1. Echipeaza-ti PC-ul cu un SSD

1. Echipeaza-ti PC-ul cu un SSD

Nicio imbunatatire a unui echipament mai vechi nu va veni daca nu vei face o mica investitie in acesta. Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a-ti imbunatati performanta de lucru in fata vechiului calculator este sa il echipezi cu un SSD.

SSD-ul (Solid State Drive) este un dispozitiv care inlocuieste practic hard-disk-ul clasic cu platane (discuri in miscare), facilitand atat timpul de acces pe acesta, cat si viteza de lucru, dar si consumul de energie – in cazul unui laptop ajungand sa sporeasca autonomia chiar si minute bune, in conditiile in care la o utilizare medie are un consum mult mai scazut tocmai datorita lipsei rotirii fizice a platanelor.

Desi la inceput SSD-urile au avut un pret usor piperat, acesta a scazut destul de mult in ultimii ani. Daca intentionezi sa folosesti SSD-ul doar pentru sistemul de operare atunci te poti orienta spre dispozitive cu o capacitate de stocare de 60GB sau 120GB. Acest tip de SSD-uri sunt recomandate atat pentru laptop-urile mai vechi cu suport SATA, dar si pentru PC-uri.

Gasesti SSD-uri la preturi foarte bune in magazinele online de la noi. De exemplu, un SSD foarte laudat este seria 850 de la Samsung, practic a doua generatie de SSD-uri de viteza mare a sud-coreenilor. Modelul vine disponibil in variante de 120GB, 250GB, 500GB sau 1TB, cu preturi ce pornesc de la 350 de lei in magazinele AZERTY sau MARKET ONLINE, dar le gasesti si in eMAG, cel mai mare magazin online din Romania.

Daca vrei totusi sa cumperi un SSD ieftin si bun te poti orienta spre modelul Kingston V300 de 60GB cu un pret care se invarte in jurul a 200 de lei. Gasesti modelul la un pret bun in magazinul evoMAG.

Procesul de inlocuire a SSD-ului nu este atat de complicat pe PC-uri, doar ca pe laptop-urile mai vechi este posibil sa fii nevoit sa apelezi la un specialist. Chiar si asa costul este destul de scazut, iar castigul este net superior.

2. Adauga RAM

2. Adauga RAM

In urma cu cinci ani de zile erau populare procesoarele cu doua nuclee, dar isi faceau aparitia pe piata si primele generatii de procesoare Quad-Core. Procesorul unui calculator este cunoscut ca si “creierul” unitatii de calcul, dar ca asa cum este si corpul uman, el nu poate lucra de unul singur fara o sustinere solida din partea unor componente pe masura. De multe ori se intampla ca vechile calculatoare sau laptop-uri sa utilizeze o capacitate redusa de memorie RAM, indicat in momentul de fata fiind utilizarea a minimum 4GB.

In magazinele online inca se mai gasesc module vechi de memorii atat pentru laptop-uri, dar si pentru PC-uri, insa au un pret destul de piperat. O solutie ar fi sa incerci sa gasesti astfel de dispozitive pe site-urile magazinelor de anunturi – precum Okazii.ro, OLX sau Tocmai.

Inainte de a cumpara memoria RAM trebuie sa verifici daca ceea ce ai gasit este si ceea ce iti trebuie. Pentru acest lucru este necesar sa vezi care sunt caracteristicile si limitarii placii de baza si pe care o detii sau a configurarii laptop-ulului pe care il ai, avand grija mai ales la frecventa modulelor RAM. Exista programe care iti spun chiar totul despre PC-ul / laptop-ul tau. Unul dintre acestea este Speccy, un tool gratuit, extrem de util pe orice calculator.

3. Curata-ti PC-ul mai des

3. Curata-ti PC-ul mai des

Calculatorul / laptop-ul odata cumparat nu trebuie sa devina mai apoi piesa de mobilier. Asa cum zilnic avem grija sa fim curati, asa si calculatorul trebuie sa fie un echipament de care sa iti pese. Este recomandat in primul rand sa tii unitatea de calcul sau laptop-ul intr-un spatiu aerisit si ferit de praf pentru ca cele mai multe sisteme de acest fel sunt racite cu ajutorul unui ventilator.

Daca te incadrezi in tiparul celor care au cumparat un calculator / laptop in urma cu mai multi ani, iar de-atunci si pana acum nu a fost deschis niciodata, recomandarea este sa o faci. Daca nu te pricepi apeleaza la un specialist sau la un prieten care se pricepe la acest lucru. Vei observa cu siguranta rezultate mai bune. Vei fi surprins pe deasupra si cat de mult praf a reusit sa acumuleze acest dispozitiv in tot acest timp.

4. Cumpara-ti un sistem de operare original

4. Cumpara-ti un sistem de operare original

Daca ai trecut cu bine de toti acesti pasi este bine sa tii cont si de faptul ca un echipament de calcul va functiona bine atat prin inlocuirea hard-disk-ului cu un SSD si a modulelor RAM (hardware), dar si prin instalarea unui sistem de operare original (software). Internetul este plin de copii mai mult sau mai putin reusite ale sistemelor de operare, dar cu certitudine experienta oferita de un sistem de operare original aduce mult mai multe beneficii decat in cazul unora piratate.

Exista totusi un avantaj al acestora. Poti testa sistemul de operare, dar apoi sa iti cumperi unul original daca ti-a placut. Gasesti sisteme de operare originale in marile magazine online de la noi, la preturi chiar decente. In plus, vei avea certitudinea ca esti in deplina legalitate.

Tine cont si de faptul ca Microsoft lucreaza in aceasta perioada la finalizarea sistemului de operare Windows 10, care va fi lansat pe piata in toamna acestui an si care va putea fi instalat gratuit pe sistemele de operare originale printr-un simplu upgrade.

Totate detaliile despre Windows 10 urmeaza sa le aflam pe parcursul anului, dar pana acum, din informatiile prezentate de Microsoft, noul sistem de operare va face integrarea mai usoara dintre laptop/PC si dispozitivul mobil, dar va readuce mare parte din interfata de succes a Windows 7.

Daca inca folosesti Windows XP tine cont si de faptul ca te expui unor riscuri destul de mari, mai ales ca suportul pentru sistemul de operare lansat de Microsoft pentru prima data in urma cu 14 ani, in anul 2001.
Pana la lansarea oficiala a Windows 10 te poti orienta spre sisteme de operare ceva mai vechi.

  • Gasesti Windows 7 in momentul de fata la preturi ce pornesc de la 500 de lei;
  • Gasesti Windows 8.1, cea mai noua versiune completa a sistemului de operare Microsoft, la preturi ce pornesc tot de la 500 de lei;

Foto: softpedia.com

5. Instaleaza-ti un soft util pentru mentenanta

5. Instaleaza-ti un soft util pentru mentenanta

Daca vrei ca unitatea de calcul pe care o ai sa functioneze fara probleme si sa nu mai fi nevoit sa iti reinstalezi sistemul de operare din cauza erorilor periodic, exista o solutie. Ii spune CCleaner si este un tool complet gratuit care iti permite sa gestionezi cel mai bine programele instalate pe sistemul de operare. Cu CCleaner poti corecta registri din calculator sau poti gestiona intreaga activitate a sistemului de operare.

Programul este foarte intuitiv si usor de folosit, cu o interfata extrem de user-friendly.

CCleaner poate fi descarcat gratuit de aici.

Opreste procesele inutile ale calculatorului si evita solutiile antivirus consumatoare de resurse

Opreste procesele inutile ale calculatorului si evita solutiile antivirus consumatoare de resurse

Daca ai reusit sa instalezi programul CCleaner, o optiune foarte utila este blocarea aplicatiilor inutile care ruleaza in background-ul sistemului de operare sau la start-up, pentru a facilita viteza cu care poti deschide calculatorul.

In meniul programului CCleaner, intra apoi in sub meniul Tools > Start-up > si apoi click dreapta si apoi DISABLE aplicatiilor de care nu ai nevoie. Sunt programe care se instaleaza automat si care ruleaza in background alocand o cantitate mare de memorie RAM. Blocand aceste aplicatii puteti salva o capacitate importanta de memorie, care ar putea fi folosita altfel pentru alte aplicatii importante.

In cazul in care nu vrei sa instalezi programul mai exista o varianta. Poti apasa pe butonul WINDOWS de pe tastatura si scrie textul “msconfig” (fara ghilimele) > STARTUP > si apoi debifeaza procesele de care nu ai nevoie.

In cazul in care ai un calculator vechi, dar vrei sa folosesti o solutie antivirus performanta, trebuie sa stii ca un Antivirus poate sa "manance" destul de multe resurse. Apeleaza la o solutie care consuma putine resurse

7. Ai grija la update-uri

7. Ai grija la update-uri

Un lucru mai putin cunoscut de catre utilizatori este faptul ca Microsoft cu fiecare update pe care il lanseaza poate crea anumite incompatibilitati cu sistemele mai vechi, de unde si faptul ca desi la achizitie totul a mers foarte bine cu Windows 7 instalat (de exemplu) pe parcurs sistemul incepe sa mearga din ce in ce mai greu.

Chiar daca update-urile rezolva, in cea mai mare parte, probleme de securitate, ele pot avea si un impact negativ asupra sistemului de calcul mai vechi. Asadar, atentie la ce update-uri instalezi si fa acest lucru doar daca stii ca ai cu adevarat nevoie de el.