilizatorilor de Windows XP din numarul total de utilizatori de produse Kaspersky Lab pentru Windows, din fiecare tara. Conform cercetarilor, cei mai multi utilizatori de Windows XP se afla in Vietnam, cu 38,79%. Locul al doilea este ocupat de China, cu 27,35% dintre utilizatori, aceasta fiind urmata de India cu 26,88% si de Algeria cu aproape un sfert dintre utilizatori (24,25%) care sunt inca loiali binecunoscutului sistem de operare. Aproximativ unul din cinci computere protejate de un produs Kaspersky Lab inca ruleaza Windows XP in Italia (20,31%) si in Spania (19,26%). Un procentaj mai mic de utilizatori – 4,52%, inca utilizeaza Windows XP in SUA.

Desi suportul tehnic pentru utilizatorii de Windows XP a fost intrerupt abia in aprilie 2014, vanzarile de Windows XP s-au incheiat inca din 2010. Acest lucru nu a afectat foarte mult popularitatea sa: conform informatiilor obtinute de expertii Kaspersky Lab in iunie 2011, la un an dupa incetarea vanzarilor, 48,86% dintre utilizatori inca rulau Windows XP. Dupa inca un an, in iunie 2012, numarul utilizatorilor de Windows XP era 35,64%, iar in iunie 2013 numarul ajungea la 25,42%. Cu alte cuvinte, popularitatea Windows XP a scazut cu aproximativ 10% in fiecare an. Declinul nu a fost influentat considerabil de alte evenimente externe care l-ar fi putut accelera, precum lansarea sistemului de operare Windows 8.1 in luna octombrie 2013 sau sistarea serviciilor de suport pentru Windows XP: in noiembrie 2013, procentul utilizatorilor de XP era de 21,42%, iar pana in iunie 2014, acesta a scazut la 16,37%, determinand un declin de 5,05%, sau aproximativ o jumatate din declinul total anual, in popularitatea sistemului Windows XP.

Romania, in topul primelor tari cu cel mai mare risc de infectare al smartphone-urilor: “Suntem vulnerabili”

Romania a intrat, in premiera, in top 10 al tarilor cu cel mai mare risc de infectare al smartphone-urilor, iar acest lucru vine pe fondul cresterii numarului de utilizatori de dispozitive mobile din tara, cat si a numarului de atacuri care au ca tinta terminalele mobile. Potrivit unui raport al firmei producatoare de solutii antivirus Kaspersky Lab, Romania se situeaza pe pozitia a 10-a in top, alaturi de tari precum Vietnam, Grecia, Polonia, Kazahstan, Uzbekistan, Armenia, Serbia, Maroc sau Republica Ceha.

“Intram pentru prima data in top 10 al tarilor cu potential ridicat de infectare al dispozitivelor mobile, iar acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze. Cea mai mare problema este identificata pe platforma Android, 98% dintre atacurile la nivel global vizand-o. Aceasta este consecinta faptului ca utilizatorii folosesc alte platforme neoficiale pentru descarcarea de continut (aplicatii, in special) si nu magazinul virtual dedicat, in acest caz Google Play. Suntem o tara vulnerabila si tocmai de aceea trebuie sa preintampinam orice problema”, atrage atentia Stefan Tanase, senior security researcher, in cadrul departamentului Global Research & Analysis Team al Kaspersky Lab.

Citeste si:

    Kaspersky Lab a lansat si in Romania noua solutie antivirus Kaspersky Internet Security – Multi-device 2015 – care, asa cum sugereaza si numele, permite protejarea unui numar ridicat de dispozitive folosind acelasi cod de activare. Avantajul noii solutii antivirus este ca poate proteja atat PC-ul / laptopul, cat si tableta, smartphone-ul sau Mac-ul fara niciun cost suplimentar, intreg pachetul avand un pret de pornire de 39,99 de dolari fara TVA (circa 160 de lei cu TVA). Insa daca utilizatorul doreste sa instaleze solutia antivirus pe mai multe PC-uri/laptopuri atunci va trebui sa achizitioneze separat o licenta pentru trei dispozitive.

    Printre noutatile cu care versiunea 2015 a Kaspersky Internet Security vine se numara Webcam Protection (interceptarea imaginilor prin intermediul webcamului), System Watcher (critpo-malware) sau WI-Fi Security Notification, care iti protejeaza accesul pe retelele Wi-Fi.

    Citeste si:

      Compania ruseasca Kaspersky Lab a fost infiintata in 1997 si are peste 300 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Kaspersky Lab (Rusia) este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de solutii antivirus la nivel global. Principalii concurenti ai Kasperksy Lab la nivel global sunt BitDefender (Romania), Symantec (SUA) sau ESET (Slovacia).

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri