Numarul dispozitivelor si obiectelor interconectate va depasi pragul de 50 de miliarde pana in 2020, de peste opt ori mai mult decat populatia Terrei, arata un studiu al Cisco, unul dintre cei mai mari furnizori de solutii de retelistica din lume.

Potrivit Cisco, in 2012 au fost inregistrate mai multe date decat in ultimii 5.000 de ani la un loc, pentru ca la nivelul anului trecut putin peste jumatate din ceea ce inseamna Internet of Everything (IoE) sa fie folosit. Pentru anul in curs Cisco estimeaza ca numarul dispozitivelor interconectate va depasi in premiera numarul populatiei globale, iar numarul de aplicatii descarcate se va ridica la 77 de miliarde.

“In urma cu cinci ani de zile totul parea science – fiction. Lucrurile care se petrec astazi in industria sunt de o magnitudine uriasa. Ne aflam intr-o perioada in care business-urile se schimba, totul se transforma, trebuie doar sa ne adaptam”, a declarat Dorin Pena (foto cover), directorul general Cisco Romania, la prezentarea unui studiu in prezenta jurnalistilor.

Din datele Cisco mai reiese faptul ca anul viitor doua treimi din traficul inregistrat pe dispozitivele mobile va fi generat de continutul video, iar in urmatorii opt ani (2022) Internet of Everything (IoE) are sansa de a creste profitul companiilor cu peste 20%.

In ceea ce priveste traficul de date pe mobil, Cisco prezenta la inceputul acestui an un studiu care arata faptul ca acesta va creste de 11 ori in urmatorii patru ani, principala cauza fiind cresterea continutului video accesat de pe telefoanele mobile si tablete. Traficul de date in retelele mobile va creste de 11 ori in urmatorii patru ani, la un volum anual de 190 exabytes pana in 2018, potrivit studiului Cisco Visual Networking Index (VNI), realizat pentru traficul de date mobile in perioada 2013-2018.

Cresterea va avea loc in contextul cresterii numarului de conexiuni mobile la Internet, de pe dispozitive mobile, dar si a numarului de conexiuni machine-to-machine (M2M). Acestea vor depasi pragul de 10 miliarde pana in 2018, fiind de 1,4 ori mai multe decat populatia globului (Organizatiei Natiunilor Unite estimeaza populatia globului la 7,6 miliarde de oameni pana in 2018).

Ce sanse are Romania sa se alinieze tehnologiilor viitorului

Intrebat de catre wall-street.ro cum vede aceasta explozie de dispozitive inteligente care se vor interconecta si cum vor reactiona romanii la adoptarea lor, Dorin Pena (32 de ani), directorul general al Cisco Romania, spune ca ne aflam inca intr-o faza incipienta de adoptare a noilor tehnologii, dar crede in viitorul tehnologic din tara noastra.

“Vad romanii echipati cu gadget-uri inteligente pe strada in urmatorii 8 – 10 ani. Suntem intr-o faza incipienta, sunt entitati care fac pasi in aceasta directie. Vad ca in Romania se intampla multe lucruri in aceasta directie, mai ales in ultimul an. Generatia tanara va face diferenta, practic schimbul de generatii va determina o schimbare a obiceiurilor”, a aratat Dorin Pena.

In cinci ani vom vorbi despre tehnologii la care astazi nici macar nu ne gandim (Dorin Pena, director general Cisco Romania)

“El apreciza ca in 2020 oamenii vor fi diferiti. “Transformarile nu se vad de la un an altul, dar vor fi vizibile in cativa ani. Vor exista in continuare oameni reticenti, este adevarat ca factorul social influenteaza. (…) Peste cinci ani de zile vom vorbi despre tehnologii la care nici nu ne gandim in prezent”, a conchis reprezentantul Cisco.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri