Ungaria ar trebui sa renunte la planul de a taxa traficul pe Internet de la 1 ianuarie, intrucat aceasta ar reduce competitivitatea tarii, a declarat directorul general al diviziei din Ungaria a grupului britanic Vodafone, Diego Massidda, transmite MarketWatch.

"Un guvern responsabil ar trebui sa fie capabil sa ia decizia sa revoce planul gresit, intrucat ar introduce o taxa unica la nivel global intr-un domeniu esential pentru Ungaria si dezvoltarea ei economica", afirma Massidda intr-o declaratie scrisa transmisa Wall Street Journal.

Autoritatile din Ungaria intentioneaza sa introduca de anul viitor o taxa de 150 de forinti (0,5 euro) pe gigabit, pentru traficul pe Internet, cu limite aplicate taxei in cazul persoanelor fizice. Guvernul a modificat planul pentru a limita taxa, dupa ce zeci de mii de oameni au protestat weekend-ul trecut si marti seara, la Budapesta si alte orase din tara.

"Planul a fost o mare surpriza si in acelasi timp o mare dezamagire, pentru ca a fost inaintat Parlamentului fara consultarea industriei", a spus Massidda. Potrivit planului revizuit al guvernului, abonatii individuali vor plati o taxa lunara echivalenta cu 2 euro pe luna, in timp ce companiile vor plati pana la 5.000 de forinti (16,2 euro) pentru fiecare abonament detinut. "Accesabilitatea cat mai larga a Internetului face de fapt parte din planurile strategice ale guvernului", a adaugat oficialul Vodafone.

Grupul britanic a convenit la sfarsitul lunii septembrie sa plateasca 30,2 miliarde de forinti (97,8 milioane euro) in Ungaria, pentru diferite frecvente de broadband mobil. Incluzand sumele platite pentru licente de alte companii in urma licitatiei, Ungaria a obtinut in total 130,6 miliarde de forinti (422 milioane euro), din vanzarea de frecvente neutilizate.

Vodafone a refuzat sa comenteze informatii publicate de cotodianul Nepszabadsag potrivit carora ar putea sa nu semneze contractul de achizitii de frecvente. Massidda a mai spus ca guvernul ar trebui sa revoce planul de taxare a Internetului intrucat este in detrimentul utilizatorilor, al furnizorilor de servicii si al competitivitatii tarii.

Ungaria aplica deja TVA de 27% serviciilor de Internet. In plus, companiile de telecomunicatii vor plati o taxa speciala pentru fiecare mesaj text si minut de convorbire prin retele fixe si mobile, taxa lunara fiind limitata in cazul persoanelor fizice. Noua taxa va fi introdusa pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare provocate de faptul ca abonatii au inlocuit in ultimii ani apelurile telefonice traditionale si mesajele text cu alternative mai ieftine pe Internet, a explicat guvernul.

Aproximativ 100.000 de persoane au participat, marti seara, la manifestatia organizata la Budapesta in semn de protest fata de taxa suplimentara pe Internet, acesta fiind cel mai mare miting organizat de cand Guvernul Viktor Orban a ajuns la putere in anul 2010, potrivit unor surse citate de Reuters.

Proiectul este criticat dur de Comisia Europeana, care a cerut retragerea acestuia. Cabinetul conservator condus de Viktor Orban a respins acuzatiile privind incalcarea libertatilor democratice, subliniind ca este vorba de echilibrarea regimului fiscal in toate domeniile de activitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri