Huawei: Viitorul va fi superconectat, iar revolutia tehnologica va fi una super inteligenta

Huawei: Viitorul va fi superconectat, iar revolutia tehnologica va fi una super inteligenta

“Viitorul omenirii va fi cu mult diferit fata de ceea ce am fost obisnuiti pana in prezent, iar revolutia tehnologica va fi una super inteligenta, care va genera o si mai buna relatie intre oameni si dispozitive. tehnologia 5G va genera oportunitati uriase in industria telecom, iar inovatia in 5G ne va ajuta sa ajungem mai repede in era Internet of things. (…) Usile catre viitorul digital s-au deschis deja, chiar daca suntem abia la inceputurile inceputului”, sustine Ken Hu (foto) deputy chairman & rotating CEO in cadrul Huawei, unul dintre cei mai mari furnizori de solutii de retelistica la nivel global.

Potrivit acestuia, viitoarele retele de mare viteza 5G vor crea peste 100 de miliarde de noduri inteligente, ce vor crea noi evolutii comerciale strategice pe toate pietele pe care vor urma sa se dezvolte.

Pentru succesul tehnologiei 5G, seful Huawei sustine ca va fi nevoie de o mai buna colaborare decat pana acum a tuturor actorilor implicati in dezvoltarea acestui ecosistem – de la marile retele de telefonie - sanatate – educatie – guvern si alte sectoare ale industriei si sustine tot acest proces va trebui, de aceasta data, integrat in randul operatorilor de telefonie. Pentru o integrare perfecta a 5G va fi necesar ca industria telecom sa integreze parteneri din sanatate – educatie - guvern si alte sectoare, astfel ca doar asa vom putea indeplini misiunea de a revolutiona industria. Ceea ce s-a realizat pana in prezent a fost ca fiecare structura sa contribuie cu cate putin. Noi credem ca in aceasta situatie un singur actor va trebui sa adune din fiecare industrie partile esentiale si sa ajute la o dezvoltare a acestui proiect ambitios”, a spus Kem Hum, in cadrul unei conferinte pe teme legate de viitorul telefoniei mobile, la Barcelona.

Mai mult, puncteaza seful Huawei, toti jucatorii implicati in acest proces de maturizare al industriei vor trebui sa fie constienti si de investitiile necesare pentru a face posibila lansarea sa in urmatorii cinci ani, eforturile materiale fiind de ordinul a sutelor de miliarde de dolari.

“Lumea a evoluat datorita tehnologiei, iar acest lucru a facut posibil ca viteza sa fie un factor diferentiator. (…) Imaginati-va ca 5G va face posibila descarcarea unui film de 8GB de pe Internet pe telefon/tableta in numai 6 secunde, asta in conditiile in care in prezent, prin 4G, sunt necesare 7 minute, iar prin 3G acest timp de asteptare poate depasi chiar si o ora”, a mai spus Ken Hu.

CEO-ul Nokia: Era 5G va fi oportunitatea oamenilor de a avea vieti mai usoare si va schimba complet lumea

CEO-ul Nokia: Era 5G va fi oportunitatea oamenilor de a avea vieti mai usoare si va schimba complet lumea

Managerii industriei de profil au inceput sa faca deja primii pasi spre viitorul internetului si ceea ce va insemna “noua umanitate” si sustin ca acest proces de tranzitie la viteze superioare si conexiuni mult mai rapide si stabile de Internet in toata lumea va fi o oportunitate, in primul rand, a clientilor/oamenilor de a avea vieti mai usoare.

“O numim lume programabila, iar era 5G va crea oportunitatea oamenilor de a avea vieti mult mai usoare. Pe anumite verticale vom putea elimina chiar multe ineficiente din industrii. In spitale, de exemplu, vom putea dispune de consultanta direct acasa, prin intermediul aplicatiilor si Internetului, iar doctorii vor putea monitoriza starea de sanatate a pacientilor mult mai usor. In prezent aproximativ 10% dintre pacineti sunt monitorizati in spital, pondere foarte scazuta”, a aratat Rajeez Suri (foto), CEO al Nokia, companie care si-a vandut divizia producatoare de telefoane catre Microsoft in anul 2013.

El a mai subliniat faptul ca in urmatorii ani, o data cu parcursul si evolutia tehnologiei Internet of things (Iot) sau a Internet of Everything (IoE), va aparea fenomenul de apa inteligenta, care, prin intermediul unor senzori va alimenta cu o capacitate necesara teritorii care duc lipsa de acest element. Mai mult, tehnologia 5G si ecosistemul care se va crea in jurul sau, va face schimbari uluitoare in industria auto si va aduce pe piata automobile autonome, care vor ajuta, in prima parte, la evitarea fatalitatilor la nivel global”, a mai spus Rajeez Suri.

Potrivit datelor detinute de catre Nokia, in lume, annual, au loc 1,3 milioane de fatalitati din cauza condusului imprudent. “Se vor dezvolta aplicatii care ne vor ghida pe anumite trasee pentru evitarea traficului aglomerat, iar in acest fel transportul va ajunge la un alt nivel”.

Dupa vanzarea business-ului de echipamente mobile catre Microsoft, din cursul anului 2013, Nokia isi concentreaza in prezent activitatea pe trei linii de business: Nokia Networks (retele), Here Maps (segment care detine peste 80% din segmentul auto pentru navigatie si Nokia technologies, divizie care detine in portofoliu nu mai putin de 40.000 de patente.

Stefphane Richard, CEO Orange: Suntem la poarta unui nou Internet. 5G va fi cheia catre Internet of things, o era in care vor fi 50 MLD. de dispozitive interconectate

Stefphane Richard, CEO Orange: Suntem la poarta unui nou Internet. 5G va fi cheia catre Internet of things, o era in care vor fi 50 MLD. de dispozitive interconectate

Internetul va schimba complet modul de viata al omenirii si va face totul mult mai simplu, iar de acest lucru nu ne despart decat cinci ani, cel putin asta sustin vocile din industrie care prevad un viitor al interconectarii si al obiectelor inteligente menite sa ne usureze activitatea.

“Inca de la inceputurile telecomunicatiilor, in secolul 19, am legat oameni de pe toata suprafata Pamantului prin tehnologie. Cu evolutia Internetului s-a schimbat modul de viata. Internetul a devenit o necesitate, mai ales in randul tinerilor. De aceea, conectivitatea este importanta pentru clienti si va fi si mai vitala in anii care vor urma. Ne concentram acum pe imbunatatirea experientei 4G. Experienta 5G, insa, va avea alt scop: va ajuta la cresterea numarului de obiecte interconetctate. Cred ca intelegand ce vrem de la viitor ne va ajuta si pe noi ca operatori sa dezvoltam cele mai bune retele 5G”, a declarat Stephane Richard, CEO al Orange.

Potrivit acestuia, Internet of things (Iot) si tehnologia 5G va interconecta intre 30 si 50 de miliarde in urmatorii cinci ani, marcand astfel o evolutie spectaculoasa a industriei de profil.

“4G a crescut spectaculos si este un succes peste tot in lume. 5G trebuie sa fie lansat la un timp perfect pentru a intelege perfect ce va insemna revolutia Internet of things. Experienta utilizatorilor se va schimba complet in era 5G – va exista Internet de mare viteza in avioane, pe stadioane, in spatii foarte aglomerate, iar infrastructura va permite unui numar urias de utilizatori sa acceseze aceste servicii fara probleme”, a mai spus CEO-ul Orange.

Orange: 5G va reduce consumul de energie si va eficientiza costul si va face ca inca 2 MLD. de oameni sa fie mai aproape de Internet. 5G ne va schimba vietile

Mai mult decat atat, subliniaza Stefphane Richard, 5G va aduce o schimbare in ceea ce priveste consumul de energie si cost si va putea ajunge si la cele doua miliarde de oameni care inca nu au acces la Internet, mai ales in Africa, continent care s-a dezvoltat extrem de puternic in ultimii ani.

“5G va oferi si mai multa flexibilitate. 5G ne va schimba vietile. Practic viitoarea tehnologie va permite retelelor sa fie mai bune. Omniprezenta internetului 5G va permite sa aduca populatiei o experienta mult mai umana. (…) totul va fi mai simplu. Masinile autonome vor comunica intre ele, vor interactiona cu parcarile si se vor asigura ca statiile de incarcare vor fi libere. 5G ne va ajuta sa avem o lume mai verde, iar infrastructura 5G va fi dezvoltata in asa fel incat sa consume cat mai putina energie”, a mai spus CEO-ul Orange in cadrul unei conferinte desfasurate in Barcelona, la targul dedicat mobilitatii – Mobile World Congress 2015.

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia: Internetul din Africa este astazi mai rapid decat cel din SUA

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia: Internetul din Africa este astazi mai rapid decat cel din SUA

Desi nu beneficiaza nici de o infrastructura dezvoltata si nici de nivel de trai adecvat, Africa ia in prezent fata Statelor Unite ale Americii cand vine vorba de viteza la Internet, iar acest lucru este datorat, dupa cum sustine Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, investitiilor si eforturilor care se fac pe continentul negru pentru o integrare mai buna a sa in planurile viitorului omenirii.

“Internetul in tari subdezvoltate din Africa a inceput sa devina mult mai accesibil, dar mai mult decat atat chiar mai rapid si decat in SUA. Este un pas major facut care va folosi pentru a conecta urmatorul miliard de oameni la Internet”, a declarat Jimmy Wales, fondator al celei mai mari enciclopedii online din lume.

Potrivit acestuia, cele mai accesate site-uri si servicii de Internet din Africa sunt Google, Facebook, Twitter, Wikipedia, dar si publicatiile online ale cotidianelor locale. “Privind spre urmatorii 20 de ani ne asteptam la o conectare masiva, unde sute de milioane de oameni vor interactiona prin intermediul unui dispozitiv mobil, iar acest lucru va fi realizat mai ales de catre cei care nu vorbesc engleza sau franceza. Ceea ce va urma va fi cu adevarat o schimbare”, a mai spus Wales, in cadrul unei conferinte la MWC 2015.

CEO-ul Qualcomm: Investitiile in R&D pentru 5G se vor ridica la peste 4 trilioane de dolari pana in 2020

CEO-ul Qualcomm: Investitiile in R&D pentru 5G se vor ridica la peste 4 trilioane de dolari pana in 2020

Tehnologia 5G va “inghiti” investitii de peste 4 trilioane de dolari in urmatorii cinci ani, bani care vor fi directionati cu precadere in R&D (Research & Development), arata datele Qualcomm, unul dintre cei mai mari producatori de microchip-uri destinate echipamentelor mobile la nivel global.

“Ne asteptam ca tehnologia 5G sa devina realitate pana in 2020, insa pentru a duce la bun sfarsit acest proces sunt necesare investitii uriase – eforturi care vor veni din partea tuturor actorilor implicati in dezvoltare – de la infrastructura si pana la implementare, de la operatori si pana la furnizori, dar si producatori. Estimarile noastre arata ca doar in R&D se vor investi peste 4 trilioane de dolari in urmatorii 5 ani in tot acest proces”, a declarat Steve Mollenkopf, CEO al Qualcomm.

Potrivit acestuia, costurile cu telefonia, dar mai ales cu accesul la Internet, de la conexiunile 2G la 4G au scazut 99% intre 2005 si 2013, a adus o penetrare uriasa a acestor facilitati, dar si viteze de peste 12.000 de ori mai mari de la 2G la 4G.

“trebuie sa facem miscari mari in piata, nu doar pasi mici si timizi. Este momentul care trebuie sa marcheze schimbari majore insa nu totul va fi bazat pe viteza, ci pe utilizare sau experienta si posibilataea de a interconecta dispozitivele. Internetul va inova mai ales in industria mobile. Internetul te va urmari, iar evolutia Internetului va insemna evolutia a ceea ce se intampla in mobile la nivel global. Utilizatorul devine tot mai important, practic tipologia retelelor se va schimba”, a mai spus CEO-ul Qualcomm in cadrul Mobile World Congress 2015, desfasurat zilele acestea la Mobile World Congress.

Olimpiada de Iarna din Coreea de Sud (2018), primul eveniment oficial care va testa tehnologia 5G

Olimpiada de Iarna din Coreea de Sud (2018), primul eveniment oficial care va testa tehnologia 5G

Primul test oficial al retelelor 5G va fi facut chiar in urmatorii trei ani, la Pyeongchang, in Coreea de Sud, marcand astfel oficial lansarea la nivel global a viitorului in industria online si mobile.

Marii jucatori din piata isi pun mari sperante in 5G si se asteapta ca acesta sa debuteze chiar din 2018, la evenimentul olimpic din Coreea de Sud. Chiar si asa, estimarile acestora indica faptul ca retelele vor ajunge la stadiul de maturitate dupa 2020, voci sustinand ca va fi nevoie de timp, iar numai cinci ani sa fie prea putin pentru o astfel de revolutie tehnologica.

“2018 este doar dupa colt. Avem nevoie sa cream aceasta lume a 5G si sa acceleram viitorul. termenii tehnologiei viitorului vor fi Internet of things, Big Data, Cloud si Convergence, iar acestea vor schimba complet modul in care sunt percepute azi retelele”, a punctat Dr. Chang -Gyu Hwang, CEO al KT Corporation, cel mai mare grup de telecomunicatii si media din Coreea, companie care lucreaza la proiectul GIGAtopia, un plan ambitios de a aduce mai aproape experienta 5G pe teritoriul asiatic.

Olimpiada de iarna din Pyeongchang va debuta pe data de 9 februarie 2018 si va marca, astfel, primul eveniment major care sa beneficieze de o experienta completa 5G.

Coreea de Sud a mai gazduit o editie a Jocurilor Olimpice, cele de vara, în 1988, la Seul. Pyeongchang devine al treilea oras asiatic ce gazduieste Jocurile Olimpice de iarna, dupa Sapporo (Japonia, 1972) si Nagano (Japonia, 1998).