Numarul conexiunilor fixe si mobile la internet a atins 18,3 milioane la finele lunii iunie, in crestere cu 22,8% fata de 30 iunie 2013, pe fondul avansului conexiunilor mobile cu 28,5%, la 14,4 milioane, reiese din datele anuntate de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).

In cazul conexiunilor fixe, numarul acestora a urcat de la 3,7 milioane la finele lunii iunie 2013 la 3,9 milioane la sfarsitul lunii iunie a acestui an.

"In cazul internetului fix in banda larga se inregistreaza, in medie, o crestere de peste 100.000 de conexiuni la fiecare 6 luni, evolutia fiind de la 3,7 milioane de conexiuni la 30 iunie 2013 pana la 3,9 milioane la aceeasi data a anului 2014, in timp ce internetul mobil de banda larga a inregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumatatea anului 2013 pana la 10,5 milioane la jumatatea anului 2014, adica, in medie, peste un milion de conexiuni in plus la fiecare 6 luni", se arata intr-un comunicat al ANCOM remis Mediafax.

Datele ANCOM arata ca internetul este accesat din ce in ce mai mult prin conexiuni mobile de mare viteza (EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, 4G), rata de penetrare la 100 de locuitori ajungand la 52,1%, in crestere cu 11 p.p. fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, rata de penetrare a internetului fix de banda larga la 100 de locuitori este de 19,4% la nivel national, aproape trei sferturi dintre conexiuni fiind utilizate de catre locuitorii din mediul urban (2,8 milioane) si mai mult de un sfert de cei din mediul rural (1,1 milioane).

In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final in cazul internetului furnizat la puncte fixe, in prima jumatate a anului 2014 s-au inregistrat cresteri moderate in cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel ca structura conexiunilor de acces la internet fix a ramas aproape neschimbata: aproximativ 2,1 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (aproximativ 55% din totalul conexiunilor), conexiunile prin cablu coaxial au ajuns la aproape 600.000 (15% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizeaza suportul de fire de cupru au depasit 1 milion (27% din totalul conexiunilor).

"Faptul ca majoritatea conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe (97%) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce permit furnizarea de servicii la viteze mari si foarte mari - fibra optica pana la un punct din apropierea utilizatorului final sau chiar pana la domiciliul acestuia sau DOCSIS 3.0 - a determinat aparitia si dezvoltarea pe piata din Romania a unor oferte de acces la internet la viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps. In mod direct, acest lucru s-a reflectat si in structura conexiunilor utilizate, astfel incat, la 30 iunie 2014, 59% din numarul total erau conexiuni cu viteze de cel putin 30 Mpbs, iar 28% conexiuni cu viteze de cel putin 100 Mbps", se arata in comunicat.

In cazul conexiunilor mobile de acces la internet, la jumatatea anului 2014, peste 8,5 milioane dintre cele 14,4 milioane de conexiuni active foloseau tehnologia 3G si, respectiv, superioara 3G, din care 253 de mii erau prin tehnologia 4G.

Din totalul celor 14,4 milioane de conexiuni mobile la internet, jumatate au fost utilizate pe baza de cartele preplatite, iar jumatate pe baza de abonament, dintre acestea din urma 5,3 milioane apartinand utilizatorilor persoane fizice, iar restul de 1,9 milioane persoanelor juridice.

In ceea ce priveste modalitatea de acces, 89% dintre conexiunile mobile au fost accesate prin telefonul mobil/smartphone, in timp ce restul de 11% au fost conexiuni prin intermediul modemurilor/cardurilor sau USB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri