HP si Softwin au fost amintite de martori in dosarul Microsoft, numele corporatiilor putand avea legatura cu cel mai mare scandal IT de dupa ’89, in care nu mai putin de noua fosti sau actuali ministri ai Romaniei au fost acuzati de DNA.

Pe langa cei noua ministri, ale caror nume si averi le puteti consulta in acest articol, martori in dosar au amintit si de implicarea unor terte persoane, precum Calin Tatomir, fost CEO Microsoft Romania, tenismenul Dinu Pescariu, dar si sefi din IBM, HP, Siveco si Softwin.

Un martor audiat de DNA spune ca, pe langa pleiada de ministri anchetati deja, Alte persoane implicate in traficul de influenta si dare de mita, protejandu-si propriile interese in acest contract, sunt Irina Socol, patronul si fostul CEO al firmei Siveco aflata in prezent in inchisoare, Florin Ilia, director si actionar Siveco, Gheorghe Sadoveanu, angajatul Siveco care se ocupa de traficul de influenta la nivelul primului – ministru, Stefan Morcov, angajat Siveco si manager project pe proiect, Mihai Pascadi – director general Compaq, Calin Tatomir – director adjunct Compaq Romania, Vadimir Aninoiu – director general IBM Romania, Mihai Guran – director vanzari IBM Romania, Gabi Marin – patron la Omnilogic, Radu Enache – director general HP Romania, Dan Roman – director S&T Romania, Bogdan Cocora S&T Romania, Florin Talpes – patronul Softwin, Metodiu Mehmet – director vanzari Softwin.

Toate aceste firme mentionate mai sus “fiind implicate oficial in contractul cu Ministerul Educatiei si facand fiecare la randul sau trafic de influenta si dare de mita pentru a-si maximiza cota din contract si a-si proteja ramanerea lor in acest contract”, arata cu degetul un martor.

Pana la aceasta ora insa, DNA nu a chemat la audieri oficiali ai acestor firme, axandu-se in special pe “marile capete de lista”, cei noua (fosti) ministri dar si Claudiu Florica, fost sef Fujitsu in Romania, care ar fi coordonat o buna parte din operatiunile de spalare de bani.

Wall-Street.ro a contactat mai multe companii pentru a afla punctele de vedere privind potentiala implicare in dosarul Microsoft, oferind raspunsuri doar HP si Softwin.

HP Romania: abordam astfel de acuzatii intr-o maniera foarte serioasa

HP Romania a trimis wall-street.ro un punct de vedere, previzibil ce este drept, in care unul dintre cei mai mari angajatori din Romania spune ca “nu am fost contactati de catre autoritatile romane, dar daca va fi cazul, HP va coopera cu autoritatile in legatura cu aceasta investigatie”. “HP s-a angajat sa respecte cele mai inalte standarde de conduita in afaceri, si ne asteptam de asemenea ca si angajatii nostri sa adere la aceste standarde. HP abordeaza astfel de acuzatii intr-o maniera foarte serioasa”.

Raspunsul HP a venit de la o echipa raspunzatoare de intreaga regiune EMEA.

Softwin: Nu am avut acces la termenii contractului dintre Ministerul Educatiei si contractorul principal

Softwin, companie condusa de Florin Talpes, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din tara, a oferit un raspuns mai amplu decat HP, detaliind rolul companiei in dosarul Microsoft.

“Softwin a fost subcontractor in cea de-a doua etapa a proiectului Sistemului Educational Informatizat, printr-un contract semnat si derulat in 2003. Obiectul contractului a fost livrarea de lectii informatice catre Siveco, contractantul principal al proiectului. Acesta a fost singurul contract pe care Softwin l-a avut cadrul Sistemului Educational Informatizat (SEI), care s-a derulat de-a lungul mai multor etape. La momentul respectiv, Softwin avea deja 10 ani de experienta in zona de continut educational digital prin proiecte cu parteneri din Europa de Vest si Statele Unite ale Americii, printre care Enciclopedia Universalis si Nathan Logiciel – Franta, Gemstar Ebook - Germania sau Palgrave - Marea Britanie”, spun oficialii companiei.

Valoarea totala a facturilor emise de Softwin catre Siveco reprezinta 1,09% din valuarea celei de-a doua etape a SEI, detaliaza ei. “Softwin nu a avut acces la termenii contractului dintre Ministerul Educatiei si contractorul principal si nici nu a avut vreo influenta asupra pretului platit de statul roman, in final, pentru lectiile informatice pe care le-a produs. Softwin a oferit in contractul cu Siveco un discount de 61% fata de pretul cu care a vandut aceleasi lectii catre utilizatorii finali privati”, mai spun reprezentantii companiei.

Similar HP, niciunul dintre angajatii sau asociatii Softwin nu a fost citat de autoritati in cadrul investigatiei DNA, ori acuzat de vreo fapta ilegala.

Purtator de cuvant IBM: Sunt in concediu, nu am cui sa trimit cererea de comentarii

Contactat de wall-street.ro, purtatorul de cuvant al IBM a spus ca se afla in concediu si nu are cui sa trimita intrebarile noastre privind un punct de vedere pe marginea implicarii numeului companiei in dosarul Microsoft. Citeste aici si raspunsul Siveco.

Wall-Street.ro va va tine la curent cu cele mai noi stiri in dosarul Microsoft, in care s-ar fi "invartit" mita de zeci de milioane de euro de-a lungul a zece ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri