Presedintele SUA, Barack Obama, a devenit primul presedinte al unei tari care a scris pana acum un cod pentru computer, cu ocazia Hour of Code, unul dintre cele mai mari evenimente de educatie IT din lume.

Este vorba doar despre un simplu cod care deseneaza un patrat pe ecran, insa chiar asa este si ideea. “Toata programarea incepe usor, nimeni nu incepe cu crearea unui joc complicat”, a declarat Hadi Partovi, cofondator al Code.org.

Obama a declarat in cadrul unei interventii de anul trecut pe YouTube ca va sustine si promova evenimentul Computer Science Education Week (Saptamana Educatiei in Stiintele Informatice – trad.). “A dobandi aceste cunostinte nu este doar important pentru viitorul nostru, ci mai ales pentru viitorul tarii. Daca vrem ca America sa ramana in top, avem nevoie de tineri care sa stapaneasca instrumentele si tehnologia care va schimba modul cum facem astazi totul”, spunea Barack Obama in clipul postat pe Internet.

Presedintele american prezenta sentimentul unei tendinte globale de sustinere a activitatii de “codare”, care devine o activitate tot mai intensa in scoli si educatie in toata lumea. Sunt companii care chiarjocuri care ii invata pe cei mici primii pasi in tainele programarii si pana la cursuri intensive, asa numitele “bootcamps”.

Code.org a introdus in cursul anului trecut “Hour of Code”, campanie care si-a propus sa convinga studentii sa incerce pentru cel mult o ora sa creeze coduri si sa programeze. Ca parte a campaniei, organizatia a creat si un portal web care propune mai multe ore de tutoriale create mai ales pentru aceasta campanie.

Obama a scris codul sau ca parte a unui eveniment organizat de catre Code.org, care a reunit 20 de studenti din scoli din New Jersey si pana la Casa Alba, in Washington, fiind locul in care elevii au avut ocazia de a-l cunoaste pe presedintele Statelor Unite si de a lucra la proiectul Hour of Code.

Barack Obama se alatura astfel primarului new-yorkez Michael Bloomberg, care a trimis un mesaj pe Twitter in 2012 legat de a incuraja politicienii sa invete primii pasi in programare.

Hour of Code, proiect sustinut de catre Klaus Iohannis

Hour of Code (Ora de Programare), unul dintre cele mai mari evenimente de educatie din lume, este sustinut chiar de presedintele ales, Klaus Iohannis. Acesta a acordat o declaratie pentru Hour of Code Romania.

„Cred cu tarie ca educatia este cheia regenerarii unei natiuni si nu consider ca trebuie privita altfel decat ca o prioritate indiscutabila a oricarei societati sanatoase. Intr-o lume in care ascensiunea tehnologiei este fulminanta, avem datoria de a ne indruma tinerii catre studiul programarii. Aceste cunostinte si abilitati sunt importante pentru viitorul fiecarui tanar in parte, dar si pentru viitorul natiunii romane in ansamblu. De aceea, sunt bucuros sa ma alatur saptamana aceasta tuturor elevilor, profesorilor si ONG-urilor care sustin importanta programarii la cel mai mare eveniment de educatie la nivel mondial, ''Hour of Code". Vad utilitatea acestui proiect in sansa generatiilor viitoare in ceea ce priveste inovarea, dezvoltarea si progresul. Aveti tot viitorul inainte si de aceea indemn fiecare tanar sa fie un participant activ la schimbarea de care are nevoie acum Romania! Da, se poate,” a declarat presedintele ales, Klaus Iohannis.

Saptamana 8-14 decembrie este cunoscuta la nivel mondial drept saptamana educatiei in stiintele calculatoarelor sau Computer Science Education Week. In aceasta saptamana, milioane de elevi si profesori din toata lumea vor parcurge aceste tutoriale si vor afla ca programarea e un limbaj accesibil oricui, care nu necesita cunostinte matematice avansate, ci mai degraba logica si structura in gandire.

Hour of Code este un program mondial care vine in sprijinul nevoii tot mai acute de programatori si specialisti IT din lume. In conditiile in care, oferta locurilor de munca in domeniul IT creste pe zi ce trece, la nivel global se estimeaza ca, pana in anul 2020, se va inregistra un deficit de 8 milioane de programatori. Astfel, programul Hour of Code adreseaza o provocare la nivel public.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri