Operatorii telecom vor include in portofoliu, in termen de opt luni de la intrarea in vigoare a unei decizii ANCOM, oferte care vor asigura accesul persoanelor cu dizabilitati la servicii de telefonie si acces la internet adaptate nevoilor lor specifice.

"Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat decizia care cuprinde un set de masuri menite sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati la servicii de telefonie si acces la internet adaptate nevoilor lor specifice si in conditii echivalente celor de care beneficiaza ceilalti utilizatori. Autoritatea a stabilit componenta pachetelor de servicii de telefonie si internet destinate persoanelor cu dizabilitati si recomanda furnizorilor un anumit tarif pentru fiecare dintre aceste pachete", se arata intr-un comunicat al ANCOM, scrie Mediafax.

Astfel, in opt luni de la intrarea in vigoare a acestei decizii, utilizatorii cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire vor avea la dispozitie pachete de servicii mobile care vor include cel putin SMS-uri nelimitate in retea si 150 de SMS-uri nationale la un tarif recomandat de ANCOM de maximum 4 euro/luna (inclusiv TVA), precum si trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer a datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, la un tarif recomandat de 2 euro/luna (inclusiv TVA).

De asemenea, acesti utilizatori vor avea la dispozitie si pachete de servicii la punct fix care sa contina trafic lunar nelimitat la internet, la o viteza maxima de transfer a datelor pentru descarcare de cel putin 30 Mbps sau, acolo unde nu este tehnic posibil, viteza maxima oferita comercial utilizatorilor-persoane fizice, contra unui tarif maxim recomandat de 7 euro/luna, inclusiv TVA.

Totodata, furnizorii de servicii de comunicatii mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilitati vizuale pachete care sa contina cel putin 300 de minute nationale contra unui tarif maxim recomandat de 2 euro/luna (inclusiv TVA) si, la cererea utilizatorului, trafic national lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer a datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, contra unui tarif recomandat de maximum 2 euro/luna.

Furnizorii de telefonie si internet fix vor lansa pachete care sa contina cel putin 350 minute lunare nationale contra unui tarif maxim recomandat de 3 euro/luna, inclusiv TVA, si, la cererea utilizatorului, trafic lunar nelimitat la internet fix contra unui tarif recomandat de maximum 7 euro/luna.

In plus fata de pachetele impuse de ANCOM, operatorii pot oferi si alte pachete adaptate nevoilor speciale ale utilizatorilor cu dizabilitati. Autoritatea le impune furnizorilor implementarea in termen de maximum opt luni de la intrarea in vigoare a deciziei si a altor facilitati suplimentare pentru utilizatorii cu dizabilitati.

Astfel, acestia vor avea acces la serviciul de relatii cu clientii prin modalitati specifice adaptate necesitatilor lor, inclusiv prin intermediul SMS pentru utilizatorii cu dizabilitati auditive, iar utilizatorii cu dizabilitati vizuale vor putea interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio.

Totodata, in termen de maximum 6 luni de la intrarea in vigoare a deciziei, utilizatorii cu dizabilitati vizuale vor putea primi, la cerere, contractele, facturile nedetaliate si alte documente prin posta electronica intr-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor.

De asemenea, furnizorii de comunicatii vor trebui sa le asigure utilizatorilor cu dizabilitati, prin intermediul punctelor de lucru unde se ofera servicii de comunicatii pe baza de abonament, posibilitatea testarii gratuite a echipamentelor terminale de comunicatii electronice pe care acestia intentioneaza sa le achizitioneze, precum si sa le puna la dispozitie o sectiune speciala, accesibila din ecranul principal al propriei pagini de internet, in care se vor regasi informatii necesare utilizatorilor cu dizabilitati.

Decizia va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in 3 zile de la publicare, insa dispozitiile sale, in functie de obligatiile impuse, trebuie sa fie implementate in termen de sase sau opt luni de la intrarea in vigoare a deciziei.

In Romania, potrivit datelor furnizate de Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, la data de 30 iunie 2014 erau inregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulti si copii).

Sursa foto: Persoana in scaun cu rotile/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri