Asa cum ne-a obisnuit pana anul trecut, Apple planuia lansarea unui singur telefon pe an si a altor cateva noutati tehnologice, insa in 2013, dupa ce vreme de mai multi ani a inceput sa piarda cota de piata si, implicit, clienti, a decis ca de anul trecut sa lanseze pe piata doua modele de iPhone si doua tablete iPad. Anul 2014, insa, poate fi unul decisiv pentru Apple pe piata terminalelor mobile, mai ales ca statisticile nu arata deloc grozav pentru americani.

Anul 2014 ar putea fi unulde cotitura pentru Apple, asta pentru ca si asteptarile clientilor, dar si ale pietei, sunt uriase. Daca zvonurile despre lansarea unui ceas inteligent au aparut inca de anul trecut, cand s-a vorbit despre iminenta lansare a iWatch, acest lucru ar urma sa se materializeze abia la lansarea de pe 9 septembrie, cele mai noi informatii sugerand faptul ca Apple va lansa un smartwatch care va functiona independent de telefon, va avea propriul sau sistem de operare si va putea initia apeluri si citi pulsul si genera alte date despre corpul nostru.

Chiar daca elementul de surpriza de la lansare va fi prezentarea acestui gadget, toata atentia va fi indreptata totusi spre cele doua modele de iPhone pe care Apple le va prezenta: este vorba despre un model cu o diagonala de 4,7 inch, si unul de 5,5 inch, marcand astfel prima tentativa a gigantului american de a aduce pe piata nu unul, ci doua telefoane cu o diagonala mai mare de 4 inch, asa cum si-a obisnuit Apple clientii pana acum.

Vizionarul Steve Jobs nu si-a imaginat vreodata ca smartphone-ul sa aiba o diagonala mai mare de 4 inch, insa tendintele pietei au dictat alt lucru: consumatorii au cautat smartphone-uri mai puternice, cu ecrane mult mai mari si soft mai bine optimizat. Rezultatele din ultimul an arata o schimbarea de directie clara a utilizatorilor, ceea ce a fost subliniata si din studiile de piata.

Insa Apple are de infruntat urmatoarele provocari:

- Telefoanele cu diagonale mari se produc de aproape doi ani de zile pe terminalele cu Android;
- Android detine o cota record pe piata telefoanelor mobile in T2, de 85%, potrivit Business Insider Intelligence;
- Samsung a lansat deja sase smartphone-uri pana la prezentarea pe piata a noilor modele iPhone;
- Xiaomi, unul dintre cei mai promitatori producatori chinezi de telefoane, si-a adjudecat peste 5% din piata de profil in numai cateva luni, cu modele care sunt cu sute de dolari mai ieftine decat telefoanele produse de Apple
- Producatorii chinezi vand circa o treime din toate telefoanele de pe piata;
- Cota de piata a Apple si-a continuat declinul si a ajuns la sub 12% din volumul total de telefoane vandute la nviel global;

Ceea ce Apple ar trebui sa lanseze astazi ar trebui sa fie cu adevarat revolutionar. Daca in ultima vreme, inclusiv la IFA Berlin, am asistat la prezentarea pe piata a unor dispozitive care vor contura viitorul tehnologic, americanii trebuie sa demonstreze acest lucru in fix 90 de minute.

Mai mult, lansarea programata in aceasta seara, incepand cu ora 20:00, ora Romaniei, va fi poate cea mai importanta si pentru Tim Cook, CEO-ul Apple, care trebuie sa demonstreze ca Apple isi va continua succesul pe piata dispozitivelor mobile si fara un nume greu ca Steve Jobs.

Ce vom vedea la lansarea Apple:

- Noile iPhone cu ecrane de 4,7 inch si 5,5 inch;
- iWatch, primul ceas inteligent dezvoltat de catre Apple;
- Un nou sistem de operare iOS 8;
- Noul sistem de operare pentru MacBook;

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri