Vanzarile de smartphone-uri au crescut cu 20% in al treilea trimestru al anului, la peste 300 de milioane de unitati, cu o explozie venita mai ales din vanzarile de telefoane mobile inteligente ieftine cu Android de la producatorii chinezi, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Producatorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a fost marele castigator, reusit sa isi creasca vanzarile de patru ori. Chiar si asa, insa, vanzarile totale de telefoane la nivel global au ramas la un nivel de circa 456 milioane de unitati, asta deoarece vanzarile de telefoane obisnuite a inregistrat un declin de 25%.

Potrivit informatiilor Gartner, nu toate pietele au evoluat intr-un mod similar. Reprezentantii firmei de cercetare sustin insa ca pietele emergente au inregistrat cele mai mari cresteri inregistrate vreodata, cu o puternica evolutie venita mai ales din zona de est a Europei, Orientului Mijlociu si Africa, piete care au crescut cu aproximativ 50% de la un an la altul.

Pe pietele mature, cum este cazul SUA, vanzarile de smartphone-uri au crescut cu 18,9% multumita succesului de care s-au bucurat modelele nou lansate de Apple: iPhone 6 si iPhone 6 Plus. Interesant este insa faptul ca volumele de smartphone-uri vandute in Europa de Vest au scazut cu 5,2%, evolutie negativa inregistrata pentru al treilea trimestru la rand in acest an.

Android: 83% din piata. Apple creste, iar Microsoft si BlackBerry obtin rezultate in stagnare

Sistemul de operare Android a inregistrat o crestere pe piata la o cota de 83,1%, reusind sa comercializeze in intervalul de timp analizat cu 45 milioane de telefoane mai mult, insa crestere a inregistrat si Apple, care a vandut cu pana la 8 milioane de unitati mai mult, reusit sa inregistreze o cota de piata in crestere, la 12,7%. Scaderi in piata au inregistrat atat Microsoft, cu Windows Phone si BlackBerry, cu BlackBerry OS.

Producatorul sud-coreean de smartphone-uri Samsung, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel global, nu a reusit sa tina pasul cu succesul vanzarii de echipamente mobile cu Android. Numarul de unitati vandute a producatorului a scazut cu 7 milioane de unitati, iar cota de piata a Samsung a scazut cu circa 8%, la 24,4%. Marii castigatori au fost producatorii chinezi Huawei, Xiaomi si Lenovo, care si-au crescut cota de piata cu peste 4%.

In ceea ce priveste totalul vanzarilor de telefoane, atat Samsung cat si Nokia au inregistrat scaderi puternice comparativ cu anul trecut. Samsung a scazutde la circa 117 milioane de unitati la 94 milioane de unitati, in timp ce Nokia scazut cu exact 20 de milioane de telefoane, de la 63 milioane, la 43 milioane de unitati.

Producatorii chinezi ar putea domina lumea mobilitatii

Chiar si asa, marea batalie se da in momentul de fata intre marii jucatori chinezi, precum Huawei, TCL, Xiaomi, Lenovo, ZTE si Micromax. Unul sau doi dintre acesti producatori ar putea deveni cei mai mari producatori de telefoane la nivel global.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri