Legea care prevede inregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite si colectare si stocarea datelor acestora, una din legile Big Brother, a fost respinsa de Senat, in urma cererii de reexaminare transmisa de Curtea Constitutionala.

Legea pentru modificarea OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice a fost retrimisa Parlamentului spre reexaminare ca urmare a faptului ca judecatorii Curtii Constitutionale au declarat actul normativ neconstitutional in ansamblul sau. Potrivit formei legii trimise spre promulgare, se propunea inregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite, precum si colectarea si stocarea datelor acestora, potrivit Mediafax.

In cazul utilizatorilor de internet, legea stipula ca datele acestora vor fi stocate pe o perioada de sase luni de la data retinerii acestora. Curtea Constitutionala a fost sesizata, in iulie 2014, de Avocatul Poporului, si a admis obiectia de neconstitutionalitate, apreciind ca acest demers legislativ prin care datele cu caracter personal urmeaza a fi retinute, in mod continuu, timp de sase luni de la momentul generarii acestor informatii, ”ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice, precum si principiului proportionalitatii”.

Potrivit expunerii de motive, proiectul viza “stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit in domeniul luptei impotriva criminalitatii organizate si in special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum si a actelor de terorism”. “Cartelele preplatite au un regim juridic diferit de cel al utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice furnizate pe baza de abonament, fapt care face dificila identificarea utilizatorilor de cartele preplatite in cazul activitatilor efectuate pentru desfasurarea cercetarii penale ori pentru cunoasterea, prevenirea si contracararea riscurilor ori amenintarilor la adresa securitatii”, se arata in expunerea de motive a proiectului initiat de Guvern.

Guvernul arata ca, in prezent, piata de telefonie mobila din Romania este dominata de clientii de tip prepay, care reprezinta aproximativ 67% din numarul total de utilizatori ai serviciilor de comunicatii mobile. Senatul, care este prima Camera sesizata, a adoptat raportul de respingere propus de comisia sesizata in fond cu voturi 93 de voturi ”pentru” si doua voturi ”impotriva”. Legea va merge la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri