Vorbim tot mai des despre economiile personale, mai ales in contextul economic actual. Si de multe ori omitem ca a face o achizitie ceva mai costisitoare azi va aduce rezultate “de maine”, fiind considerate in cele mai dese cazuri investitii personale. Acelasi principiu se aplica si in cazul consumului de electricitate din casa, vorbind bineinteles despre consumul cu iluminarea din apartament.

Cu o prezenta tot mai puternica pe rafturile magazinelor, becurile LED au devenit din ce in ce mai accesibile, magazinele de profil ajungand sa le promoveze tot mai mult. Becurile cu LED au castigat teren in ultimii ani in detrimentul iluminarii cu becurile economice, asa cum la randul lor becurile economice aproape ca au eliminat becurile cu incandescenta, lucru care s-a datorat si legislatiei europene care viza stoparea de la comercializare a acestora.

S-a tot vorbit despre mitul becurilor LED si cat de mult iti ia sa amortizezi costul de achizitie al acestora, astfel ca wall-street.ro a analizat cat ajungi sa economisesti utilizand un bec cu tehnologie LED si in cat timp iti recuperezi de fapt investitia.

Becuri LED vs. becuri economice: metodologia de calcul

Am luat drept exemplu necesarul de becuri pentru un apartament cu doua camere - camera de zi (3 becuri), dormitor (2), baie (1), bucatarie (1) si balcon (1) – in total 8 becuri necesare pentru a ilumina o astfel de locuinta. In ceea ce priveste tipul de becuri am decis sa ne raportam la un model standard, echivalent a 60 Watti, care in cazul celor cu LED are o putere de 9,5 W, iar in cazul celor economice consuma 15 W.

Atat becul LED cat si cel economic analizate au fost selectate dintr-o lista lunga de oferte, iar acestea au fost alese de la doua branduri mari producatore de sisteme de iluminat. Becul LED analizat este un bec Philips de 9,5 W (warm white – trad. culoare calda), cu un fasung E27, 9,5 kwh/an si intensitate luminoasa de 806 lumeni, cu un pret care se invarte in jurul unui pret de 40 de lei, in timp ce modelul economic ales este un bec General Electric, putere 15w (E27), echivalent 60w cu o durata de viata de 10.000 ore de functionare si intensitate luminoasa de 850 – 900 lumeni, avand un pret de aproximativ 20 de lei.

Ce ne-a interesat sa aflam? In cat timp reusesti sa iti amortizezi costul de achizitie si cat ajungi sa platesti de fapt pentru un bec cu LED comparativ cu unul economic.

Merita sau nu un bec cu LED fata de unul economic?

Conform analizei wall-street.ro, un calcul mediu arata ca diferenta de pret dintre cele doua tipuri de becuri este recuperata in ceva mai bine de patru ani, asta conform parametrilor luati in discutie.

Practic, cele opt becuri achizitionate pentru a ilumina apartamentul de doua camere necesita un cost initial de 320 de lei (8 becuri x 40 de lei), in timp ce becurile economice costa la jumatate, echivalentul a 160 de lei. Practic diferenta de 160 de lei reprezinta suma care trebuie acoperita intr-un anumit interval de timp, lucru pe care analiza de fata incearca sa il identifice.

Economie de 38 de lei pe an la becurile cu LED: in cat timp iti recuperezi investitia?

La o utilizare medie de 4 ore pe zi, cele opt becuri LED ajung sa se ridice la un cost total anual de circa 65 de lei, in timp ce costul becurilor economice dintr-un an se ridica la peste 100 de lei pe an, diferenta dintre utilizarea celor doua tipuri de tehnologii de iluminare fiind de circa 38 de lei pe an.

Un calcul mai amanuntit arata ca investitia in becurile LED ar urma sa fie recuoperata in putin peste 4 ani de zile, abia dupa aceasta perioada urmand sa simtim cu adevarat o economie. Practic, dupa cei patru ani si trei luni de zile, anual, pe durata de viata a celor doua tipuri de becuri, ar urma sa castigati in fiecare an suma de 38 de lei.

Analizand tot la o durata medie de functionare de patru ore pe zi, un bec LED garantat 15.000 de ore de catre producator inseamna ca pe o durata de 10 ani de zile. Scazand cei patru ani cat dureaza sa iti recuperezi investitia, in cei 10 ani de zile cat sunt garantate economisesti aproximativ 230 de lei.

Decizia in final ramane tot a consumatorului. Chiar daca in prezent costul unul bec cu tehnologie LED este mai mare decat al unuia economic, acest lucru se va schimba pe parcurs, diferentele de pret ajungand sa nu fie atat de mari. Chiar si asa, daca ne uitam pe istoricul preturilor celor doua tehnologii vom observa ca preturile becurilor cu LED s-au redus la mai mult de jumatate in ultimii doi ani, iar tendinta este in continuare de scadere.

Un avantaj al becurilor cu tehnologie LED este ca, spre deosebire de cele economice, ele se deschid instantaneu, nefiind nevoie de un timp pana cand sa atinga nivelul maxim de luminozitate.

Preturi becuri LED si preturi becuri economice

eMAG are in aceste zile oferte foarte bune la becuri LED, dar si la becuri economice. Cumpara becuri cu LED de la branduri mari precum Philips, Osram sau General Electric.

Oferte foarte bune la becuri se gasesc si la evoMAG sau German Electronics.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri