Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va testa intr-un laborator, care a fost deschis luni la Prejmer (judetul Brasov), daca radiatiile telefoanelor mobile si ale altor aparate vandute in Romania respecta normele UE in privinta protectiei sanatatii si sigurantei utilizatorului.

"Laboratorul ANCOM este dotat cu tehnologie de ultima generatie si dispune de camere ecranate si o camera semianecoica performanta in care vor fi realizate masurari ale emisiilor electromagnetice produse de aparatele electrice si electronice pe care le folosim zilnic si teste de imunitate privind functionarea acestora in diferite conditii. Un astfel de laborator este un mijloc absolut necesar pentru verificarea conformitatii tehnice a acestor aparate si era timpul ca specialistii ANCOM sa poata realiza propriile masuratori", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, la conferinta dedicata punerii in functiune a laboratorului pentru incercari de compatibilitate electromagnetica.

Prin intermediul laboratorului, ANCOM va verifica direct daca produsele aflate la vanzare sau in uz respecta dispozitiile directivelor europene in vigoare in ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii si siguranta utilizatorului si a oricarei alte persoane. Aceste masurari se vor face conform planului anual de control al ANCOM sau ca urmare a unor plangeri sau sesizari ale furnizorilor de servicii si retele de comunicatii, laboratorul ANCOM fiind proiectat exclusiv pentru masurarile necesare activitatii de control al pietei. Laboratorul nu va fi utilizat pentru masurari la cerere.

Laboratorul a fost construit de un consortiu format din Comtest Voluntari si Thermo Fix Brasov, contractul fiind atribuit la inceputul anului 2013. Contractul s-a ridicat la 18,1 milioane de lei (TVA inclusa) si a presupus proiectarea, constructia, furnizarea, instalarea si integrarea echipamentelor specifice, precum si instruirea personalului ANCOM care va deservi laboratorul.

Finantarea proiectului a fost realizata din veniturile proprii ale ANCOM. Laboratorul va permite verificarea echipamentelor radio din punct de vedere al utilizarii eficiente a spectrului de frecvente radio, astfel incat acestea sa nu cauzeze interferente prejudiciabile care sa impiedice buna utilizare a spectrului de catre detinatorii de licente sau utilizatorii finali.

Laboratorul ANCOM va fi acreditat exclusiv pentru masuratorile necesare activitatii de control al pietei de comunicatii si va acoperi o gama larga de teste, precum testari ale surselor de alimentare, ale compatibilitatii electromagnetice privite din punctul de vedere al emisiilor si imunitatii, testari ale imunitatii la descarcari electrostatice, ale impulsurilor electromagnetice de telecomunicatii, testari ale echipamentelor de telecomunicatii in operare, masurari prin intermediul liniei TEM (transversal electromagnetic) sau masurari ale indicelui SAR pentru telefoanele mobile.

SAR (Specific Absorption Rate) arata masura in care energia degajata de undele radio, numite popular radiatii, este absorbita de corpul uman expus campului electromagnetic emanat de telefonul mobil.SAR poate fi exprimata atat ca o valoare medie pe ansamblul intregului corp, cat si pe o anumita portiune a corpului. Intrarea pe piata europeana a produselor electrice si electronice este libera si nu este necesara obtinerea unei certificari sau omologari anterior introducerii pe piata.

Producatorul are insa obligatia de a verifica conformitatea produselor in cadrul unor laboratoare acreditate si de a pune la dispozitia autoritatilor din tarile europene in care isi distribuie produsele suficiente dovezi ca acestea respecta cerintele esentiale prevazute in legislatie.

In Romania, conformitatea acestor produse cu Directiva Compatibilitate Electromagnetica si cu Directiva R&TTE (Radio and Telecommunications Terminal Equipment) este supravegheata de ANCOM prin verificarea documentelor care le insotesc: declaratia de conformitate, marcajul CE si rapoartele de incercari privind indeplinirea cerintelor esentiale prevazute de reglementarile in vigoare (referitoare la compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii si sigurantei utilizatorului si a oricarei alte persoane, precum si la utilizarea eficienta a spectrului in cazul echipamentelor radio).

Atunci cand, in urma verificarilor administrative, pentru unele produse exista prezumtia de neconformitate, se verifica daca produsul este conform cu cerintele esentiale prin masurari in laborator. Daca echipamentele verificate nu sunt conforme, ANCOM cere producatorului sau importatorului aducerea produsului in stare de conformitate sau retragerea de pe piata. ANCOM poate, de asemenea, aplica amenzi contraventionale. Primul laborator din Romania pentru masurarea indicelui SAR a fost deschis la Craiova in 2009, de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri