OnePlus One

OnePlus One

Nu mai vorbim doar de Apple, Samsung, HTC sau Sony cand vine vorba de telefoane mobile. Asia vine puternic din urma cu branduri proprii care, incet, isi fac loc si in vietile romanilor – deseori cumparate chiar din China si ajungand “la noi” dupa o asteptare de 3-4 saptamani.

Intreg anul am urmarit cele mai interesante lansari, am testat zeci de produse si am tinut sa subliniem, la final de an, ce zece telefoane s-ar putea potrivi cel mai bine in buzunarul tau, inainte de Craciun. Incercam astfel sa subliniem functionalitatile, design-ul, sistemul de operare dar si pretul – un telefon nu trebuie sa fie extrem de scump pentru a intra in topul nostru.

Suntem in ultima luna a anului si avem de acoperit o pleiada de smartphone-uri care incearca sa atraga cat mai multi clienti – iPhone 6 si iPhone 6 Plus lupta umar la umar cu Sony Xperia Z3, LG G3 si HTC One M8, dar inroducem in top si nume mai putin cunoscute precum OnePlus One.

OnePlus One

Poate nu ai auzit niciodata de OnePlus One, dar daca deja l-ai folosit, poti poate intelege de ce il includem in top. Motivele sunt simple – este un telefon care are toata puterea, functionalitatile si software-ul customizabil la un pret foarte bun, pornind de la 1.500 de lei, varianta cu 16 Gb.

Telefonul nu face multe compromisuri, poate cele mai mari fiind lipsa microSD-ului si a unei baterii care sa poata fi scoase – dar sunt elemente importante mai mult pe hartie, decat ceva absolut necesar. Design-ul telefonului este eficient, nu neaparat stralucit, insa cei 3 Gb de RAM, procesul Qualcomm Snapdragon 801 Quad Core si ecranul de 5,5 inci cu 16M culori fac treaba excelent.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3

Varful de lance al Sony “a aterizat” la doar sase luni distanta de predecesorul Xperia Z2 si aduce cateva schimbari minore, deci nu este un upgrade necesar pentru cei care il detin pe acesta din urma. Xperia Z3 are acelasi procesor Snapdragon 801, perfectionat insa, pentru a oferi viteza buna, mai ales in jocuri.

Camera este un punct forte, la cei 20 MP adaugandu-se distanta focala de 25mm astfel incat sa poti fotografia la ISO-uri mai ridicate in conditii de luminozitate scazuta. Poti filma 4K, desi in aceste situatii telefonul tinde sa se incalzeasca destul de repede. Bateria este de asemenea puternica, putand lucra cu el timp de 48 de ore, fara sa il incarci – daca nu abuzezi, evident.

Telefonul este unul cu pret ridicat, pornind undeva de la 2.400-2.500 de lei.

Moto X (2014)

Moto X (2014)

Motorola ramane inca, in amintirea mea, producatorul ACELOR feature phone-uri cu clapeta, de la inceputul anilor 2000. Moto X este insa o victorie mare pentru compania canadiana; desi este un smartphone cu ecran de 5,2 inci, telefonul pare mai mic de atat, marginile fiind destul de subtiri.

Ecranul este marele atu al smartphone-ului, avand nu doar superba claritate oferita de Super AMOLED (multumiri Samsung), dar si Motorola Active Display, care iti permite sa “faci cu mana” deasupra ecranului pentru a vedea informatii importante, si apoi sa apesi pentru a primi un preview al mesajelor. Intr-adevar, nu are toate “accesorizarile” altor smartphone-uri – de exemplu nu ai cum sa restartezi terminalul si camera este destul de slabuta -, dar pentru un telefon “de zi cu zi”, este foarte bun. Pretul porneste, similar, de la circa 2200 de lei.

LG G3

LG G3

Desi nu are look-ul subtire si foarte placut al HTC One M8, sunt multe lucruri care ar putea sa iti placa la LG G3. Este nu doar un upgrade al G2, ci varful de lance al companiei a facut un salt la ecran de 5,5 inci QHD care ofera o imagine foarte buna cu unghiuri decente de vedere, culori naturale. Cresterea marimii a crescut insa dificultatea folosirii terminalului cu o singura mana.

Telefonul ruleaza Android 4.4.2 KitKat, cu modificari precum interata Optimus care permite split view, procesorul Snapdragon 801 asigurand o performanta totala buna. Camera de 13 MP cu autofocus laser permite realizarea de fotografii bune chiar si in conditii de iluminare slaba si, desi bateria nu este printre cele mai performante, permite companiei coreene sa se situeze in top.

Pretul este de asemenea un factor pozitiv – pornind de la sub 1500 de lei, pana la circa 2.400 de lei, in functie de capacitatea de stocare.

Nexus 6

Nexus 6

Noul Nexus este aici – si cu o veste buna: in sfarsit, camera este decenta. Vestea rea, nu mai este un telefon super ieftin – de unde si pozitia mai modesta in top. Terminalul beneficiaza insa de un ecran excelent, un procesor foarte foarte bun Snapdragon 805 care poate rula practic orice media la performante foarte bune. Mai mult, fiind un terminal “sub protectia” directa a Google, primeste automat toate update-urile sistemului Android.

Ca minus, desi ar putea sa nu afecteze negativ pe multi, este ecranul enorm de 5,96 inci, similar cu iPhone 6 Plus. Daca preferi un telefon cu design similar, dar mai mic, seamana cu Moto X – ambele fiind realizate de Motorola. Pretul terminalului – circa 3.000 de lei.

HTC One M8

HTC One M8

Fiind lansat inainte de Samsung Galaxy S5 si Sony Xperia Z2, HTC One M8 a fost primul mare telefon cu Android din 2014 – si ramane inca unul dintre cele mai bune. Compania a modificat design-ul, M8 avand un ecran mai mare, de 5,1 inci, si un procesor mai puternic, Snapdragon 801; telefonul include acum si microSD slot cu suport de pana la 128 Gb.

Cea mai mare problema pentru unii este camera, aceasta optand in continuare pentru pixeli mai mari in loc de mai multi megapixeli; camera include dual LED flash, pentru culori mai reale. In ciuda unor probleme cu camera, M8 se situeaza inca in topul celor mai bune telefoane cu Android din 2014.

Pretul este, similar cu majoritatea celor din top, destul de ridicat – circa 2.300-2.400 de lei.

iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus

Fratele mai mare (si poate mai putin impresionant, mai ales prin pret) al iPhone 6 este prima fableta lansata de Apple – si include multe lucuri de admirat. Plus ia toate lucrurile bune din iPhone 6 – design-ul, interfata, camera foarte buna, si adauga un ecran Full HD, o baterie mult mai puternica si o camera chiar si mai performanta.

Lucrurile negative sunt putine, dar demne de notat – este greu de tinut intr-o singura mana, plus este mai scump. Avand insa o putere mare si grafica excelenta, plus acces la cea mai mare librarie de aplicatii, acest hibrid de tableta-telefon este perfect pentru cei care nu se pot decide intre cele doua formate.

Pretul este prohibitiv pentru multi – la cateva luni de la lansare s-a stabilizat la circa 3.600 de lei.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact

Mai putin puternic decat fratele sau mai mare, Z3, cu o rezolutie mai mica dar si un pret redus, intra in top si compactul Sony Xperia Z3.

Ideea este ca Sony Xperia Z3 Compact are in rest toate instrumentele fratelui mai mare, dar intr-un corp mai mic – Remote Play pentru Play Station 4, o camera de 20,7 MP, ecranul IPS LCD – are tot si, mai mult de atat, este mai usor de tinut intr-o singura mana. Pretul – circa 2.000 de lei.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4

Nu sunt si probabil nu voi fi niciodata fan stilus – insa Note 4 a reusit sa impacheteze destul de multe intr-un display…foarte mare, ce-i drept. Principalul lucru care “te loveste” – ecranul Super AMOLED combinat cu tehnologia QHD, pentru un rezultat impresionant, luminos, de pe care nu prea mai poti sa iti dezlipesti ochii. Camera este buna, puterea este “de generatia urmatoare” si intregul pachet vine impreuna cu un S Pen pentru a te ajuta sa manipulezi (uneori) mai eficient device-ul. Speram insa ca S6 sa fie mai usor de folosit si la un pret mai bun.

iPhone 6

iPhone 6

iPhone 6 reprezinta un pas mare in fata pentru Apple, si un telefon foarte placut. Are toate ingredientele care fac din produsele Apple unele de succes – desi nu exceleaza pe anumite segmente anume (poate doar la interfata, dar si aici este loc de dezbateri uneori interminabile), pur si simplu…functioneaza aproape perfect.

Camera este rapida, desi de rezolutie destul de mica, usor si intuitiv de folosit. iOS 8.1 este probabil cel mai bun mix de pe piata intre simplitate si intuitivitate. Ecranul este plin de culori frumoase, nu exceleaza nici el, dar nu este deloc obositor. Si designul este foarte bun, revenind oarecum “la origini”.

Probabil unica problema majora – insa regasita la majoritatea varfurilor de lance ale concurentilor, pretul: in Romania, undeva in jurul a 3.000 de lei.

Sursa foto: Shutterstock: telefon