Peste 10 milioane de euro ar fi fost scosi din patrimoniul Ultra Pro Computers si transferati in conturile unor offshore-uri, operatiune in care ar fi fost implicati Cristian si Alina Fughina, Stefan Fughina si Laszlo Kiss, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, sotii Cristian si Alina Fughina, tatal fostului patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, Stefan Fughina, si omul de afaceri Laszlo Kiss s-ar fi folosit de legislatia fiscala si de cea privind insolventa companiilor comerciale pentru a falimenta controlat societatea, care, in realitate, nu avea probleme.

Cei patru au resit sa scoata din patrimoniul firmei de IT peste 10 milioane de euro, bani care ar fi ajuns in conturile a doua societati offshore si care reprezinta prejudiciul in acest caz. Acestia s-ar fi folosit de doua societati comerciale, special create, care au cerut insolventa firmei de IT pentru presupuse datorii, sumele invocate fiind derizorii, au precizat sursele citate.

In acest sens, firma de IT ar fi incheiat contracte cu cele doua societatile comerciale special create, controlate de cei patru, dar care nu au fost onorate, pentru a se crea premisa solicitarii insolventei. Ulterior, cele doua firme au fost introduse actiuni prin care au cerut insolventa firmei de IT, dosarele fiind inregistrate atat la Tribunalul Constanta, cat si la Tribunalul Bucuresti.

Sursele citate au precizat ca sumele pentru care s-a cerut insolventa firmei de IT sunt derizorii, iar societatea putea sa onoreze contractele incheiate cu cele doua societati controlate de cei patru suspecti.

Fostul patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, Cristian Fughina, este audiat miercuri la DIICOT, in dosarul in care se fac cercetari privind falimentarea controlata a societatii, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. La DIICOT mai sunt audiati sotia lui Cristian Fughina si omul de afaceri Laszlo Kiss, al carui nume a aparut si in dosarul privind delapidarea Petromservice. Pe numele lui Laszlo Kiss a fost emis un mandat de aducere.

Surse judiciare au declarat ca sotii Fughina si Stefan Fughina ar fi urmarit, din 2010, falimentarea controlata a societatii Ultra Pro Computers. Cei trei sunt suspectati ca ar fi scos bani din societate, pe care i-ar fi bagat in offshore-uri apartinand lui Laszlo Kiss. Astfel, societatea ar fi acumulat datorii de peste 40 de milioane de euro la stat si la banci.

Anchetatorii au facut perchezii la domiciliile sotilor Alina si Cristian Fughina si al lui Stefan Fughina, precum si la un sediu al Ultra Pro Computers, din Calea Floreasca, si la domiciliile altor persoane. In dosar sunt vizate 18 persoane, care vor fi audiate la DIICOT.

In iunie 2010, Tribunalul Constanta hotara intrarea in faliment si dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers. Printre creditorii companiei K Tech Electronics se numara, pe langa institutiile bancare, si producatori si distribuitori IT internationali si locali, institutii de stat si primarii.

Conform datelor publicate in 2010 de Tribunalul Constanta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Directia Economica si de Finante Publice Locale Iasi, directiile generale ale Finantelor Publice Braila si Constanta, precum si primariile din Craiova, Arad si Sector 6 Bucuresti, se aflau printre cei 114 creditori.

Dintre furnizorii de utilitati, printre creditorii companiei se numarau Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti, CEZ Vanzare, Enel Energie, EON Gaz Romania, precum si Electrocentrale Deva. Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era catre Banca Romaneasca, in baza unui imprumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

K Tech Electronics a fost infiintata in anul 1997 de Alina si Cristian Fughina. In 2008, afacerile societatii au crescut cu 1,5%, la 252,84 milioane de lei, iar rezultatul activitatii a fost negativ, pierderi ridicandu-se la 12,97 milioane de lei, de la un profit net de 457.751 lei in 2007, potrivit datelor de atunci de la Ministerul Finantelor.

In prima parte a anului 2009, afacerile K Tech Electronics au scazut puternic, la putin peste 56 milioane de lei, in timp ce pierderile au crescut cu peste 40% fata de decembrie 2009, la peste 18 milioane de lei, potrivit datelor din raportul administratorului judiciar, BDO Conti Insolvency.

Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlata integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrata de Cristian Fughina.

Sursa foto: Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri